Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Exotická pre Sandru

Exotická pre Sandru



Popis

Neviem ako je to možné, ale ja nepoznám takmer nikoho, kto je bezlepkový. A preto som nikdy takúto tortu neupiekol. Keď je teraz príležitosť, je len jedna osoba, ktorej by som chcel túto tortu upiecť - Sandre. Mojej prvej frajerke, tej najlepšej prvej frajerke akú som si mohol priať. Sandra žije v Londýne a aj roky po rozchode sme kamoši a dodnes ma učí a inšpiruje vecami, ktoré sa týkajú jedla, módy, hudby. Takže som vybral chute, ktoré ma Sandra rada a vytvoril pre ňu exotickú tortu.

Ingrediencie

Kokosový korpus
  • 8 vajec
  • 130 g kryštálového cukru
  • 104 g nastrúhaného kokosu
  • 80 g mandľovej múky
  • 55 g kokosovej múky
  • 65 ml rastlinného oleja
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • kokosový alkohol na potretie hotového korpusu
Mango - marakujový tatarák
  • 500 g manga (čistá váha)
  • 5 ks marakuje
  • 200 g mangového pyré
Exotický karamel
  • 40 g kryštálového cukru
  • 20 g glukózy
  • 20 g mangového pyré
  • 45 g marakujového pyré
Kokosový krém
  • 200 g bielej čokolády
  • 1  kg mascarpone
  • 100 ml smotany na šľahanie 33%
  • 50 g kokosovej pasty
  • 50 ml kokosové alkoholu
Mangovo - marakujový krém
  • 85 g vajec
  • 55 g cukru
  • 95 g marakujového pyré
  • 45 g mangového pyré
  • 100 g masla
  • 3 PL želatíny
Mangovo - marakujové želé
  • 30 g mangového pyré
  • 15 g marakujového pyré
  • 5 g kryštálového cukru
  • 1 g agaru
Ganache na obter
  • 270 g bielej čokolády
  • 90 g smotany na šľahanie
  • 90 g masla
Čokoládová ozdoba
  • 500 g bielej čokolády
  • biela a žltá farba
Ozdoba
  • čerstvé mango
  • čerstvá limetka
  • špirálky zo sušeného kokosu

Pomôcky

  • cukrárenská špička
  • štvorcový plech
  • teplomer
  • mramorová podložka
  • papier na pečenie

Postup

  1. Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme olej, prešľaháme. Postupne primiešame mleté mandle, kokosovú múku a kokos s práškom do pečiva a štipku soli. Zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
  2. Cesto rozdelíme do dvoch foriem 16 x 16 cm a pečieme asi 30 minút na 175 °C. Necháme vychladnúť.
  3. Na mangovo - marakujový krém - Zmiešame vajcia, cukor a obe pyré a zohrejte na 84 °C. Zložíme z ohňa, pridáme želatínu a rozmixujeme ponorným mixérom. Keď bude mať krém 50 °C, pridáme maslo a dáme vychladnúť.
  4. Tatarák - nakrájame mango na drobné kocky, pridáme dužinu z marakuje a mangové pyré a dáme zachladiť.
  5. Želé - povaríme všetky suroviny asi 1 minútu a nalejeme do silikónovej formy. Necháme schladiť.
  6. Exotický karamel - necháme skaramelizovať v hrnci cukor a glukózu. Na zlato-hnedú tekutinu nalejeme zohriate obe pyré a prevaríme. Necháme vychladiť.
  7. Kokosový krém - v mikrovlnke roztopíme čokoládu. Vyšľaháme, šľahačku, mascarpone a maslo a pridáme vychladenú čokoládu a kokosový likér.
  8. Korpusy rozdelíme na polovicu - vzniknú 4 časti. Na každú časť nanesieme trochu kokosového likéru, kokosový krém a vrstvu tataráku. Keď položíme navrch posledný korpus, celú tortu obtrieme krémom do polonahého efektu.
  9. Tortu obtrieme ganache (roztopíme čokoládu a pridáme do nej šľahačku s teplotou 80°C). Keď má zmes 40 °C, pridáme maslo.
  10. Vrch torty ozdobíme hladkou a rezanou špičkou - hladkou nanesieme kopčeky kokosového krému, rezanou mangový krém, tak aby sme zaplnili celý povrch torty.
  11. Do niektorých kopčekov kokosového krému spravíme dierku a naplníme ju exotickým karamelom. Želé nakrájame na malé kocky a dozdobíme ním vrch torty.

    Ingredience

    Kokosový korpus
    • 8 vajec
    • 130 g kryštálového cukru
    • 104 g nastrúhaného kokosu
    • 80 g mandľovej múky
    • 55 g kokosovej múky
    • 65 ml rastlinného oleja
    • 2 ČL kypriaceho prášku
    • štipka soli
    • kokosový alkohol na potretie hotového korpusu
    Mango - marakujový tatarák
    • 500 g manga (čistá váha)
    • 5 ks marakuje
    • 200 g mangového pyré
    Exotický karamel
    • 40 g kryštálového cukru
    • 20 g glukózy
    • 20 g mangového pyré
    • 45 g marakujového pyré
    Kokosový krém
    • 200 g bielej čokolády
    • 1  kg mascarpone
    • 100 ml smotany na šľahanie 33%
    • 50 g kokosovej pasty
    • 50 ml kokosové alkoholu
    Mangovo - marakujový krém
    • 85 g vajec
    • 55 g cukru
    • 95 g marakujového pyré
    • 45 g mangového pyré
    • 100 g masla
    • 3 PL želatíny
    Mangovo - marakujové želé
    • 30 g mangového pyré
    • 15 g marakujového pyré
    • 5 g kryštálového cukru
    • 1 g agaru
    Ganache na obter
    • 270 g bielej čokolády
    • 90 g smotany na šľahanie
    • 90 g masla
    Čokoládová ozdoba
    • 500 g bielej čokolády
    • biela a žltá farba
    Ozdoba
    • čerstvé mango
    • čerstvá limetka
    • špirálky zo sušeného kokosu

    Pomôcky

    • cukrárenská špička
    • štvorcový plech
    • teplomer
    • mramorová podložka
    • papier na pečenie

    Postup

    1. Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme olej, prešľaháme. Postupne primiešame mleté mandle, kokosovú múku a kokos s práškom do pečiva a štipku soli. Zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
    2. Cesto rozdelíme do dvoch foriem 16 x 16 cm a pečieme asi 30 minút na 175 °C. Necháme vychladnúť.
    3. Na mangovo - marakujový krém - Zmiešame vajcia, cukor a obe pyré a zohrejte na 84 °C. Zložíme z ohňa, pridáme želatínu a rozmixujeme ponorným mixérom. Keď bude mať krém 50 °C, pridáme maslo a dáme vychladnúť.
    4. Tatarák - nakrájame mango na drobné kocky, pridáme dužinu z marakuje a mangové pyré a dáme zachladiť.
    5. Želé - povaríme všetky suroviny asi 1 minútu a nalejeme do silikónovej formy. Necháme schladiť.
    6. Exotický karamel - necháme skaramelizovať v hrnci cukor a glukózu. Na zlato-hnedú tekutinu nalejeme zohriate obe pyré a prevaríme. Necháme vychladiť.
    7. Kokosový krém - v mikrovlnke roztopíme čokoládu. Vyšľaháme, šľahačku, mascarpone a maslo a pridáme vychladenú čokoládu a kokosový likér.
    8. Korpusy rozdelíme na polovicu - vzniknú 4 časti. Na každú časť nanesieme trochu kokosového likéru, kokosový krém a vrstvu tataráku. Keď položíme navrch posledný korpus, celú tortu obtrieme krémom do polonahého efektu.
    9. Tortu obtrieme ganache (roztopíme čokoládu a pridáme do nej šľahačku s teplotou 80°C). Keď má zmes 40 °C, pridáme maslo.
    10. Vrch torty ozdobíme hladkou a rezanou špičkou - hladkou nanesieme kopčeky kokosového krému, rezanou mangový krém, tak aby sme zaplnili celý povrch torty.
    11. Do niektorých kopčekov kokosového krému spravíme dierku a naplníme ju exotickým karamelom. Želé nakrájame na malé kocky a dozdobíme ním vrch torty.