Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Fit torta

Fit torta



Popis

Na tému bezlepkovej torty som si vybrala tortu, v ktorej sa nachádza síce múka, ale rada ju vymieňam za bezlepkovú. Hlavne kvôli tomu, že stále sa nájde niekto, kto nemôže lepok. A ten rozdiel v múke nie je v torte vôbec cítiť. Často sa ľudia mylne nazdávajú, že ľudia v posilňovni vynechávajú lepok, pečivo. Pritom to tak vôbec nie je. Preto sa tento mýtus pokúsim vyvrátiť touto bezlepkovou tortou. Venujem ju partii košických makačov, ktorí spolu behajú, spoznávajú Košice, otužujú, v zime makajú na silových tréningoch a zabávajú sa pri volejbale.

Ingrediencie

Korpusy
  • 150 g masla
  • 540 g bezlepkovej múky
  • 140 g kakaa
  • 12 g prášku do pečiva
  • 15 g jedlej sódy
  • 7 g soli
  • 500 g kryštálového cukru
  • 220 g vajec (4 ks)
  • 600 g cmaru
  • 220 ml horúcej vody
Višňový vklad
  • 450 g višní
  • 50 g višňového likéru
  • 7 g pektínu
  • 60 g cukru
Krém
  • 750 g mascarpone
  • 235 g práškového cukru
  • 400 ml smotany na šľahanie 40 %
Avokádová nutella
  • 4 ks zrelého avokáda
  • 4 ks zrelých banánov
  • 100 g lieskových orechov
  • 100 g holandského kakaa
Švajčiarsky krém
  • 120 g vaječných bielkov (4 kusy)
  • 296 g kryštálového cukru
  • 400 g masla
  • potravinárske farbivo červené
Rozvar
  • lyofilizované višne
  • višňový likér
  • višňová šťava
Wafle
  • 250 g múky
  • 125 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 20 g vanilky
  • 2 ks vajec
  • 300 - 330 ml mlieka
  • štipka soli
Ďalšie
  • fondán, čierna potravinová farba

Pomôcky

  • kuchynský robot
  • misa
  • plechy na pečenie o veľkosti 30 x 40 cm
  • papier na pečenie
  • metlička
  • hrniec s vodou
  • hrniec
  • sitko
  • stierka
  • mixér
  • nôž
  • cukrárske vrecká
  • špachtľa na obtieranie
  • wafľovač

Postup

  1. Korpusy - zmiešame všetky suché suroviny. Pridáme cmar, vajcia, rozpustené maslo, horúcu vodu a vyšľaháme hladké cesto. Rozdelíme ho do dvoch foriem, na spodok ktorých dáme papier na pečenie. Pečieme na 180 °C približne hodinu.
  2. Medzitým pripravíme višňový vklad. Všetky prísady prevaríme a vychladíme.
  3. Dáme šľahať smotanu, pridáme k nej mascarpone a cukor. Vyšľaháme do hladkého krému.
  4. Wafle - vo vodnom kúpeli roztopíme maslo. Pridáme cukor, vajce, mlieko, soľ, múku. Zmixujeme na hladkú masu. Vo waflovači pečieme 5 - 8 min.
  5. Lieskové orechy mierne opečieme v rúre spolu s banánmi, avokádom, kakaom a medom. Rozmixujeme dohladka.
  6. Pripravíme švajčiarsky krém na obtieranie. Bielky s cukrom vo vodnom kúpeli miešame, kým sa cukor nerozpustí. Následne túto hmotu dáme do mixéra a na vysokých otáčkach vyšľaháme tuhý lesklý sneh. Necháme ho vychladnúť. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo.
  7. Všetky suroviny na rozvar prevaríme.
  8. Korpusy rozdelíme na polovice, najprv korpus potrieme avokádovou nutellou, mascarpone krém nanesieme na korpus, nanesieme višňový vklad, wafle doplníme višňami a prikryjeme ďalším korpusom. Takto postupujeme až kým neminieme korpusy. Vychladenú tortu obtrieme švajčiarskym krémom. Ozdobíme obrázkami namaľovanými na fondáne.

    Ingredience

    Korpusy
    • 150 g masla
    • 540 g bezlepkovej múky
    • 140 g kakaa
    • 12 g prášku do pečiva
    • 15 g jedlej sódy
    • 7 g soli
    • 500 g kryštálového cukru
    • 220 g vajec (4 ks)
    • 600 g cmaru
    • 220 ml horúcej vody
    Višňový vklad
    • 450 g višní
    • 50 g višňového likéru
    • 7 g pektínu
    • 60 g cukru
    Krém
    • 750 g mascarpone
    • 235 g práškového cukru
    • 400 ml smotany na šľahanie 40 %
    Avokádová nutella
    • 4 ks zrelého avokáda
    • 4 ks zrelých banánov
    • 100 g lieskových orechov
    • 100 g holandského kakaa
    Švajčiarsky krém
    • 120 g vaječných bielkov (4 kusy)
    • 296 g kryštálového cukru
    • 400 g masla
    • potravinárske farbivo červené
    Rozvar
    • lyofilizované višne
    • višňový likér
    • višňová šťava
    Wafle
    • 250 g múky
    • 125 g masla
    • 100 g práškového cukru
    • 20 g vanilky
    • 2 ks vajec
    • 300 - 330 ml mlieka
    • štipka soli
    Ďalšie
    • fondán, čierna potravinová farba

    Pomôcky

    • kuchynský robot
    • misa
    • plechy na pečenie o veľkosti 30 x 40 cm
    • papier na pečenie
    • metlička
    • hrniec s vodou
    • hrniec
    • sitko
    • stierka
    • mixér
    • nôž
    • cukrárske vrecká
    • špachtľa na obtieranie
    • wafľovač

    Postup

    1. Korpusy - zmiešame všetky suché suroviny. Pridáme cmar, vajcia, rozpustené maslo, horúcu vodu a vyšľaháme hladké cesto. Rozdelíme ho do dvoch foriem, na spodok ktorých dáme papier na pečenie. Pečieme na 180 °C približne hodinu.
    2. Medzitým pripravíme višňový vklad. Všetky prísady prevaríme a vychladíme.
    3. Dáme šľahať smotanu, pridáme k nej mascarpone a cukor. Vyšľaháme do hladkého krému.
    4. Wafle - vo vodnom kúpeli roztopíme maslo. Pridáme cukor, vajce, mlieko, soľ, múku. Zmixujeme na hladkú masu. Vo waflovači pečieme 5 - 8 min.
    5. Lieskové orechy mierne opečieme v rúre spolu s banánmi, avokádom, kakaom a medom. Rozmixujeme dohladka.
    6. Pripravíme švajčiarsky krém na obtieranie. Bielky s cukrom vo vodnom kúpeli miešame, kým sa cukor nerozpustí. Následne túto hmotu dáme do mixéra a na vysokých otáčkach vyšľaháme tuhý lesklý sneh. Necháme ho vychladnúť. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo.
    7. Všetky suroviny na rozvar prevaríme.
    8. Korpusy rozdelíme na polovice, najprv korpus potrieme avokádovou nutellou, mascarpone krém nanesieme na korpus, nanesieme višňový vklad, wafle doplníme višňami a prikryjeme ďalším korpusom. Takto postupujeme až kým neminieme korpusy. Vychladenú tortu obtrieme švajčiarskym krémom. Ozdobíme obrázkami namaľovanými na fondáne.