Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Kávová láska

Kávová láska


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

20 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Rozhodovanie, čo upečiem pre mamu, bolo pre mňa jednoduché - predsa spojenie jej obľúbených chutí orechov a kávy. Skoro každý rok na jej narodeniny je torta naplnená kávovým krémom a jej základ tvoria korpusy s orechmi - avšak vždy je iná, nikdy nerobím tú istú. Tvar torty som zvolila srdce, ktorým by som rada vyjadrila svoju lásku mame. Viem, že na svoju mamu sa môžem so všetkým a za akýchkoľvek okolností obrátiť a nepovie mi nie. V celom mojom živote tvorí obrovskú oporu a s neskutočnou láskou obdarováva moje deti, teda svoje vnúčatá. Miluje jar a leto, pretože v tomto období si môže v záhrade pestovať krásne kvetinky, ktoré sú jej pýchou. Preto ju určite poteší kvetinové zdobenie torty.

Ingrediencie

Korpus
    • 8 ks vajec
    • 8 PL vlažnej vody
    • 300 g kryštálového cukru
    • 260 g hladkej múky
    • 50 g vlašských orechov
    • 1 ks prášku do pečiva
      Krém
        • 10 g mletej zrnkovej kávy
        • 12 ml vriacej vody
        • 70 ml espressa
        • 200 ml smotany 33 %
        • 1 ks vanilkového cukru
        • 450 g čokolády 60 %
        • 50 g kakaa
        • 200 g masla
        • 50 ml rumu
          Mousse z vaječného likéru
            • 220 g smotany 33 %
            • 220 g vaječného likéru
            • 400 ml šľahačkovej smotany 33 %
            • 20 g práškového cukru
            • 3 plátky želatíny
              Švajčiarsky maslový krém
                • 4 ks bielky
                • 300 g kryštálového cukru
                • 400 g masla
                • mandľová esencia
                • Ružová potravinárska farba
                • Červená potravinárska farba
                • Žltá potravinárska farba
                • Zelená potravinárska farba
                • Cyklámenová potravinárska farba

                  Pomôcky

                  • forma na pečenie v tvare srdca
                  • 2x silikónová forma v tvare srdca na mousse
                  • ručný šľahač
                  • papier na pečenie

                  Postup

                  1. Korpus

                    Do misky oddelíme bielky a spolu s cukrom vyšľaháme tuhý sneh. Kým sa vyšľahá sneh, tak preosejeme hladkú múku spolu s práškom do pečiva. Do snehu postupne na stredných otáčkach pridáme žĺtky, a potom pomaly prilejeme vlažnú vodu. Pomaly primiešame preosiatu múkovú zmes a orechy. Cesto dáme do formy tvaru srdca vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 35 - 45 min na 170 °C.

                  2. Krém

                    Do studenej vody si dáme napučať 3 plátky želatíny. Najprv prichystáme krém, smotanu s vanilkovým cukrom a čokoládou zahrievame v hrnci za stáleho miešania, až kým sa nerozpustí. Nakoniec primiešame kakao. Mletú kávu zalejeme vriacou vodou a poriadne rozmiešame, takto zamiešanú kávovú zmes prilejeme spolu s espressom k čokoláde a spojíme. Zmes necháme trošku vychladnúť. Do mierne vychladnutého čokoládového krému pridáme maslo a rum a necháme zatuhnúť v chladničke

                  3. Mousse z vaječného likéru

                    Asi 2/3 vaječného likéru spolu s práškovým cukrom zahrievame za stáleho miešania, až kým sa nerozpustí. Prilejeme zvyšok vaječného likéru a vyžmýkanú želatínu. Vyšľaháme smotanu a pridáme vychladnutú zmes vaječného likéru. Mousse naplníme do 2 foriem v tvare srdca a necháme zamraziť.

                  4. Švajčiarsky maslový krém

                    Kým sa cesto pečie, pripravíme švajčiarsky maslový krém. Zmiešame bielky s kryštálovým cukrom a nad parou miešame, až kým sa cukor nerozpustí a bielková zmes nedosiahne teplotu približne 60 - 70stupňov. Vyšľaháme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť za stáleho miešania. Do vychladnutej zmesi pridáme postupne maslo izbovej teploty a nakoniec mandľovú esenciu. Hotový krém rozdelíme na niekoľko častí, viac ako polovicu prifarbíme troškou ružovej farby a ňou potom potrieme celú tortu. Zvyšok rozdelíme na 5 častí a tie zafarbíme červenou, zelenou, žltou, cyklámenovou

                  5. Na záver

                    Vychladnutú kávovo-čokoládovú zmes poriadne vyšľaháme ručným šľahačom. Upečené cesto necháme vychladnúť a vychladnuté ho pozdĺžne prerežeme na 3 rovnaké časti. Naplníme našľahaným kávovo-čokoládovým krémom a zatuhnutým moussom z vaječného likéru. Tortu potrieme švajčiarskym maslovým krémom a pomocou cukrárskych špičiek dozdobíme kvetmi.

                  Ingredience

                  Korpus
                    • 8 ks vajec
                    • 8 PL vlažnej vody
                    • 300 g kryštálového cukru
                    • 260 g hladkej múky
                    • 50 g vlašských orechov
                    • 1 ks prášku do pečiva
                      Krém
                        • 10 g mletej zrnkovej kávy
                        • 12 ml vriacej vody
                        • 70 ml espressa
                        • 200 ml smotany 33 %
                        • 1 ks vanilkového cukru
                        • 450 g čokolády 60 %
                        • 50 g kakaa
                        • 200 g masla
                        • 50 ml rumu
                          Mousse z vaječného likéru
                            • 220 g smotany 33 %
                            • 220 g vaječného likéru
                            • 400 ml šľahačkovej smotany 33 %
                            • 20 g práškového cukru
                            • 3 plátky želatíny
                              Švajčiarsky maslový krém
                                • 4 ks bielky
                                • 300 g kryštálového cukru
                                • 400 g masla
                                • mandľová esencia
                                • Ružová potravinárska farba
                                • Červená potravinárska farba
                                • Žltá potravinárska farba
                                • Zelená potravinárska farba
                                • Cyklámenová potravinárska farba

                                  Pomôcky

                                  • forma na pečenie v tvare srdca
                                  • 2x silikónová forma v tvare srdca na mousse
                                  • ručný šľahač
                                  • papier na pečenie

                                  Postup

                                  1. Korpus

                                    Do misky oddelíme bielky a spolu s cukrom vyšľaháme tuhý sneh. Kým sa vyšľahá sneh, tak preosejeme hladkú múku spolu s práškom do pečiva. Do snehu postupne na stredných otáčkach pridáme žĺtky, a potom pomaly prilejeme vlažnú vodu. Pomaly primiešame preosiatu múkovú zmes a orechy. Cesto dáme do formy tvaru srdca vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 35 - 45 min na 170 °C.

                                  2. Krém

                                    Do studenej vody si dáme napučať 3 plátky želatíny. Najprv prichystáme krém, smotanu s vanilkovým cukrom a čokoládou zahrievame v hrnci za stáleho miešania, až kým sa nerozpustí. Nakoniec primiešame kakao. Mletú kávu zalejeme vriacou vodou a poriadne rozmiešame, takto zamiešanú kávovú zmes prilejeme spolu s espressom k čokoláde a spojíme. Zmes necháme trošku vychladnúť. Do mierne vychladnutého čokoládového krému pridáme maslo a rum a necháme zatuhnúť v chladničke

                                  3. Mousse z vaječného likéru

                                    Asi 2/3 vaječného likéru spolu s práškovým cukrom zahrievame za stáleho miešania, až kým sa nerozpustí. Prilejeme zvyšok vaječného likéru a vyžmýkanú želatínu. Vyšľaháme smotanu a pridáme vychladnutú zmes vaječného likéru. Mousse naplníme do 2 foriem v tvare srdca a necháme zamraziť.

                                  4. Švajčiarsky maslový krém

                                    Kým sa cesto pečie, pripravíme švajčiarsky maslový krém. Zmiešame bielky s kryštálovým cukrom a nad parou miešame, až kým sa cukor nerozpustí a bielková zmes nedosiahne teplotu približne 60 - 70stupňov. Vyšľaháme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť za stáleho miešania. Do vychladnutej zmesi pridáme postupne maslo izbovej teploty a nakoniec mandľovú esenciu. Hotový krém rozdelíme na niekoľko častí, viac ako polovicu prifarbíme troškou ružovej farby a ňou potom potrieme celú tortu. Zvyšok rozdelíme na 5 častí a tie zafarbíme červenou, zelenou, žltou, cyklámenovou

                                  5. Na záver

                                    Vychladnutú kávovo-čokoládovú zmes poriadne vyšľaháme ručným šľahačom. Upečené cesto necháme vychladnúť a vychladnuté ho pozdĺžne prerežeme na 3 rovnaké časti. Naplníme našľahaným kávovo-čokoládovým krémom a zatuhnutým moussom z vaječného likéru. Tortu potrieme švajčiarskym maslovým krémom a pomocou cukrárskych špičiek dozdobíme kvetmi.