Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Kareta pre Liamka

Kareta pre Liamka



Popis

Náš syn Liamko miluje pozorovať zvieratká. Keď sme boli prvýkrát s ním pri mori, v hoteli bolo obrovské akvárium s korytnačkami. Každý deň dokázal stáť pri ňom a pozorovať ich. A úplne miluje rozprávku Sammyho dobrodružstvá. Preto vznikla táto tortička.

Ingrediencie

Korpus
  • 10 žĺtkov
  • 440 g bielkov
  • 337 g krupicového cukru
  • 233 g hladkej múky
  • 133 g mletých orechov (mleté lieskovce mleté vlašské orechy)
  • 3 štipky soli
  • 2,5 ČL škorice
  • 2,5 ČL kypriaceho prášku
Marhuľová plnka
  • 250 g marhuľového pyré
  • 3 žĺtky
  • 30 g hladkej múky
  • 50 g masla
  • 75 g kryštálového cukru
Karamelizované marhule
  • 5 marhúľ
  • 70 g masla
  • 50 g kryštálového cukru
Čokoládová ganache
  • 500 g čokolády 54 %
  • 500 ml šľahačky 33 %
Základný krém
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml smotany na šľahanie 40 %
  • 70 g kryštálového cukru
Pistáciovo – pekanové praliné
  • 100 g pistácií
  • 35 g pekanových orechov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 PL medu
  • vanilkový extrakt
Korpus – piesok
  • 100 g hladkej múky
  • 74 g kryštálového cukru
  • 20 g mandľovej múky
  • 3 vajcia veľkosti L
  • 1/3 ČL vanilkovej pasty
Ostatné suroviny
  • domáce pekanovo - pistáciové praliné
  • 700 g poťahovej hmoty vanilka zafarbenej na bledohnedú farbu (malú časť si odložíme bokom, vymodelujeme z nej vajíčka karety)

Pomôcky

  • Airbrush pištol
  • Rôzne odtiene hnedých cukrárskych farieb
  • Štetce rôznych hrúbok
  • Biely alkohol na riedenie farieb
  • Cukrárske špachtle na vyhladenie ganache
  • Veľký podnos na tortu cca 50x40cm

Postup

  1. Korpus - Bielky vyšľaháme s ½ cukru, soľou do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme s druhou ½ cukru do peny. V miske zmiešame ostatné suché ingrediencie. Do bielkom prilejeme žĺtkovú penu a jemne ručne spojíme stierkou. Následne pridáme suchú zmes a ručne zmiešame. Rozdelíme do 3 foriem (2 x 24 cm, 1 x 16 cm) s tým, že do 16 cm formy dáme len menšie množstvo – tento korpus bude slúžiť len na spodok nožičiek a hlavičky korytnačky. Pečieme na 180 ºC cca 35 minút. Skontrolujeme špajdľovým testom.
  2. Korpus (piesok) - Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu. Po jednom pridáme na nízkych otáčkach žĺtky, vanilkovú pastu. Následne ručne pridáme preosiatu múku a mandľovú múku. Pečieme v kruhovej forme s priemerom 15 cm cca 25 minút.
  3. Praliné - Všetky orechy dáme na papier na pečenie a pečieme v trúbe rozohriatej na 180 ºC 8 minút. Následne ich necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí ich pošúchame v kuchynskej utierke, aby sme ich zbalili drobných šupiek. V hrnci upálime cukor na karamel. Odstavíme a pridáme med a vanilku. Do tejto zmesi hneď pridáme orechy a celú zmes vylejeme na papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť. Následne zmes rozlámeme na menšie kusy a v silnom mixéri s nožmi (ideálne silný food processor) po častiach mixujeme do tekutej konzistencie. Celý proces trvá dlho, ale výsledok stojí za to!
  4. Marhuľová plnka - Pyré vložíme do hrnca. Zohrejeme. V druhej miske poriadne vymiešane žĺtky s cukrom a pridáme múku. Zohriate pyré pridáme na 3-krát do žĺtkov. Poriadne premiešame. Celú zmes vrátime do hrnčeka a uvaríme hustý krém. Odstavíme a pridáme maslo. Necháme poriadne schladiť, ideálne cez noc. Pred použitím celý krém ešte prešľaháme ručným mixérom.
  5. Karamelizované marhule - V hrnci rozpustíme maslo. Pridáme na kúsky nakrájané marhule a následne pridáme cukor a necháme jemne skaramelizovať.
  6. Základný krém - Mascarpone vymiešame s cukrom. Pridáme šľahačku a vymiešame tuhý krém.
  7. Čokoládová ganache - Smotanu zohrejeme, nalejeme na čokoládu. Miešame do úplného rozpustenia čokolády. Dáme poriadne vychladiť.
  8. Korytnačka - 24 cm korpusy rozkrojíme každý na 2 časti. Spodný korpus prichytíme trochou krému o podložku. Natrieme vrstvou základného krému. Poukladáme karamelizované marhule. Druhý plát natrieme praliné a natretou stranou položíme na prvý plát. Na druhý plát natrieme tenkú vrstvu základného krému. Spravíme vyvýšený okraj a nanesieme ½ marhuľovej plnky. Prikryjeme tretím plátom. Ten potrieme praliné, tenkou vrstvou základného krému, vyvýšime okraje a pridáme marhuľový krém. Prikryjeme štvrtým plátom.
  9. Naplnené korpusy zrežeme do tvaru panciera. Odrezky vložíme do misky a poriadne rozpracujeme – budeme ich potrebovať na dotvorenie končatín, hlavy a chvostu korytnačky. Zo 16 cm korpusu vyrežeme 4 x nožičky, hlavu a chvost korytnačky. Priložíme ich k pancieru a navrstvíme naň odrezky tak, aby nám vznikli končatiny, hlava a chvost. Celú tortu dáme poriadne zatuhnúť. Po zatuhnutí obtrieme celú tortu ganache.
  10. Poťahovaciu hmotu zafarbíme, rozvaľkáme a prenesieme na korytnačku. Korytnačku domaľujeme a domodelujeme detaily. Korpus na piesok pomrvíme a nasypeme okolo korytnačky. Pri chvostík uložíme vajíčka.

    Ingredience

    Korpus
    • 10 žĺtkov
    • 440 g bielkov
    • 337 g krupicového cukru
    • 233 g hladkej múky
    • 133 g mletých orechov (mleté lieskovce mleté vlašské orechy)
    • 3 štipky soli
    • 2,5 ČL škorice
    • 2,5 ČL kypriaceho prášku
    Marhuľová plnka
    • 250 g marhuľového pyré
    • 3 žĺtky
    • 30 g hladkej múky
    • 50 g masla
    • 75 g kryštálového cukru
    Karamelizované marhule
    • 5 marhúľ
    • 70 g masla
    • 50 g kryštálového cukru
    Čokoládová ganache
    • 500 g čokolády 54 %
    • 500 ml šľahačky 33 %
    Základný krém
    • 500 g mascarpone
    • 400 ml smotany na šľahanie 40 %
    • 70 g kryštálového cukru
    Pistáciovo – pekanové praliné
    • 100 g pistácií
    • 35 g pekanových orechov
    • 100 g kryštálového cukru
    • 1 PL medu
    • vanilkový extrakt
    Korpus – piesok
    • 100 g hladkej múky
    • 74 g kryštálového cukru
    • 20 g mandľovej múky
    • 3 vajcia veľkosti L
    • 1/3 ČL vanilkovej pasty
    Ostatné suroviny
    • domáce pekanovo - pistáciové praliné
    • 700 g poťahovej hmoty vanilka zafarbenej na bledohnedú farbu (malú časť si odložíme bokom, vymodelujeme z nej vajíčka karety)

    Pomôcky

    • Airbrush pištol
    • Rôzne odtiene hnedých cukrárskych farieb
    • Štetce rôznych hrúbok
    • Biely alkohol na riedenie farieb
    • Cukrárske špachtle na vyhladenie ganache
    • Veľký podnos na tortu cca 50x40cm

    Postup

    1. Korpus - Bielky vyšľaháme s ½ cukru, soľou do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme s druhou ½ cukru do peny. V miske zmiešame ostatné suché ingrediencie. Do bielkom prilejeme žĺtkovú penu a jemne ručne spojíme stierkou. Následne pridáme suchú zmes a ručne zmiešame. Rozdelíme do 3 foriem (2 x 24 cm, 1 x 16 cm) s tým, že do 16 cm formy dáme len menšie množstvo – tento korpus bude slúžiť len na spodok nožičiek a hlavičky korytnačky. Pečieme na 180 ºC cca 35 minút. Skontrolujeme špajdľovým testom.
    2. Korpus (piesok) - Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu. Po jednom pridáme na nízkych otáčkach žĺtky, vanilkovú pastu. Následne ručne pridáme preosiatu múku a mandľovú múku. Pečieme v kruhovej forme s priemerom 15 cm cca 25 minút.
    3. Praliné - Všetky orechy dáme na papier na pečenie a pečieme v trúbe rozohriatej na 180 ºC 8 minút. Následne ich necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí ich pošúchame v kuchynskej utierke, aby sme ich zbalili drobných šupiek. V hrnci upálime cukor na karamel. Odstavíme a pridáme med a vanilku. Do tejto zmesi hneď pridáme orechy a celú zmes vylejeme na papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť. Následne zmes rozlámeme na menšie kusy a v silnom mixéri s nožmi (ideálne silný food processor) po častiach mixujeme do tekutej konzistencie. Celý proces trvá dlho, ale výsledok stojí za to!
    4. Marhuľová plnka - Pyré vložíme do hrnca. Zohrejeme. V druhej miske poriadne vymiešane žĺtky s cukrom a pridáme múku. Zohriate pyré pridáme na 3-krát do žĺtkov. Poriadne premiešame. Celú zmes vrátime do hrnčeka a uvaríme hustý krém. Odstavíme a pridáme maslo. Necháme poriadne schladiť, ideálne cez noc. Pred použitím celý krém ešte prešľaháme ručným mixérom.
    5. Karamelizované marhule - V hrnci rozpustíme maslo. Pridáme na kúsky nakrájané marhule a následne pridáme cukor a necháme jemne skaramelizovať.
    6. Základný krém - Mascarpone vymiešame s cukrom. Pridáme šľahačku a vymiešame tuhý krém.
    7. Čokoládová ganache - Smotanu zohrejeme, nalejeme na čokoládu. Miešame do úplného rozpustenia čokolády. Dáme poriadne vychladiť.
    8. Korytnačka - 24 cm korpusy rozkrojíme každý na 2 časti. Spodný korpus prichytíme trochou krému o podložku. Natrieme vrstvou základného krému. Poukladáme karamelizované marhule. Druhý plát natrieme praliné a natretou stranou položíme na prvý plát. Na druhý plát natrieme tenkú vrstvu základného krému. Spravíme vyvýšený okraj a nanesieme ½ marhuľovej plnky. Prikryjeme tretím plátom. Ten potrieme praliné, tenkou vrstvou základného krému, vyvýšime okraje a pridáme marhuľový krém. Prikryjeme štvrtým plátom.
    9. Naplnené korpusy zrežeme do tvaru panciera. Odrezky vložíme do misky a poriadne rozpracujeme – budeme ich potrebovať na dotvorenie končatín, hlavy a chvostu korytnačky. Zo 16 cm korpusu vyrežeme 4 x nožičky, hlavu a chvost korytnačky. Priložíme ich k pancieru a navrstvíme naň odrezky tak, aby nám vznikli končatiny, hlava a chvost. Celú tortu dáme poriadne zatuhnúť. Po zatuhnutí obtrieme celú tortu ganache.
    10. Poťahovaciu hmotu zafarbíme, rozvaľkáme a prenesieme na korytnačku. Korytnačku domaľujeme a domodelujeme detaily. Korpus na piesok pomrvíme a nasypeme okolo korytnačky. Pri chvostík uložíme vajíčka.