Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Farebná torta

Farebná torta


Ikona hodin

5 hod.

Ikona počet porcií

40 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Túto tortu by som chcela venovať mojim spolužiačkam zo strednej školy. Prežili sme spolu veľa zábavných a skvelých momentov, na ktoré veľmi rada spomínam. S jednou zo spolužiačok – Ivkou, som sa zoznámila už v škôlke a potiahli sme to spoločne cez základnú školu až po maturitný ročník. Stále s radosťou spomínam na spoločné chvíle a občas sa stretneme aj na káve a dobre pokecáme.

Ingrediencie

Korpus (2 ks)
  • 6 vajec izbovej teploty
  • 351 g hladkej múky
  • 283 g kryštálového cukru
  • 86 g slnečnicového oleja
  • 13,5 g prášku do pečiva
  • 142 g mlieka
  • 120 g pekanových orechov
Slivky
  • 650 g mrazených sliviek
  • 250 g koňaku
  • 180 g kryštálového cukru
  • 10 g pektínu NH
Plnka
  • 1 600 g smotanového syra
  • 246 g smotany na šľahanie 40 %
  • 150 g práškového cukru
  • 246 g zmäknutého masla
  • 400 g karamelového salka
Pokrop na korpus
  • 200 g mlieka
  • 120 g bielej čokolády
Obter
  • 227 g bielkov
  • 1/2 ČL soli
  • 454 g kryštálového cukru
  • 680 g masla
Ozdoby
  • jablká
  • olejové farby

Pomôcky

  • ráfiky 20 cm
  • stierky
  • mixér
  • misy
  • olejové farby
  • silikónové formy vajíčko
  • výstuže
  • mandolína
  • kuchynský krájač

Postup

  1. Ozdoby - Jablká nakrájame na tenké plátky. Pomocou štetca nafarbíme pásiky na jablká. Dáme na silikónovú formu v tvare vajíčka a dáme do rúry vysušiť na 120 °C cca 15 minút. Potom konce zúžime a dáme dopekať na 30 minút, alebo kým sú krásne presušené.
  2. Korpusy - Vyhrejeme si rúru na 170°C (horný dolný ohrev). Cukor s vajciami vyšľaháme na najvyššej rýchlosti cca 5 - 7 minút. Zatiaľ preosejeme múku s práškom do pečiva a zohrejeme mlieko na 28°C. K mlieku pridáme olej a premiešame. K vajciam pomaly prilievame olej s mliekom a dobre premiešame. Po 3 lyžiciach pridávame k mokrej zmesi muku, až kým sa všetko dobre neprepojí. Zľahka primiešame nasekané pekanové orechy. Dno dvoch 20 cm ráfikov obalíme alobalom a dáme piecť na 35 - 40 minút. Rovnako si upečieme aj druhý korpus. Tento proces opakujeme ešte raz aby sme mali 4 korpusy. Korpusy obalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 24 hodín. Po vychladnutí zrežeme vrch a korpus prerežeme na polovicu.
  3. Slivky – Slivky zalejeme koňakom a necháme pri izbovej teplote asi 12 hodín. Potom ich dáme na panvicu spolu s koňakom. Zmiešame zatiaľ cukor s pektínom. Ak má zmes 40°C, vsypeme cukor s pektínom a zamiešame. Privedieme k varu, odstavíme a dáme do nádoby. Zakryjeme fóliou a dáme schladiť do chladničky na 5 – 6 hodín alebo cez noc.
  4. Pokrop – Necháme zovrieť mlieko a zalejeme nim čokoládu, premiešame a kropíme korpusy.
  5. Plnka - Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do hladka asi 5 minút. Pridáme smotanový syr a šľahačku. Vyšľaháme na strednej rýchlosti. Pridáme salko a znovu vyšľaháme.
  6. Plnenie - Korpus, plnka, do stredu dáme slivky, korpus plnka, korpus, plnka, slivky. Obe torty zabalíme do fólie a dáme zatuhnúť do chladničky na celú noc. Na druhý deň si do spodnej časti torty zapichneme do stredu výstuž a okolo ešte 4 menšie. Položíme naň druhú tortu s tenkým podnosom.
  7. Švajčiarsky krém - Vajcia s cukrom a soľou zohrejeme vo vodnom kúpeli, až kým sa cukor neroztopí. Potom vyšľaháme sneh na vysokej rýchlosti cca 10 minút a sneh necháme zachladiť na 5 minút do chladničky. Znížime rýchlosť na minimum a postupne pridávame zmäknuté maslo, kým sa všetko dobre neprepojí. Následne došľaháme cca 8-10 minút. Vymeníme nadstavec za plochý a došľaháme ešte 10 minút. Obtrieme tortu a dozdobíme ovocím. Tortu obtrieme na bielo so swiss krémom a zvyšný krém si zafarbíme 6 rôznymi farbami a pomocou cukrárenského vrecka si vytlačíme na acetátovú fóliu dlho pásy vedľa seba. Pomocou špachtle budeme nanášať fľaky na obtretú tortu.

Ingredience

Korpus (2 ks)
  • 6 vajec izbovej teploty
  • 351 g hladkej múky
  • 283 g kryštálového cukru
  • 86 g slnečnicového oleja
  • 13,5 g prášku do pečiva
  • 142 g mlieka
  • 120 g pekanových orechov
Slivky
  • 650 g mrazených sliviek
  • 250 g koňaku
  • 180 g kryštálového cukru
  • 10 g pektínu NH
Plnka
  • 1 600 g smotanového syra
  • 246 g smotany na šľahanie 40 %
  • 150 g práškového cukru
  • 246 g zmäknutého masla
  • 400 g karamelového salka
Pokrop na korpus
  • 200 g mlieka
  • 120 g bielej čokolády
Obter
  • 227 g bielkov
  • 1/2 ČL soli
  • 454 g kryštálového cukru
  • 680 g masla
Ozdoby
  • jablká
  • olejové farby

Pomôcky

  • ráfiky 20 cm
  • stierky
  • mixér
  • misy
  • olejové farby
  • silikónové formy vajíčko
  • výstuže
  • mandolína
  • kuchynský krájač

Postup

  1. Ozdoby - Jablká nakrájame na tenké plátky. Pomocou štetca nafarbíme pásiky na jablká. Dáme na silikónovú formu v tvare vajíčka a dáme do rúry vysušiť na 120 °C cca 15 minút. Potom konce zúžime a dáme dopekať na 30 minút, alebo kým sú krásne presušené.
  2. Korpusy - Vyhrejeme si rúru na 170°C (horný dolný ohrev). Cukor s vajciami vyšľaháme na najvyššej rýchlosti cca 5 - 7 minút. Zatiaľ preosejeme múku s práškom do pečiva a zohrejeme mlieko na 28°C. K mlieku pridáme olej a premiešame. K vajciam pomaly prilievame olej s mliekom a dobre premiešame. Po 3 lyžiciach pridávame k mokrej zmesi muku, až kým sa všetko dobre neprepojí. Zľahka primiešame nasekané pekanové orechy. Dno dvoch 20 cm ráfikov obalíme alobalom a dáme piecť na 35 - 40 minút. Rovnako si upečieme aj druhý korpus. Tento proces opakujeme ešte raz aby sme mali 4 korpusy. Korpusy obalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 24 hodín. Po vychladnutí zrežeme vrch a korpus prerežeme na polovicu.
  3. Slivky – Slivky zalejeme koňakom a necháme pri izbovej teplote asi 12 hodín. Potom ich dáme na panvicu spolu s koňakom. Zmiešame zatiaľ cukor s pektínom. Ak má zmes 40°C, vsypeme cukor s pektínom a zamiešame. Privedieme k varu, odstavíme a dáme do nádoby. Zakryjeme fóliou a dáme schladiť do chladničky na 5 – 6 hodín alebo cez noc.
  4. Pokrop – Necháme zovrieť mlieko a zalejeme nim čokoládu, premiešame a kropíme korpusy.
  5. Plnka - Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do hladka asi 5 minút. Pridáme smotanový syr a šľahačku. Vyšľaháme na strednej rýchlosti. Pridáme salko a znovu vyšľaháme.
  6. Plnenie - Korpus, plnka, do stredu dáme slivky, korpus plnka, korpus, plnka, slivky. Obe torty zabalíme do fólie a dáme zatuhnúť do chladničky na celú noc. Na druhý deň si do spodnej časti torty zapichneme do stredu výstuž a okolo ešte 4 menšie. Položíme naň druhú tortu s tenkým podnosom.
  7. Švajčiarsky krém - Vajcia s cukrom a soľou zohrejeme vo vodnom kúpeli, až kým sa cukor neroztopí. Potom vyšľaháme sneh na vysokej rýchlosti cca 10 minút a sneh necháme zachladiť na 5 minút do chladničky. Znížime rýchlosť na minimum a postupne pridávame zmäknuté maslo, kým sa všetko dobre neprepojí. Následne došľaháme cca 8-10 minút. Vymeníme nadstavec za plochý a došľaháme ešte 10 minút. Obtrieme tortu a dozdobíme ovocím. Tortu obtrieme na bielo so swiss krémom a zvyšný krém si zafarbíme 6 rôznymi farbami a pomocou cukrárenského vrecka si vytlačíme na acetátovú fóliu dlho pásy vedľa seba. Pomocou špachtle budeme nanášať fľaky na obtretú tortu.