Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Kardinál

Kardinál


Ikona hodin

1,5 hod.

Ikona počet porcií

10 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Kardinalschnitte je dezert pochádzajúci z Rakúska. Je vyskladaný z pásov z bielkového snehu a žĺtkového cesta. Doplnené o červené ovocie, najčastejšie jahody. Symbolizuje farby katolíckej cirkvi. Oblečenie kardinála. Jahody symbolizujú červenú, žĺtkové genoise zlatú a bielkový sneh bielu. Originál je naplnený šľahačkou, tak ako v tomto recepte.

Ingrediencie

Korpus
    • 50 g polohrubej múky
    • 10 vajec M
    • 250 g cukru krupica
    • 1 ČL vanilkového extraktu
    • 1 ČL prášku do pečiva
    • 1 ČL soli
    Džem
    • 250 g jahôd
    • 130 g cukru krupica
    Rozvar
    • jahodový džem na rozvar
    • 1 bio limetka
    • 1 bio pomaranč
    Krém
    • 750 ml šľahačkovej smotany 40 %
    • 75 g práškového cukru
    • 1 PL vanilkovej pasty
    Dokončenie
    • 250 g jahody
    • 6 menších jahôd

    Pomôcky

    • Plech cca 37 x 32 cm

    Postup

    1. Korpus

      Rúru vyhrejte na 180 °C teplý vzduch.

      Oddeľte 8 vajec na bielky a žĺtky. Bielky, soľ a 200 g cukru krupica vyšľahajte na tuhý sneh.

      Na plech vyloženým papierom na pečenie, snehom pomocou vrecka a zdobenej špičky 1 M urobte 6 pásov hmoty, krúživými pohybmi do rovnomerného pásu, ako po výške, tak aj po šírke.

      Medzi každým pásom nechajte rovnako široké miesto na pás zo žĺtkového cesta.

      Zvyšný cukor, dve celé vajcia šľahajte s 8 vaječnými žĺtkami a vanilkou, do hustej peny.

      Múku preosejte s práškom do pečiva, potom zmes po častiach pridajte k vyšľahaným žĺtkom.

      Žĺtkové cesto pomocou vrecka bez špičky naneste na plech v 6 pásoch.

      Vložte do rúry. Pečte cca 15 minút, teda kým nebude korpus upečený.

    2. Džem

      Jahody očistite, opláchnite a nakrájajte na kocky 1,5 x 1,5 cm.

      125 g jahôd a 75 g cukru varíme na strednom ohni, až kým nepustí ovocie šťavu.

      Pridáme druhú polovicu ovocia a cukru a opäť varíme, za stáleho zbierania peny lyžicou, kým džem nestuhne.

    3. Rozvar

      Vytlačte šťavu z limetky a pomaranču.

      Džem spolu so šťavami priveďte k varu a nechajte vychladnúť pred potretím prvého plátu.
    4. Krém

      Z cukru, vanilky a šľahačky vyšľahajte pevný krém.

    5. Dokončenie

      Jahody očistite a opláchnite.

      Korpus rozdeľte pozdĺžne na dva pláty. Prvý plát korpusu položte na servírovací podnos, potrite spodný pás celým džemovým rozvarom pomocou štetca.

      Krémom naplňte cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou 1 M. Po celom korpuse naneste pozdĺž pásy.

      Umyte a očistite jahody.

      Pokrájajte jahody po výške na hrúbku 5 mm a striedavo aby boli na tesno k sebe ich uložte po celej šírke a dĺžke krému.

      Položte druhý plát korpusu, ktorý ozdobíte nasledovne:

      3 pásy po celej dĺžke Kardinálu, ozdobnou špičkou 1 M , krúživými pohybmi do rovnomerného pásu, ako po výške, tak aj po šírke.

      6 menších jahôd umyjeme a rozdelíme vertikálne na polovicu aj so zelenou časťou.

      Na vrch krému uložíme 12 polovičiek jahôd nasledovným spôsobom:

      Zapichneme do krému reznou hranou dopredu v 45 stupňovom uhle doprava.

      Druhú jahodu zapichneme za prvú v 45 stupňovom uhle doľava.

      Takto striedame všetky jahody na striedačku za sebou.

      Do servírovania uchovajte v chladničke.

    Ingredience

    Korpus
      • 50 g polohrubej múky
      • 10 vajec M
      • 250 g cukru krupica
      • 1 ČL vanilkového extraktu
      • 1 ČL prášku do pečiva
      • 1 ČL soli
      Džem
      • 250 g jahôd
      • 130 g cukru krupica
      Rozvar
      • jahodový džem na rozvar
      • 1 bio limetka
      • 1 bio pomaranč
      Krém
      • 750 ml šľahačkovej smotany 40 %
      • 75 g práškového cukru
      • 1 PL vanilkovej pasty
      Dokončenie
      • 250 g jahody
      • 6 menších jahôd

      Pomôcky

      • Plech cca 37 x 32 cm

      Postup

      1. Korpus

        Rúru vyhrejte na 180 °C teplý vzduch.

        Oddeľte 8 vajec na bielky a žĺtky. Bielky, soľ a 200 g cukru krupica vyšľahajte na tuhý sneh.

        Na plech vyloženým papierom na pečenie, snehom pomocou vrecka a zdobenej špičky 1 M urobte 6 pásov hmoty, krúživými pohybmi do rovnomerného pásu, ako po výške, tak aj po šírke.

        Medzi každým pásom nechajte rovnako široké miesto na pás zo žĺtkového cesta.

        Zvyšný cukor, dve celé vajcia šľahajte s 8 vaječnými žĺtkami a vanilkou, do hustej peny.

        Múku preosejte s práškom do pečiva, potom zmes po častiach pridajte k vyšľahaným žĺtkom.

        Žĺtkové cesto pomocou vrecka bez špičky naneste na plech v 6 pásoch.

        Vložte do rúry. Pečte cca 15 minút, teda kým nebude korpus upečený.

      2. Džem

        Jahody očistite, opláchnite a nakrájajte na kocky 1,5 x 1,5 cm.

        125 g jahôd a 75 g cukru varíme na strednom ohni, až kým nepustí ovocie šťavu.

        Pridáme druhú polovicu ovocia a cukru a opäť varíme, za stáleho zbierania peny lyžicou, kým džem nestuhne.

      3. Rozvar

        Vytlačte šťavu z limetky a pomaranču.

        Džem spolu so šťavami priveďte k varu a nechajte vychladnúť pred potretím prvého plátu.
      4. Krém

        Z cukru, vanilky a šľahačky vyšľahajte pevný krém.

      5. Dokončenie

        Jahody očistite a opláchnite.

        Korpus rozdeľte pozdĺžne na dva pláty. Prvý plát korpusu položte na servírovací podnos, potrite spodný pás celým džemovým rozvarom pomocou štetca.

        Krémom naplňte cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou 1 M. Po celom korpuse naneste pozdĺž pásy.

        Umyte a očistite jahody.

        Pokrájajte jahody po výške na hrúbku 5 mm a striedavo aby boli na tesno k sebe ich uložte po celej šírke a dĺžke krému.

        Položte druhý plát korpusu, ktorý ozdobíte nasledovne:

        3 pásy po celej dĺžke Kardinálu, ozdobnou špičkou 1 M , krúživými pohybmi do rovnomerného pásu, ako po výške, tak aj po šírke.

        6 menších jahôd umyjeme a rozdelíme vertikálne na polovicu aj so zelenou časťou.

        Na vrch krému uložíme 12 polovičiek jahôd nasledovným spôsobom:

        Zapichneme do krému reznou hranou dopredu v 45 stupňovom uhle doprava.

        Druhú jahodu zapichneme za prvú v 45 stupňovom uhle doľava.

        Takto striedame všetky jahody na striedačku za sebou.

        Do servírovania uchovajte v chladničke.