Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Francúzska kocka

Francúzska kocka



Popis

Francúzska kocka, alebo francúzsky krémeš je veľmi známy zákusok, ktorý sa skladá z dvoch lístkových plátov. Vo vnútri je naplnený žĺtkovým krémom vyľahčeným bielkovým snehom a vrstvou šľahačkovej náplne. Povrch je potiahnutý čokoládou.

Ingrediencie

Lístkové cesto maslové
    • 250 g masla
    • 250 g hladkej múky špeciál
    • 50 g hrubej múky
    • Štipka soli
    • 1 PL octu ( 10 g)
    • 1 žĺtok
    • 125 g vody
      Žĺtkový krém s bielkovým snehom
      • 70 g kryštálového cukru
      • 12 g vanilínového cukru
      • 1 žĺtok
      • 55 g pudingového prášku
      • 420 g polotučného mlieka
      Bielkový sneh
      • 90 g kryštálového cukru
      • 7g vanilínového cukru
      • 90 g bielkov ( cca 3 ks)
      Šľahačková náplň
      • 350 g smotany na šľahanie 33 %
      • 30 g práškového cukru
      Čokoládová poleva
      • 130 g tmavej čokolády 54 %
      • 40 g masla

      Pomôcky

      Postup

      1. Lístkové cesto

        Lístkové cesto sa skladá z dvoch častí, vodová a tuková.

        Maslo a 50 g hladkej múky zmiešame spolu, vytvoríme kocku, zabalíme do fólie, dáme do chladničky stuhnúť. Zvyšné suroviny ako hladkú múku 200 g, hrubú múku, žĺtok, soľ, ocot, vodu zmiesime, vytvarujeme hladký nelepivý bochník, zabalíme do fólie a necháme15 minút odležať.

        Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, stred hrubší, zabalíme maslovú kocku (uhlopriečne). Opäť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, preložíme do 2/3, tak aby vznikli 3 vrstvy na sebe, prekladanie opakujeme po odležaní 20 minút, spolu 3 krát. Lístkové cesto zabalíme, necháme krátko odležať.

        350 g lístkového cesta rozvaľkáme na tenký plát veľkosť 30 x 40 cm, pred pečením popicháme vidličkou. Pečieme pri teplote 200 °C – 10 minút, dopekáme pri teplote 150 °C – 5 minút. Po upečení rozdelíme na dve čast.

      2. Bielkový sneh

        Z ingrediencií vyšľaháme tuhý sneh.

      3. Šľahačková náplň

        Z ingrediencií vyšľaháme šlahačkovú náplň.

      4. Žĺtkový krém

        2/3 mlieka, kryštálový a vanilínový cukor dáme variť. 1/3 mlieka, žĺtok a pudingový prášok rozmiešame, prilejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešanie krátko prevaríme do zhustnutia tak, aby nebolo cítiť škrob. Odstavíme a ešte do horúceho pridáme vyšľahaný tuhý bielkový sneh. Zľahka zamiešame a ihneď ešte horúci žĺtkový krém rozotrieme na polovicu upečeného lístkového plátu. Necháme vychladnúť.

        Po vychladnutí rozotrieme vyšľahanú šľahačku. Priložíme druhú polovicu plátu, spodnou rovnejšou časťou smerom nahor, jemne zatlačíme. Povrch potrieme rozpustenou čokoládou, necháme stuhnúť a nakrájame na 12 k.

      5. Čokoládová poleva

        Čokoládu a maslo nahrejeme vo vodnom kúpeli do úplného rozpustenia.

      Ingredience

      Lístkové cesto maslové
        • 250 g masla
        • 250 g hladkej múky špeciál
        • 50 g hrubej múky
        • Štipka soli
        • 1 PL octu ( 10 g)
        • 1 žĺtok
        • 125 g vody
          Žĺtkový krém s bielkovým snehom
          • 70 g kryštálového cukru
          • 12 g vanilínového cukru
          • 1 žĺtok
          • 55 g pudingového prášku
          • 420 g polotučného mlieka
          Bielkový sneh
          • 90 g kryštálového cukru
          • 7g vanilínového cukru
          • 90 g bielkov ( cca 3 ks)
          Šľahačková náplň
          • 350 g smotany na šľahanie 33 %
          • 30 g práškového cukru
          Čokoládová poleva
          • 130 g tmavej čokolády 54 %
          • 40 g masla

          Pomôcky

          Postup

          1. Lístkové cesto

            Lístkové cesto sa skladá z dvoch častí, vodová a tuková.

            Maslo a 50 g hladkej múky zmiešame spolu, vytvoríme kocku, zabalíme do fólie, dáme do chladničky stuhnúť. Zvyšné suroviny ako hladkú múku 200 g, hrubú múku, žĺtok, soľ, ocot, vodu zmiesime, vytvarujeme hladký nelepivý bochník, zabalíme do fólie a necháme15 minút odležať.

            Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, stred hrubší, zabalíme maslovú kocku (uhlopriečne). Opäť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, preložíme do 2/3, tak aby vznikli 3 vrstvy na sebe, prekladanie opakujeme po odležaní 20 minút, spolu 3 krát. Lístkové cesto zabalíme, necháme krátko odležať.

            350 g lístkového cesta rozvaľkáme na tenký plát veľkosť 30 x 40 cm, pred pečením popicháme vidličkou. Pečieme pri teplote 200 °C – 10 minút, dopekáme pri teplote 150 °C – 5 minút. Po upečení rozdelíme na dve čast.

          2. Bielkový sneh

            Z ingrediencií vyšľaháme tuhý sneh.

          3. Šľahačková náplň

            Z ingrediencií vyšľaháme šlahačkovú náplň.

          4. Žĺtkový krém

            2/3 mlieka, kryštálový a vanilínový cukor dáme variť. 1/3 mlieka, žĺtok a pudingový prášok rozmiešame, prilejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešanie krátko prevaríme do zhustnutia tak, aby nebolo cítiť škrob. Odstavíme a ešte do horúceho pridáme vyšľahaný tuhý bielkový sneh. Zľahka zamiešame a ihneď ešte horúci žĺtkový krém rozotrieme na polovicu upečeného lístkového plátu. Necháme vychladnúť.

            Po vychladnutí rozotrieme vyšľahanú šľahačku. Priložíme druhú polovicu plátu, spodnou rovnejšou časťou smerom nahor, jemne zatlačíme. Povrch potrieme rozpustenou čokoládou, necháme stuhnúť a nakrájame na 12 k.

          5. Čokoládová poleva

            Čokoládu a maslo nahrejeme vo vodnom kúpeli do úplného rozpustenia.