Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Kávové brownie

Kávové brownie


Ikona hodin

1,5 hod.

Ikona počet porcií

15 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Kávové brownie som zvolila, pretože som od malička trávila čas v rodinnom podniku a vôňa našej čerstvo namletej kávy sa vznášala po celom námestí mestečka Levoča. Obe zložky – káva a čokoláda vytvárajú horkastý podtón celého sladkého, šťavnatého brownie. Keďže preferujem novodobejšie zdobenie zákuskov, tak som sa rozhodla pre prácu s okrúhlou zdobiacou špičkou, a preto brownie nesie aj názov „Kávové guľôčky“. Zo šľahanej ganache s kávovým likérom (ako inak – keďže milujem kávu) som vytvorila so zdobiacou špičkou guľôčky a do jamky som naliala výrazne kávovo-orieškové praliné, ktoré po zahryznutí z guľôčky vytečie.

Ingrediencie

Brownie
  • 150 g horkej čokolády 54 %
  • 150 g masla
  • 25 g kávového likéru
  • 3 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 g hnedého cukru
  • 40 g holandského kakaa
  • 90 g hladkej múky
  • štipka soli
Kávová šľahaná ganache
  • 80 g smotany na šľahanie 33 - 35 %
  • 40 g kávového likéru
  • 130 g bielej čokolády 32 %
  • 200 g smotany na šľahanie 33 – 35 %
  • 2 plátky plátkovej želatíny
  • 50 g mascarpone
Kávovo-orieškové praliné
  • 50 g lúpaných mandlí
  • 50 g lieskových orechov
  • 6 zrniečok pražených kávových zŕn
  • 110 g kryštálového cukru
Na ozdobenie
  • 50 g lieskových orechoch upečených na kúsky

Pomôcky

  • 18 x 18cm štvorcová forma
  • ručný mixér
  • mixér
  • misy
  • stierky
  • cukrárske vrecko
  • špičky

Postup

  1. Brownie

    Rozohrejeme rúru na 180 °C. Roztopíme maslo a čokoládu vo vodnom kúpeli. Následne prilejeme kávový likér. V druhej miske vyšľaháme vajcia s cukrom do hustejšej peny – približne 5 minút. Čokoládovú zmes s maslom prilejeme k vajciam s cukrom a premiešame, aby sa všetko prepojilo. Následne k zmesi preosejeme múku, kakao a soľ. Všetko spolu premiešame do hladka so silikónovou stierkou. Formu 18 x 18 cm vystelieme papierom na pečenie a brownie cesto si nalejeme do pripravenej formy a pečieme cca 25 - 30 minút.

  2. Praliné

    Mandle, lieskovce a kávu dáme na papier na pečenie a budeme piecť 10 minút na 180 °C. Necháme vychladnúť. Cukor roztopíme na karamel v panvici do zlatista bez miešania, mal by dosiahnuť 190 °C. Následne pridáme orechy s kávou a poriadne premiešame. Zmes vysypeme na silikónovú podložku a roztlačíme, necháme vychladnúť. Po vychladnutí zmes rozmixujeme do hladka.

  3. Ganache

    Plátok želatíny namočíme do studenej vody. Zatiaľ pripravíme zvyšné suroviny na ganache. Čokoládu nasypeme do vyššej nádoby. V malej panvici zohrejeme 40 g šľahačky spolu s espressom na 80 °C. Vyžmýkame prebytočnú vodu zo želatíny a pridáme ju k zohriatej šľahačke a premiešame. Pridáme zmes ku čokoláde počkáme 1 minútu a následne premiešame do hladka silikónovou stierkou. Po 5 minútach, prilejeme zvyšných 100 g šľahačky a celú zmes rozmixujeme ponorným mixérom. Nie dlhšie ako 1 minútu. Prelejeme do plytšej nádoby, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme zatuhnúť na 12 hodín alebo cez noc. Na druhý deň ganache vyšľaháme s mascarpone.

  4. Na záver

    Ganache dáme do potravinárskeho vrecúška s hladkou špičkou s priemerom 10 cm a stredom vytvoríme guličky do ktorých následne nalejeme praliné. Dozdobíme opraženými lieskovcami.

Ingredience

Brownie
  • 150 g horkej čokolády 54 %
  • 150 g masla
  • 25 g kávového likéru
  • 3 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 g hnedého cukru
  • 40 g holandského kakaa
  • 90 g hladkej múky
  • štipka soli
Kávová šľahaná ganache
  • 80 g smotany na šľahanie 33 - 35 %
  • 40 g kávového likéru
  • 130 g bielej čokolády 32 %
  • 200 g smotany na šľahanie 33 – 35 %
  • 2 plátky plátkovej želatíny
  • 50 g mascarpone
Kávovo-orieškové praliné
  • 50 g lúpaných mandlí
  • 50 g lieskových orechov
  • 6 zrniečok pražených kávových zŕn
  • 110 g kryštálového cukru
Na ozdobenie
  • 50 g lieskových orechoch upečených na kúsky

Pomôcky

  • 18 x 18cm štvorcová forma
  • ručný mixér
  • mixér
  • misy
  • stierky
  • cukrárske vrecko
  • špičky

Postup

  1. Brownie

    Rozohrejeme rúru na 180 °C. Roztopíme maslo a čokoládu vo vodnom kúpeli. Následne prilejeme kávový likér. V druhej miske vyšľaháme vajcia s cukrom do hustejšej peny – približne 5 minút. Čokoládovú zmes s maslom prilejeme k vajciam s cukrom a premiešame, aby sa všetko prepojilo. Následne k zmesi preosejeme múku, kakao a soľ. Všetko spolu premiešame do hladka so silikónovou stierkou. Formu 18 x 18 cm vystelieme papierom na pečenie a brownie cesto si nalejeme do pripravenej formy a pečieme cca 25 - 30 minút.

  2. Praliné

    Mandle, lieskovce a kávu dáme na papier na pečenie a budeme piecť 10 minút na 180 °C. Necháme vychladnúť. Cukor roztopíme na karamel v panvici do zlatista bez miešania, mal by dosiahnuť 190 °C. Následne pridáme orechy s kávou a poriadne premiešame. Zmes vysypeme na silikónovú podložku a roztlačíme, necháme vychladnúť. Po vychladnutí zmes rozmixujeme do hladka.

  3. Ganache

    Plátok želatíny namočíme do studenej vody. Zatiaľ pripravíme zvyšné suroviny na ganache. Čokoládu nasypeme do vyššej nádoby. V malej panvici zohrejeme 40 g šľahačky spolu s espressom na 80 °C. Vyžmýkame prebytočnú vodu zo želatíny a pridáme ju k zohriatej šľahačke a premiešame. Pridáme zmes ku čokoláde počkáme 1 minútu a následne premiešame do hladka silikónovou stierkou. Po 5 minútach, prilejeme zvyšných 100 g šľahačky a celú zmes rozmixujeme ponorným mixérom. Nie dlhšie ako 1 minútu. Prelejeme do plytšej nádoby, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme zatuhnúť na 12 hodín alebo cez noc. Na druhý deň ganache vyšľaháme s mascarpone.

  4. Na záver

    Ganache dáme do potravinárskeho vrecúška s hladkou špičkou s priemerom 10 cm a stredom vytvoríme guličky do ktorých následne nalejeme praliné. Dozdobíme opraženými lieskovcami.