Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Jablko

Jablko



Popis

Jablko, ktoré si zamilujete nielen na prvý pohľad, ale aj na prvé ochutnanie. Prekvapí vás vanilkový bavorský krém vo vnútri v kombinácii s jablkovým coulis. Karamelová poleva, ktorá jabĺčko otvorí, dodá nielen wauw efekt, ale aj explóziu chutí na jazyku.

Ingrediencie

Crumble
  • 50 g masla
  • 65 g múky
  • 40 g cukru
Čokoládové gule
  • 400 g tmavej čokolády
  • 4 g mykrya
Korpus
  • 2 vajcia
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 PL mandľových lupienkov
Jablkové coulis
  • 150 g jablkového pyré
  • 7 g pektínu
  • 30 g kryštálového cukru
  • 200 g jabĺk
Chrumkavá vrstva
  • 25 g mliečnej čokolády
  • 150 g mandľového praliné
  • 75 g crumble
Vanilkový bavorský krém
  • 100 g mlieka
  • 100 g šľahačky
  • vanilka
  • 40 g žĺtkov
  • 20 g kryštálového cukru
  • 27 g želatínovej masy
  • 160 g šľahačky
Karamelová poleva
  • 4 žĺtky
  • 500 g šľahačky
  • 25 g masla
  • 100 g cukru
Velvet
  • Biela čokoláda
  • Kakaové maslo
  • Zelená farba
Jablkový kaviár
  • 150 g jablkovej šťavy
  • 30 g glukózy
  • 30 g limetkovej šťavy
  • 50 g cukru
  • 3 g agaru
  • 1 l zmrznutého oleja

Pomôcky

  • miska
  • strúhadlo
  • hrniec
  • mramor na temperovanie
  • formy na čokoládové gule
  • kuchynský robot
  • plech
  • nôž
  • sitko
  • ponorný mixér
  • velvet sprej
  • fľaša na kvapkanie kaviáru

Postup

  1. Crumble – Maslo pokrájané na kocky, múku a hnedý cukor zmiešame lopatkou. Nastrúhame na hrubom strúhadle a zamrazíme. Ešte zamrznuté dáme piecť na 20 – 25 min na 160 °C.
  2. Čokoládové gule - Čokoládu zohrejeme na 45°C. Schladíme na 34°C, pridáme mycryo. Schladíme na 26°C a malejeme do foriem.
  3. Korpus - Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme múku a sneh z bielkov, posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme na 160°C asi 10 min.
  4. Jablkové coulis - Zahrejeme pyré. Pridáme pektín zmiešaný s cukrom a necháme zovrieť. Pridáme 150 g podusených jabĺk a 50 g na drobno nakrájaných jabĺk.
  5. Chrumkavá vrstva - Roztopíme čokoládu a zmiešame s kúskami crumble a praliné.
  6. Krém - Žĺtky zmiešame s cukrom. Mlieko, šľahačku a vanilku necháme zohrieť v hrnci. Žĺtkovú zmes pridáme k zohriatej zmesi a varíme pri teplote 82°C. Následne pridáme želatínovú masu. Vychladíme na 25 - 30°C. Nakoniec spojíme so šľahačkou vyšľahanou na jogurt.
  7. Poleva - 50 g cukru s maslom dáme karamelizovať. Dolejeme šľahačku. Pridáme vanilku a varíme na miernom ohni. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom. Pridáme do zmesi a uvaríme na 82°C.
  8. Velvet - Čokoládu roztopíme s kakaovým maslom, pridáme farbu. Zahrejeme na 40°C pred striekaním.
  9. Kaviár - Šťavu, cukor a glukózu privedieme k varu, pridáme agar – krátko povaríme. Pridáme limetkovú šťavu. Prelejeme zmes do fľašky a dáme schladiť. Keď začne tuhnúť, nakvapkáme ju do studeného oleja. Kaviárové guličky prepláchneme vodou.

Ingredience

Crumble
  • 50 g masla
  • 65 g múky
  • 40 g cukru
Čokoládové gule
  • 400 g tmavej čokolády
  • 4 g mykrya
Korpus
  • 2 vajcia
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 PL mandľových lupienkov
Jablkové coulis
  • 150 g jablkového pyré
  • 7 g pektínu
  • 30 g kryštálového cukru
  • 200 g jabĺk
Chrumkavá vrstva
  • 25 g mliečnej čokolády
  • 150 g mandľového praliné
  • 75 g crumble
Vanilkový bavorský krém
  • 100 g mlieka
  • 100 g šľahačky
  • vanilka
  • 40 g žĺtkov
  • 20 g kryštálového cukru
  • 27 g želatínovej masy
  • 160 g šľahačky
Karamelová poleva
  • 4 žĺtky
  • 500 g šľahačky
  • 25 g masla
  • 100 g cukru
Velvet
  • Biela čokoláda
  • Kakaové maslo
  • Zelená farba
Jablkový kaviár
  • 150 g jablkovej šťavy
  • 30 g glukózy
  • 30 g limetkovej šťavy
  • 50 g cukru
  • 3 g agaru
  • 1 l zmrznutého oleja

Pomôcky

  • miska
  • strúhadlo
  • hrniec
  • mramor na temperovanie
  • formy na čokoládové gule
  • kuchynský robot
  • plech
  • nôž
  • sitko
  • ponorný mixér
  • velvet sprej
  • fľaša na kvapkanie kaviáru

Postup

  1. Crumble – Maslo pokrájané na kocky, múku a hnedý cukor zmiešame lopatkou. Nastrúhame na hrubom strúhadle a zamrazíme. Ešte zamrznuté dáme piecť na 20 – 25 min na 160 °C.
  2. Čokoládové gule - Čokoládu zohrejeme na 45°C. Schladíme na 34°C, pridáme mycryo. Schladíme na 26°C a malejeme do foriem.
  3. Korpus - Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme múku a sneh z bielkov, posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme na 160°C asi 10 min.
  4. Jablkové coulis - Zahrejeme pyré. Pridáme pektín zmiešaný s cukrom a necháme zovrieť. Pridáme 150 g podusených jabĺk a 50 g na drobno nakrájaných jabĺk.
  5. Chrumkavá vrstva - Roztopíme čokoládu a zmiešame s kúskami crumble a praliné.
  6. Krém - Žĺtky zmiešame s cukrom. Mlieko, šľahačku a vanilku necháme zohrieť v hrnci. Žĺtkovú zmes pridáme k zohriatej zmesi a varíme pri teplote 82°C. Následne pridáme želatínovú masu. Vychladíme na 25 - 30°C. Nakoniec spojíme so šľahačkou vyšľahanou na jogurt.
  7. Poleva - 50 g cukru s maslom dáme karamelizovať. Dolejeme šľahačku. Pridáme vanilku a varíme na miernom ohni. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom. Pridáme do zmesi a uvaríme na 82°C.
  8. Velvet - Čokoládu roztopíme s kakaovým maslom, pridáme farbu. Zahrejeme na 40°C pred striekaním.
  9. Kaviár - Šťavu, cukor a glukózu privedieme k varu, pridáme agar – krátko povaríme. Pridáme limetkovú šťavu. Prelejeme zmes do fľašky a dáme schladiť. Keď začne tuhnúť, nakvapkáme ju do studeného oleja. Kaviárové guličky prepláchneme vodou.