Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Hrnček kávy

Hrnček kávy



Popis

Pokračujem v rodinnom duchu a túto bezlepkovú tortu som upiekol pre ocina, ktorý miloval kávu a sladké. Keďže si občas rád kopol, pripravil som na preliv sirup z likéru a vodky, tzv. Espresso Martini tortu.

Ingrediencie

Korpus
  • 8 vajec
  • 400 g bieleho jogurtu
  • 100 g rozpusteného masla
  • 220 g kryštálového cukru
  • 400 g mandľovej múky
  • 60 g kakaa
  • 20 g najemno pomletej kávy
  • 2 ks prášku do pečiva
  • štipka soli
Krém
  • 120 g masla izbovej teploty
  • 250 g práškového cukru
  • 800 g mascarpone
  • 2 ks tonka fazule
  • 200 ml smotany na šľahanie 40 %
Kávový sirup
  • 2 ČL instantnej kávy
  • 100 ml kávového likéru
  • 50 g trstinového cukru
  • 50 ml vodky
Griláž
  • 70 g kryštálového cukru
  • 100 g olúpaných celých mandlí
Swiss meringue buttercream
  • 85 g bielkov
  • 150 g krupicového cukru
  • 220 g masla izbovej teploty
Na dokončenie
  • 750 g bielej poťahovej hmoty
  • 150 g modelovacej hmoty na uško

Pomôcky

  • štetec a farby na nanášanie farieb na fondán
  • šablona na tvar cappuccina na vrchu torty
  • zdobiace vrecko
  • valček na vyválanie poťahovej hmoty
  • cukrársky teplomer
  • karta na uhladenie torty

Postup

  1. Korpus

    Rúru rozohrejem na 180 °C a pripravím 2 formy na pečenie v priemere 18 cm. Dáme v mixéri na plné otáčky vyšľahať sneh z bielkov, 1/3 cukru a štipkou soli a v druhej miske ručným mixérom zmiešame žĺtky spolu s cukrom a vyšľahám do peny. Následne pridáme postupne roztopené maslo. Potom stierkou primiešame jogurt a postupne všetky sypké suroviny a naposledy primiešame na 3-krát sneh. Rozdelíme do dvoch foriem a pečiem pri 180 °C cca 30 – 35 minút. Po upečení necháme korpusy úplne vychladnúť.

  2. Kávový sirup

    Kávu rozmiešame v 1 - 2 PL horúcej vody. Do malého hrnčeka dáme kávu, likér a cukor a na malom ohni miešame, kým sa cukor roztopí. Keď je cukor roztopený, tak zvýšime oheň a miešame cca 5 minút, kým sirup nezhustne. Následne pridám vodku a ešte minútku-dve povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť.

  3. Krém

    Maslo vyšľaháme ručným mixérom s cca polkou cukru, potom pridáme zvyšný cukor a miešame, až kým je maslo bledé a vyšľahané. Potom pridáme mascarpone a vymixujeme do krému, pridáme nastrúhanú tonka fazuľu. Zvlášť vyšľaháme šľahačku, a potom stierkou pridáme ku krému a necháme v chladničke vychladnúť.

  4. Griláž

    Z cukru urobíme na malom ohni karamel, medzitým posekáme opražené mandle. Ku karamelu pridáme mandle, premiešame a na plech vystlaný papierom na pečenie rozotrieme v jednej rovine. Po vyschnutí hmotu rozbijeme valčekom, aby sme mali malé kúsky.

  5. Maslovo - bielkový krém

    Bielky s cukrom zohrejeme nad parou na 72 °C, potom dámešľahať do robota a cca po 5 minútach pridáme zmäknuté maslo.

  6. Na záver

    Korpusy prerežeme na polovicu a poskladáme tortu – korpus polejeme sirupom, dáme krém a griláž. Tortu obtrieme maslovo - bielkovým krémom, potiahneme tortu, vyformujeme uško a na vrch nakreslíme pomocou farby a štetca vzor cappuccina.

Ingredience

Korpus
  • 8 vajec
  • 400 g bieleho jogurtu
  • 100 g rozpusteného masla
  • 220 g kryštálového cukru
  • 400 g mandľovej múky
  • 60 g kakaa
  • 20 g najemno pomletej kávy
  • 2 ks prášku do pečiva
  • štipka soli
Krém
  • 120 g masla izbovej teploty
  • 250 g práškového cukru
  • 800 g mascarpone
  • 2 ks tonka fazule
  • 200 ml smotany na šľahanie 40 %
Kávový sirup
  • 2 ČL instantnej kávy
  • 100 ml kávového likéru
  • 50 g trstinového cukru
  • 50 ml vodky
Griláž
  • 70 g kryštálového cukru
  • 100 g olúpaných celých mandlí
Swiss meringue buttercream
  • 85 g bielkov
  • 150 g krupicového cukru
  • 220 g masla izbovej teploty
Na dokončenie
  • 750 g bielej poťahovej hmoty
  • 150 g modelovacej hmoty na uško

Pomôcky

  • štetec a farby na nanášanie farieb na fondán
  • šablona na tvar cappuccina na vrchu torty
  • zdobiace vrecko
  • valček na vyválanie poťahovej hmoty
  • cukrársky teplomer
  • karta na uhladenie torty

Postup

  1. Korpus

    Rúru rozohrejem na 180 °C a pripravím 2 formy na pečenie v priemere 18 cm. Dáme v mixéri na plné otáčky vyšľahať sneh z bielkov, 1/3 cukru a štipkou soli a v druhej miske ručným mixérom zmiešame žĺtky spolu s cukrom a vyšľahám do peny. Následne pridáme postupne roztopené maslo. Potom stierkou primiešame jogurt a postupne všetky sypké suroviny a naposledy primiešame na 3-krát sneh. Rozdelíme do dvoch foriem a pečiem pri 180 °C cca 30 – 35 minút. Po upečení necháme korpusy úplne vychladnúť.

  2. Kávový sirup

    Kávu rozmiešame v 1 - 2 PL horúcej vody. Do malého hrnčeka dáme kávu, likér a cukor a na malom ohni miešame, kým sa cukor roztopí. Keď je cukor roztopený, tak zvýšime oheň a miešame cca 5 minút, kým sirup nezhustne. Následne pridám vodku a ešte minútku-dve povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť.

  3. Krém

    Maslo vyšľaháme ručným mixérom s cca polkou cukru, potom pridáme zvyšný cukor a miešame, až kým je maslo bledé a vyšľahané. Potom pridáme mascarpone a vymixujeme do krému, pridáme nastrúhanú tonka fazuľu. Zvlášť vyšľaháme šľahačku, a potom stierkou pridáme ku krému a necháme v chladničke vychladnúť.

  4. Griláž

    Z cukru urobíme na malom ohni karamel, medzitým posekáme opražené mandle. Ku karamelu pridáme mandle, premiešame a na plech vystlaný papierom na pečenie rozotrieme v jednej rovine. Po vyschnutí hmotu rozbijeme valčekom, aby sme mali malé kúsky.

  5. Maslovo - bielkový krém

    Bielky s cukrom zohrejeme nad parou na 72 °C, potom dámešľahať do robota a cca po 5 minútach pridáme zmäknuté maslo.

  6. Na záver

    Korpusy prerežeme na polovicu a poskladáme tortu – korpus polejeme sirupom, dáme krém a griláž. Tortu obtrieme maslovo - bielkovým krémom, potiahneme tortu, vyformujeme uško a na vrch nakreslíme pomocou farby a štetca vzor cappuccina.