Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Harlekýn

Harlekýn


Ikona hodin

2 hod.

Ikona počet porcií

12 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Už ako 6-ročný som chodil k mojej tete Milke na prázdniny každé leto. Nemôžem zabudnúť na tú chuť poriadne vychladeného Harlekýna s poriadnou porciou čokolády. Práve preto tento Harlekýn venujem mojej tete. Harlekýn je z kakaového cesta, z pevného parížskeho krému a klasickej šľahačky. Ľahkú parížsku šľahačku som nahradil pevnejším krémom použitím čokolády.

Ingrediencie

Kakaový korpus
  • 4 vajcia
  • 260 g krupicového cukru
  • 135 g hladkej múky
  • 9 g prášku do pečiva
  • 65 g kakaa
  • 190 g studenej vody (10 PL)
Parížsky tmavý krém
  • 300 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 112 g masla
  • 120 g čokolády 60 %
Šľahačkový biely krém
  • 300 g smotany na šľahanie 40 %
  • 50 g mascarpone
Čokoládová ozdoba
  • 150 g čokolády 54,5 %
  • 1,5 g mykrya

Pomôcky

  • zdobiace vrecko
  • špičky na nanášanie krému

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 175°C a papierom na pečenie vystelieme formu s priemerom 24 cm.
  2. Pripravíme parížsky krém, aby poriadne stuhol – v polovici smotany na miernom ohni necháme roztopiť maslo a nalámanú čokoládu. Hmotu prešľaháme ručným mixérom a necháme odpočívať v chladničke. Po vychladnutí doň vlejeme druhú polovicu šľahačky a vymiešame ručným mixérom na tuhý krém.
  3. Korpus – V miske zmiešame preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do peny a postupne po lyžiciach zašľaháme vodu. Pridáme zmes z múky a dobre premiešame stierkou. Vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom do pevného snehu a po častiach vmiešame stierkou do cesta. Pečieme cca 25 - 30 minút. Korpus necháme po upečení úplne vychladnúť.
  4. Biely krém – Šľahačku vymiešame s mascarpone ručným mixérom.
  5. Čokoládové ozdoby – Vytemperujeme čokoládu. Presunieme do vrecka, kde odstrihneme malú špičku a krúživým pohybom v hrnci so studenou vodou a ľadom vytvoríme malé čokoládové ozdoby. Dáme na papier na pečenie a necháme v chladničke.
  6. Dokončenie – Na vychladnutý korpus dáme tmavý parížsky krém a šľahačku. Dozdobíme čokoládovými ozdobami.

Ingredience

Kakaový korpus
  • 4 vajcia
  • 260 g krupicového cukru
  • 135 g hladkej múky
  • 9 g prášku do pečiva
  • 65 g kakaa
  • 190 g studenej vody (10 PL)
Parížsky tmavý krém
  • 300 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 112 g masla
  • 120 g čokolády 60 %
Šľahačkový biely krém
  • 300 g smotany na šľahanie 40 %
  • 50 g mascarpone
Čokoládová ozdoba
  • 150 g čokolády 54,5 %
  • 1,5 g mykrya

Pomôcky

  • zdobiace vrecko
  • špičky na nanášanie krému

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 175°C a papierom na pečenie vystelieme formu s priemerom 24 cm.
  2. Pripravíme parížsky krém, aby poriadne stuhol – v polovici smotany na miernom ohni necháme roztopiť maslo a nalámanú čokoládu. Hmotu prešľaháme ručným mixérom a necháme odpočívať v chladničke. Po vychladnutí doň vlejeme druhú polovicu šľahačky a vymiešame ručným mixérom na tuhý krém.
  3. Korpus – V miske zmiešame preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do peny a postupne po lyžiciach zašľaháme vodu. Pridáme zmes z múky a dobre premiešame stierkou. Vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom do pevného snehu a po častiach vmiešame stierkou do cesta. Pečieme cca 25 - 30 minút. Korpus necháme po upečení úplne vychladnúť.
  4. Biely krém – Šľahačku vymiešame s mascarpone ručným mixérom.
  5. Čokoládové ozdoby – Vytemperujeme čokoládu. Presunieme do vrecka, kde odstrihneme malú špičku a krúživým pohybom v hrnci so studenou vodou a ľadom vytvoríme malé čokoládové ozdoby. Dáme na papier na pečenie a necháme v chladničke.
  6. Dokončenie – Na vychladnutý korpus dáme tmavý parížsky krém a šľahačku. Dozdobíme čokoládovými ozdobami.