Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Huňatá kravička

Huňatá kravička



Popis

Touto tortou som sa nechala inšpirovať Škótskom, kde som štyri roky študovala v meste Dundee. Highland kravičky som mohla vidieť sa pásť takmer na každej zelenej lúke a hneď som si ich zamilovala. Sú charakteristické širokými rohmi a strapatou, huňatou, dlhou srsťou, ktorá im padá do očí. Dlhá ofina im však poskytuje ochranu pred silným vetrom, dažďom a snehom. A chcela by som túto tortu venovať sesternicinmu synovi Jakubkovi, pretože miluje zvieratká rovnako ako ja.

Ingrediencie

Korpus
  • 4 vajcia izbovej teploty
  • 435 g hladkej múky
  • 375 g kryštálového cukru
  • 150 g slnečnicového oleja
  • 15 g prášku do pečiva
  • 7,5 g sódy bikarbóny
  • 120 g alkalizovaného kakaa
  • 165 g kefírového mlieka (2-4%) izbovej teploty
  • 255 g vriacej vody
Karamel
  • 100 g smotany na šľahanie
  • 220 g kryštálového cukru
  • 30 g vody
  • 160 g masla
  • citrónová šťava
  • 1g soli
Arašidová plnka
  • 300 g krémového syra
  • 53 g smotany na šľahanie 36%
  • 37 g práškového cukru
  • 110 g arašidového masla 100%
Plnka z krémového syra
  • 600 g krémového syra
  • 375 g mascarpone
  • 150 g smotany na šľahanie 36%
  • 80 g práškového cukru
  • 225 g bielej čokolády 34%
Čokoládový mousse
  • 100 g mliečnej čokolády 33%
  • 60 g mlieka
  • 8 g práškovej želatíny
  • 48 g studenej vody
  • 180 g smotany na šľahanie
Arašidy
  • 80 g lúpaných arašidov
Na pokvapkanie korpusu
  • 150 g plnotučného mlieka 3,5%
  • 60 g karamelovej čokolády
Ganache
  • 400 g horkej čokolády 55%
  • 400 g smotany na šľahanie
Fondán
  • 1 500 g hnedej poťahovej hmoty
  • 700 g telovej poťahovej hmoty
  • 100 g bielej poťahovej hmoty
  • 100 g ružovej poťahovej hmoty
  • 40 g zelenej poťahovej hmoty
  • 20 g čiernej poťahovej hmoty

Pomôcky

  • mixér
  • ráfiky 20cm a 16cm
  • cukrárske vrecko
  • misy
  • poťahovacia a modelovacia hmota

Postup

  1. Korpus - Rúru si predhrejeme na 160°C – horný dolný ohrev. Dva ráfiky 20 cm si obalíme alobalom zospodu. Vajcia spolu s cukrom vyšľaháme do peny približne 5 - 7 minút. Medzi tým preosejeme múku, prášok do pečiva, súdu bikarbónu a kakao a dobre premiešame. Zmiešame kefír s olejom. Ak sa vajcia vyšľahali, pomaly prilievame kefír s olejom a necháme dobre premiešať. Potom po 3 častiach prisypeme múku do vajec, kým sa múka zapracuje. Keď je cesto hustejšie, pridáme zovretú vodu a dobre premiešame. Nalejeme do oboch ráfikov, zakryjeme alobalom zvrchu a pečieme približne 35 - 45 minút. Po 30 minútach dáme alobal dole a korpusy dopečieme. Necháme vychladnúť a dáme na 24 h do chladničky. Na druhý deň z korpusov zrežeme vrch a rozdelíme na 2 rovnaké časti. Budeme mať 4 korpusy + 2 odrezané vrchy z korpusu.
  2. Karamel - Vodu s cukrom dáme do panvice a necháme cukor skaramelizovať na 190 – 200 °C. Medzitým zohrejeme šľahačku – nesmie vrieť. Do skaramelizovaného cukru prilievame za stáleho miešania horúcu šľahačku. Zmes chvíľu povaríme, odstavíme a pridáme soľ , a potom maslo. Zmes prelejeme cez sitko do cukrárskeho vrecka a necháme vychladnúť.
  3. Mousse - Spodok 17 cm okrúhlej formy obalíme do potravinárskej fólie. Želatínu namočíme do vody a necháme napučať 10 - 15 minút. Následne zohrejeme mlieko a zalejeme čokoládu. Želatínu roztopíme vo vodnej lázni a pridáme k čokoláde s mliekom a dobre premiešame. Čokoláda by sa mala schladiť na 32°C. Zatiaľ vyšľaháme šľahačku asi na polovicu – mala by byť redšej konzistencie. Pridáme k čokoláde a zľahka premiešame. Nalejeme do formy a dáme zamraziť.
  4. Ganache - Smotanu na šľahanie zohrejeme na 80°C. Čokoládu môžeme mierne roztopiť, no nie úplne. Horúcu šľahačku zalejeme čokoládou počkáme pár minút a následne premiešame. Dáme do plytšej nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme pri izbovej teplote zatuhnúť 3 - 5 hodín.
  5. Všetky ingrediencie na arašidovú plnku spolu vyšľaháme ručným mixérom do hladka a dáme do cukrárskeho vrecka.
  6. Plnka - Roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli. Medzi tým vyšľaháme všetky ingrediencie okrem čokolády na plnku z krémového syra do hladka. Odoberieme časť plnky do čokolády a zašľaháme. Potom čokoládovú časť pridáme ku plnkez krémového syra a premiešame do hladka.
  7. Na korpus - Mlieko privedieme k varu, pridáme karamelovú čokoládu a premiešame, necháme vychladiť.
  8. Arašidy opražíme na panvici do zlatista. Necháme vychladnúť.
  9. Na podnos nanesieme trošku krému a položíme spodnú časť korpusu. Polejeme karamelovým mliekom a pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme čokoládový krém z krémového syra. Dobre rozotrieme a ešte natlačíme po bokoch krém, aby sme do stredu mohli dať arašidový krémový syr. Položíme druhý korpus, polejeme mliekom a natlačíme krém z krémového syra, znovu vytlačíme okolo krém, aby sme do stredu mohli naliať karamel a opražené arašidy. Znovu položíme korpus, polejeme mliekom, vytlačíme cream cheese krém, a do stredu dáme mousse plnku. Spodnú časť korpusu si polejeme mliekom a dáme na vrch. So zvyšnou plnkou potrieme celú tortu na vrch si položíme odrezaný korpus aby nám vytvoril hlavu. Druhý vrch korpusu si prelomíme na poli a dáme na prednú časť torty – bude nám to tvoriť pyštek kravičky. Celú tortu potrieme zvyšným krémom. Obalíme v potravinárskej fólií, upevníme ráfikom a necháme zatuhnúť do druhého dňa v chladničke.
  10. Tortu obtrieme ganache, dáme zachladiť. A následne ozdobíme poťahovou hmotou.

    Ingredience

    Korpus
    • 4 vajcia izbovej teploty
    • 435 g hladkej múky
    • 375 g kryštálového cukru
    • 150 g slnečnicového oleja
    • 15 g prášku do pečiva
    • 7,5 g sódy bikarbóny
    • 120 g alkalizovaného kakaa
    • 165 g kefírového mlieka (2-4%) izbovej teploty
    • 255 g vriacej vody
    Karamel
    • 100 g smotany na šľahanie
    • 220 g kryštálového cukru
    • 30 g vody
    • 160 g masla
    • citrónová šťava
    • 1g soli
    Arašidová plnka
    • 300 g krémového syra
    • 53 g smotany na šľahanie 36%
    • 37 g práškového cukru
    • 110 g arašidového masla 100%
    Plnka z krémového syra
    • 600 g krémového syra
    • 375 g mascarpone
    • 150 g smotany na šľahanie 36%
    • 80 g práškového cukru
    • 225 g bielej čokolády 34%
    Čokoládový mousse
    • 100 g mliečnej čokolády 33%
    • 60 g mlieka
    • 8 g práškovej želatíny
    • 48 g studenej vody
    • 180 g smotany na šľahanie
    Arašidy
    • 80 g lúpaných arašidov
    Na pokvapkanie korpusu
    • 150 g plnotučného mlieka 3,5%
    • 60 g karamelovej čokolády
    Ganache
    • 400 g horkej čokolády 55%
    • 400 g smotany na šľahanie
    Fondán
    • 1 500 g hnedej poťahovej hmoty
    • 700 g telovej poťahovej hmoty
    • 100 g bielej poťahovej hmoty
    • 100 g ružovej poťahovej hmoty
    • 40 g zelenej poťahovej hmoty
    • 20 g čiernej poťahovej hmoty

    Pomôcky

    • mixér
    • ráfiky 20cm a 16cm
    • cukrárske vrecko
    • misy
    • poťahovacia a modelovacia hmota

    Postup

    1. Korpus - Rúru si predhrejeme na 160°C – horný dolný ohrev. Dva ráfiky 20 cm si obalíme alobalom zospodu. Vajcia spolu s cukrom vyšľaháme do peny približne 5 - 7 minút. Medzi tým preosejeme múku, prášok do pečiva, súdu bikarbónu a kakao a dobre premiešame. Zmiešame kefír s olejom. Ak sa vajcia vyšľahali, pomaly prilievame kefír s olejom a necháme dobre premiešať. Potom po 3 častiach prisypeme múku do vajec, kým sa múka zapracuje. Keď je cesto hustejšie, pridáme zovretú vodu a dobre premiešame. Nalejeme do oboch ráfikov, zakryjeme alobalom zvrchu a pečieme približne 35 - 45 minút. Po 30 minútach dáme alobal dole a korpusy dopečieme. Necháme vychladnúť a dáme na 24 h do chladničky. Na druhý deň z korpusov zrežeme vrch a rozdelíme na 2 rovnaké časti. Budeme mať 4 korpusy + 2 odrezané vrchy z korpusu.
    2. Karamel - Vodu s cukrom dáme do panvice a necháme cukor skaramelizovať na 190 – 200 °C. Medzitým zohrejeme šľahačku – nesmie vrieť. Do skaramelizovaného cukru prilievame za stáleho miešania horúcu šľahačku. Zmes chvíľu povaríme, odstavíme a pridáme soľ , a potom maslo. Zmes prelejeme cez sitko do cukrárskeho vrecka a necháme vychladnúť.
    3. Mousse - Spodok 17 cm okrúhlej formy obalíme do potravinárskej fólie. Želatínu namočíme do vody a necháme napučať 10 - 15 minút. Následne zohrejeme mlieko a zalejeme čokoládu. Želatínu roztopíme vo vodnej lázni a pridáme k čokoláde s mliekom a dobre premiešame. Čokoláda by sa mala schladiť na 32°C. Zatiaľ vyšľaháme šľahačku asi na polovicu – mala by byť redšej konzistencie. Pridáme k čokoláde a zľahka premiešame. Nalejeme do formy a dáme zamraziť.
    4. Ganache - Smotanu na šľahanie zohrejeme na 80°C. Čokoládu môžeme mierne roztopiť, no nie úplne. Horúcu šľahačku zalejeme čokoládou počkáme pár minút a následne premiešame. Dáme do plytšej nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme pri izbovej teplote zatuhnúť 3 - 5 hodín.
    5. Všetky ingrediencie na arašidovú plnku spolu vyšľaháme ručným mixérom do hladka a dáme do cukrárskeho vrecka.
    6. Plnka - Roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli. Medzi tým vyšľaháme všetky ingrediencie okrem čokolády na plnku z krémového syra do hladka. Odoberieme časť plnky do čokolády a zašľaháme. Potom čokoládovú časť pridáme ku plnkez krémového syra a premiešame do hladka.
    7. Na korpus - Mlieko privedieme k varu, pridáme karamelovú čokoládu a premiešame, necháme vychladiť.
    8. Arašidy opražíme na panvici do zlatista. Necháme vychladnúť.
    9. Na podnos nanesieme trošku krému a položíme spodnú časť korpusu. Polejeme karamelovým mliekom a pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme čokoládový krém z krémového syra. Dobre rozotrieme a ešte natlačíme po bokoch krém, aby sme do stredu mohli dať arašidový krémový syr. Položíme druhý korpus, polejeme mliekom a natlačíme krém z krémového syra, znovu vytlačíme okolo krém, aby sme do stredu mohli naliať karamel a opražené arašidy. Znovu položíme korpus, polejeme mliekom, vytlačíme cream cheese krém, a do stredu dáme mousse plnku. Spodnú časť korpusu si polejeme mliekom a dáme na vrch. So zvyšnou plnkou potrieme celú tortu na vrch si položíme odrezaný korpus aby nám vytvoril hlavu. Druhý vrch korpusu si prelomíme na poli a dáme na prednú časť torty – bude nám to tvoriť pyštek kravičky. Celú tortu potrieme zvyšným krémom. Obalíme v potravinárskej fólií, upevníme ráfikom a necháme zatuhnúť do druhého dňa v chladničke.
    10. Tortu obtrieme ganache, dáme zachladiť. A následne ozdobíme poťahovou hmotou.