Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Karamelová štafetková torta

Karamelová štafetková torta


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

25 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Táto karamelová štafetková torta je moju šéfku, ktorá miluje štafetky a karamel. Karamel je všade, aby ho mala naozaj dostatok. Takúto tortu si radi spolu dáme v práci po obede ku káve, aby sme boli plní chutí do popoludňajšej práce.

Ingrediencie

Bezé hmota z lieskových orechov
  • 420 g bielkov (cca 12 vajíčok)
  • 360 g krupicového cukru
  • 2 g soli
  • 120 g hladkej múky
  • 200 g lieskových orechov
  • 20 g práškového cukru
Karamelový krém
  • 375 g krupicového cukru
  • 80 g vody (4 - 5 PL)
  • 375 ml smotany na šľahanie 40%
  • 375 g masla izbovej teploty
  • 30 g práškového cukru
Ganache z karamelovej čokolády:
  • 150 g karamelovej čokolády
  • 150 g smotany na šľahanie 40%
  • štipka soli
Čokoláda na namáčanie koncov
  • 100 g karamelovej čokolády
  • 30 g masla
  • 25 g kakaového masla
Karamelové pukance
  • 12 g oleja
  • 75 g kukurice na popcorn
  • 100 g vody
  • 200 g kryštálového cukru
  • 15 g masla
  • štipka soli
  • 1 g sódy bikarbóny
Na dokončenie
  • 100 g lieskových orechov
  • 200 g krupicového cukru
  • 50 g vody

Pomôcky

  • teflónový papier na pečenie
  • špagát na zviazanie štafetiek a dekoráciu
  • miska, na ktorej vytvarujeme karamelovú misku

Postup

  1. Na plechu opečieme lieskové orechy cca 15 minút na 170°C. Vysypeme ich do utierky, ktorú pošúchame, aby sme orechy olúpali. Pomelieme ich na jemnú múku.
  2. Rúru predhrejeme na 200°C a teflónovým papierom na pečenie si vystelieme plech.
  3. Bezé hmota – Bielky vyšľaháme so soľou a postupne pridávame po lyžiciach cukor – vymiešame na jemnú špičku. Pridáme preosiatu múku a orechy. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti podľa gramáže a rovnomerne rozotrieme na plech a upečieme 3 pláty, každý zvlášť cca 8 minút. Po vytiahnutí z trúby upečený plát preložíme na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom, stiahneme papier na pečenie a otočíme naspäť vrchom, ako sa piekol. Necháme vychladnúť a po vychladnutí orežeme z každého suché okraje
  4. Karamelový krém – Cukor na panvici s väčším dnom roztopíme spolu s vodou na miernom ohni na zlatý karamel. Zalejeme šľahačkou a rozmiešame do roztopenia. Nakoniec pridáme cca 75 g masla. Prelejeme do misky, zakryjeme fóliou a dáme vychladnúť do chladničky. Po vychladnutí vymiešame ručným mixérom zvyšné maslo s práškovým cukrom a postupne pridávame karamel a vymiešame na krém.
  5. Každý z dvoch plátov rozrežeme na rovnaké pásy, z jedného plechu na 4 ks. Natrieme ich krémom a na podložke vystavíme spodnú časť torty, kde pásy motáme dokola. Spodok torty dáme stuhnúť do chladničky
  6. Malé štafetky – Tretí plát rozdelíme na 3 rovnako široké pásy, potrieme krémom, zatočíme do rolády. Dáme do alobalu a dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí ich nakrojíme.
  7. Ganache – Smotanu zohrejeme tesne pod bod varu a zalejeme ňou čokoládu. Necháme minútu odstáť, a potom vymiešame do hladkej hmoty, prípadne prejdeme tyčovým mixérom
  8. Čokoláda na namáčanie – Čokoládu spolu s maslom a kakaovým maslom zohrejeme tesne pred namáčaním štafetiek nad parou.
  9. Karamelové pukance - Na horúci olej dáme kukuricu a robíme pukance pod pokrievkou. Necháme vychladnúť. Z vody a cukru si pripravíme karamel. Pridáme maslo, soľ a sódu bikarbónu. Poriadne to premiešame s popcornom a oddelíme od seba na plechu s papierom na pečenie
  10. Ozdobenie – Orechy dáme na plech vystlaný papierom na pečenie piecť na cca 15 minút na 170°C. Potom ich vysypeme do čistej utierky, pošúchame, aby sme ich ošúpali. Bokom odložíme cca 10 ks orechov, ostatné pomelieme na hrubo. Cukor spolu s vodou roztopíme na karamel a vidličkou na papier na pečenie rýchlym pohybom vytvoríme karamelové vlasy. Následne rukou vytvoríme guľu. Karamelom vytvoríme aj karamelovú misku na žufanke obalenej papierom na pečenie.
  11. Malým štafetkám namočíme konce do karamelovej čokolády a posypeme pomletými orechmi, dáme na papier na pečenie stuhnúť.
  12. Dokončenie – Spodnej torte potrieme vrch ganache z karamelovej čokolády, od stredu postavíme malé štafetky a vytvoríme poschodie. Vrchné štafetky obviažeme špagátom a dozdobíme posekanými a celými orechmi, guľou z karamelových vlasov, miskou z karamelu, do ktorej vložíme karamelové pukance.

    Ingredience

    Bezé hmota z lieskových orechov
    • 420 g bielkov (cca 12 vajíčok)
    • 360 g krupicového cukru
    • 2 g soli
    • 120 g hladkej múky
    • 200 g lieskových orechov
    • 20 g práškového cukru
    Karamelový krém
    • 375 g krupicového cukru
    • 80 g vody (4 - 5 PL)
    • 375 ml smotany na šľahanie 40%
    • 375 g masla izbovej teploty
    • 30 g práškového cukru
    Ganache z karamelovej čokolády:
    • 150 g karamelovej čokolády
    • 150 g smotany na šľahanie 40%
    • štipka soli
    Čokoláda na namáčanie koncov
    • 100 g karamelovej čokolády
    • 30 g masla
    • 25 g kakaového masla
    Karamelové pukance
    • 12 g oleja
    • 75 g kukurice na popcorn
    • 100 g vody
    • 200 g kryštálového cukru
    • 15 g masla
    • štipka soli
    • 1 g sódy bikarbóny
    Na dokončenie
    • 100 g lieskových orechov
    • 200 g krupicového cukru
    • 50 g vody

    Pomôcky

    • teflónový papier na pečenie
    • špagát na zviazanie štafetiek a dekoráciu
    • miska, na ktorej vytvarujeme karamelovú misku

    Postup

    1. Na plechu opečieme lieskové orechy cca 15 minút na 170°C. Vysypeme ich do utierky, ktorú pošúchame, aby sme orechy olúpali. Pomelieme ich na jemnú múku.
    2. Rúru predhrejeme na 200°C a teflónovým papierom na pečenie si vystelieme plech.
    3. Bezé hmota – Bielky vyšľaháme so soľou a postupne pridávame po lyžiciach cukor – vymiešame na jemnú špičku. Pridáme preosiatu múku a orechy. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti podľa gramáže a rovnomerne rozotrieme na plech a upečieme 3 pláty, každý zvlášť cca 8 minút. Po vytiahnutí z trúby upečený plát preložíme na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom, stiahneme papier na pečenie a otočíme naspäť vrchom, ako sa piekol. Necháme vychladnúť a po vychladnutí orežeme z každého suché okraje
    4. Karamelový krém – Cukor na panvici s väčším dnom roztopíme spolu s vodou na miernom ohni na zlatý karamel. Zalejeme šľahačkou a rozmiešame do roztopenia. Nakoniec pridáme cca 75 g masla. Prelejeme do misky, zakryjeme fóliou a dáme vychladnúť do chladničky. Po vychladnutí vymiešame ručným mixérom zvyšné maslo s práškovým cukrom a postupne pridávame karamel a vymiešame na krém.
    5. Každý z dvoch plátov rozrežeme na rovnaké pásy, z jedného plechu na 4 ks. Natrieme ich krémom a na podložke vystavíme spodnú časť torty, kde pásy motáme dokola. Spodok torty dáme stuhnúť do chladničky
    6. Malé štafetky – Tretí plát rozdelíme na 3 rovnako široké pásy, potrieme krémom, zatočíme do rolády. Dáme do alobalu a dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí ich nakrojíme.
    7. Ganache – Smotanu zohrejeme tesne pod bod varu a zalejeme ňou čokoládu. Necháme minútu odstáť, a potom vymiešame do hladkej hmoty, prípadne prejdeme tyčovým mixérom
    8. Čokoláda na namáčanie – Čokoládu spolu s maslom a kakaovým maslom zohrejeme tesne pred namáčaním štafetiek nad parou.
    9. Karamelové pukance - Na horúci olej dáme kukuricu a robíme pukance pod pokrievkou. Necháme vychladnúť. Z vody a cukru si pripravíme karamel. Pridáme maslo, soľ a sódu bikarbónu. Poriadne to premiešame s popcornom a oddelíme od seba na plechu s papierom na pečenie
    10. Ozdobenie – Orechy dáme na plech vystlaný papierom na pečenie piecť na cca 15 minút na 170°C. Potom ich vysypeme do čistej utierky, pošúchame, aby sme ich ošúpali. Bokom odložíme cca 10 ks orechov, ostatné pomelieme na hrubo. Cukor spolu s vodou roztopíme na karamel a vidličkou na papier na pečenie rýchlym pohybom vytvoríme karamelové vlasy. Následne rukou vytvoríme guľu. Karamelom vytvoríme aj karamelovú misku na žufanke obalenej papierom na pečenie.
    11. Malým štafetkám namočíme konce do karamelovej čokolády a posypeme pomletými orechmi, dáme na papier na pečenie stuhnúť.
    12. Dokončenie – Spodnej torte potrieme vrch ganache z karamelovej čokolády, od stredu postavíme malé štafetky a vytvoríme poschodie. Vrchné štafetky obviažeme špagátom a dozdobíme posekanými a celými orechmi, guľou z karamelových vlasov, miskou z karamelu, do ktorej vložíme karamelové pukance.