Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Fit trifle

Fit trifle


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

10 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Pri tomto zadaní som nemala žiadne pochybnosti o tom, čo a pre koho pripravím. Najviac osláv v poslednej dobe máme s partiou z fitka. Pre nich pečiem najčastejšie, oni sú hlavní ochutnávači. Najviac som si u nich šplhla "zamatovkou", ktorú som im piekla dokonca na Nový rok na chate vo veľmi provizórnych podmienkach. Padla pripomienka, že viem to aj lepšie. No a keďže náš prvý deň v roku bol v znamení nápoja mimóza, tak som sa rozhodla pripraviť túto šialenú kombináciu. 

Ingrediencie

Korpusy
  • 660 g vajec (12 ks)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 35 g kakaa
  • 24 g prášku do pečiva
Krém do zamatového koláča
  • 500 g masla
  • 600 g plnotučného mlieka
  • 110 g vajec (2 ks)
  • 60 g polohrubej múky
  • 20 ml rumu
  • 50 g kakaa
  • 120 g práškového cukru
Pomarančový krém
  • 1000 ml pomarančovej šťavy
  • 3 ks pomarančov na kôru
  • 60 g hladkej múky
  • 400 g kryštálového cukru
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 500 ml šľahačkej smotany 40 %
  • 220 g vajec (4 ks)
Krém z bielej čokolády
  • 600 g bielej čokolády
  • 200 g šľahačkovej smotany 33 %
  • 1000 g mascarpone
Mimosa želé
  • 0,5 l prosecca
  • 0,5 l pomarančového džúsu
  • 1 PL agaru
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 200 g kryštálového cukru
  • 4 ks pomarančov
Kandizované pomaranče
  • 2 pomaranče na 0,5 cm plátky
  • 250 g cukru
  • 170 ml vody
  • 1 vanilka

Pomôcky

  • trifle pohár
  • kuchynský robot
  • strúhadlo
  • misa
  • plechy s priemerom 30 x 40 cm
  • papier na pečenie
  • metlička
  • hrniec
  • stierka
  • mixér
  • nôž
  • cukrárenské vrecká

Postup

  1. Korpusy

    Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu. Pridáme žĺtky, 35 g kakaa, prášok do pečiva. Cesto vylejeme na dva plechy cca 30 x 40 cm, na ktoré sme dali papier na pečenie. Pečieme na 175 °C približne 17 minút.

  2. Krém

    V mlieku rozšľaháme vajce a múku, privedieme k varu a uvaríme hustú kašu. Po vychladení do kaše zašľaháme zmäknuté maslo. Krém rozdelíme na polovice. Do prvej pridáme rum a vanilkový cukor a nanesieme na vychladnutý korpus. Do druhej polovice krému poriadne vmiešame kakao a práškový cukor a nanesiem na biely krém. Prikryjeme druhým korpusom a necháme vychladiť.

  3. Mimosa želé

    Prosecco, citrónovú šťavu, cukor a agar privedieme do varu a pár minút varíme. Necháme chladnúť.

  4. Pomarančový krém

    Šľahačku vyšľaháme do tuha a dáme chladiť. Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu, múku a dáme variť. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia, nesmie však vrieť. Vychladený krém poriadne premiešame so šľahačkou.

  5. Krém z bielej čokolády

    Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli so šľahačkou. Počkáme, kým zmes mierne ochladne a následne zašľaháme do mascarpone.

  6. Kandizované pomaranče

    Plátky pomaranča varíme 5 minút, vyberieme a osušíme. Vložíme späť, pridáme cukor, vanilku, vodu a varíme 1,5 hod. Vyberieme na plech a pečieme cca 30 minút na 100 °C.

  7. Skladanie

    Pomaranče umyjeme. Časť pomarančov vyfiletujeme, časť nakrájame na tenké plátky. Začneme s vrstvením. Na spodok pohára nalejeme prosecco želé a necháme stuhnúť. Pokračujeme tým, že obložíme pohár pomarančmi a vykrajovanými tvarmi zamatového koláča. Do stredu pohára striedavo vrstvíme pomarančový a čokoládový krém, kým sa pohár nenaplní a neminieme suroviny.

Ingredience

Korpusy
  • 660 g vajec (12 ks)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 35 g kakaa
  • 24 g prášku do pečiva
Krém do zamatového koláča
  • 500 g masla
  • 600 g plnotučného mlieka
  • 110 g vajec (2 ks)
  • 60 g polohrubej múky
  • 20 ml rumu
  • 50 g kakaa
  • 120 g práškového cukru
Pomarančový krém
  • 1000 ml pomarančovej šťavy
  • 3 ks pomarančov na kôru
  • 60 g hladkej múky
  • 400 g kryštálového cukru
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 500 ml šľahačkej smotany 40 %
  • 220 g vajec (4 ks)
Krém z bielej čokolády
  • 600 g bielej čokolády
  • 200 g šľahačkovej smotany 33 %
  • 1000 g mascarpone
Mimosa želé
  • 0,5 l prosecca
  • 0,5 l pomarančového džúsu
  • 1 PL agaru
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 200 g kryštálového cukru
  • 4 ks pomarančov
Kandizované pomaranče
  • 2 pomaranče na 0,5 cm plátky
  • 250 g cukru
  • 170 ml vody
  • 1 vanilka

Pomôcky

  • trifle pohár
  • kuchynský robot
  • strúhadlo
  • misa
  • plechy s priemerom 30 x 40 cm
  • papier na pečenie
  • metlička
  • hrniec
  • stierka
  • mixér
  • nôž
  • cukrárenské vrecká

Postup

  1. Korpusy

    Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu. Pridáme žĺtky, 35 g kakaa, prášok do pečiva. Cesto vylejeme na dva plechy cca 30 x 40 cm, na ktoré sme dali papier na pečenie. Pečieme na 175 °C približne 17 minút.

  2. Krém

    V mlieku rozšľaháme vajce a múku, privedieme k varu a uvaríme hustú kašu. Po vychladení do kaše zašľaháme zmäknuté maslo. Krém rozdelíme na polovice. Do prvej pridáme rum a vanilkový cukor a nanesieme na vychladnutý korpus. Do druhej polovice krému poriadne vmiešame kakao a práškový cukor a nanesiem na biely krém. Prikryjeme druhým korpusom a necháme vychladiť.

  3. Mimosa želé

    Prosecco, citrónovú šťavu, cukor a agar privedieme do varu a pár minút varíme. Necháme chladnúť.

  4. Pomarančový krém

    Šľahačku vyšľaháme do tuha a dáme chladiť. Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu, múku a dáme variť. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia, nesmie však vrieť. Vychladený krém poriadne premiešame so šľahačkou.

  5. Krém z bielej čokolády

    Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli so šľahačkou. Počkáme, kým zmes mierne ochladne a následne zašľaháme do mascarpone.

  6. Kandizované pomaranče

    Plátky pomaranča varíme 5 minút, vyberieme a osušíme. Vložíme späť, pridáme cukor, vanilku, vodu a varíme 1,5 hod. Vyberieme na plech a pečieme cca 30 minút na 100 °C.

  7. Skladanie

    Pomaranče umyjeme. Časť pomarančov vyfiletujeme, časť nakrájame na tenké plátky. Začneme s vrstvením. Na spodok pohára nalejeme prosecco želé a necháme stuhnúť. Pokračujeme tým, že obložíme pohár pomarančmi a vykrajovanými tvarmi zamatového koláča. Do stredu pohára striedavo vrstvíme pomarančový a čokoládový krém, kým sa pohár nenaplní a neminieme suroviny.