Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Grécky koláč

Grécky koláč


Ikona hodin

2,5 hod.

Ikona počet porcií

10 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Ako vysokoškolák som dve letá brigádoval ako čašník na gréckom ostrove Kos. A okamžite som si zamiloval miestnu kuchyňu. Na obed nám veľakrát robili ich typický špenátový koláč Spanakopita, ktorý som ale na Slovensku nevedel nikde zohnať. A tak som sa rozhodol ho naučiť a pridať doň niečo svoje. Vlašské orechy zo záhrady mojich rodičov, aby tam niečo chrumkalo a ku koláču pridávam aj sladký marhuľový dip, ktorý sa dopĺňa s chuťou syru vo vnútri.

Ingrediencie

Cesto
  • 450 g hladkej múky
  • 6 PL olivového oleja
  • štipka soli
  • štipka cukru
  • 225 g vody
Náplň
  • 400 g čerstvého baby špenátu
  • 300 g fety
  • 200 g ricotty
  • 1 vajce
  • 100 g vlašských orechov
  • hrsť mäty
  • čierne korenie
  • soľ
Špenátové pesto
  • 60 g čerstvého špenátu
  • hrsť mäty
  • 30 g vlašských orechov
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ, čierne korenie
Marhuľový dip
  • 300 g marhuľového pyré
  • 100 g sušených marhúľ
  • 50 g cukru
  • 10 g pektínu
  • 1 g kyseliny citrónovej

Pomôcky

  • kruhový ráfik

Postup

  1. Cesto - Všetky suroviny spolu vymiešame do hladkého, jemne lepivého cesta. Rozdelíme na tri časti a dáme do chladničky na 10-15 minút.
  2. Plnka - Špenát a mätu nasekáme na drobné kúsky, fetu na kocky a zmiešame s ricottou, vajcom, posekanými orechmi, soľou a korením. Rozdelíme na tri časti.
  3. Cestý rozvaľkáme na tenké pláty, každý naplníme plnkou a zarolujeme. Na plechu (22 cm) cesta do seba zatočíme. Dáme piecť do rury predhriatej na 200°C asi na 30 minút.
  4. Pesto - Všetky suroviny vymiešame ponorným mixérom.
  5. Marhuľový dip - Pyré zohrejeme na cca 40°C, pridáme zmiešaný cukor s pektínom a privedieme k varu. Pridáme kyselinu a znova povaríme. Dáme vychladnúť. A pridáme nadrobno nakrájané sušené marhule.

Ingredience

Cesto
  • 450 g hladkej múky
  • 6 PL olivového oleja
  • štipka soli
  • štipka cukru
  • 225 g vody
Náplň
  • 400 g čerstvého baby špenátu
  • 300 g fety
  • 200 g ricotty
  • 1 vajce
  • 100 g vlašských orechov
  • hrsť mäty
  • čierne korenie
  • soľ
Špenátové pesto
  • 60 g čerstvého špenátu
  • hrsť mäty
  • 30 g vlašských orechov
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ, čierne korenie
Marhuľový dip
  • 300 g marhuľového pyré
  • 100 g sušených marhúľ
  • 50 g cukru
  • 10 g pektínu
  • 1 g kyseliny citrónovej

Pomôcky

  • kruhový ráfik

Postup

  1. Cesto - Všetky suroviny spolu vymiešame do hladkého, jemne lepivého cesta. Rozdelíme na tri časti a dáme do chladničky na 10-15 minút.
  2. Plnka - Špenát a mätu nasekáme na drobné kúsky, fetu na kocky a zmiešame s ricottou, vajcom, posekanými orechmi, soľou a korením. Rozdelíme na tri časti.
  3. Cestý rozvaľkáme na tenké pláty, každý naplníme plnkou a zarolujeme. Na plechu (22 cm) cesta do seba zatočíme. Dáme piecť do rury predhriatej na 200°C asi na 30 minút.
  4. Pesto - Všetky suroviny vymiešame ponorným mixérom.
  5. Marhuľový dip - Pyré zohrejeme na cca 40°C, pridáme zmiešaný cukor s pektínom a privedieme k varu. Pridáme kyselinu a znova povaríme. Dáme vychladnúť. A pridáme nadrobno nakrájané sušené marhule.