Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Kokosový orech

Kokosový orech


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

10 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Kokos nepatril medzi mojích favoritov, no po čase som mu prišla na chuť. Tento dezert chcem venovať mojmu ockovi Lacimu, kedže miluje sladké a je hlavným ochutnávačom mojich dezertov, ktoré doma pečiem. Detstvo sa mi spája práve s ním, no namiesto pečenia sme udili slaninu a šunku a každú zimu som sa na to tešila.

Ingrediencie

Kokosová pena
  • 380 g kokosového mlieka
  • 44 g strúhaného kokosu
  • 60 g cukru
  • 5 plátkov želatíny
  • 24 g rumu
  • 300 g šľahačky
Brownie
  • 200 g čokolády 54 %
  • 110 g masla
  • 3 vajcia
  • 150 g cukru
  • 65 g hnedého cukru
  • 25 g kakaového prášku
  • 1/4 ČL soli
Compoté
  • 100 g čerstvého manga
  • 10 g trstinového cukru
  • 60 g pyré z marakuje
  • 0,5 g pektínu
  • 5 g rumu
  • limetková kôra
  • 0,2 g kyseliny citrónovej
Crumble kokos
  • 25 g trstinového cukru
  • 25 g hladkej múky
  • 25 g masla
  • 25 g strúhaného kokosu
  • 5 g mykrya
Cremeux mango - marakuja
  • 120 g mangového pyré
  • 60 g kokosového pyré
  • 20 g limetkovej šťavy
  • 50 g žĺtkov
  • 20 g trstinového cukru
  • 1 g plátkovej želatíny
  • 80 g kokosového oleja
Zmrzlina
  • 3 žĺtky
  • 150 g cukru
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml šľahačky
  • 50 g kakaa
  • 100 g horkej čokolády 54 %
Kokos
  • 50 g horkej čokolády 54 %

Pomôcky

  • ponorný mixér
  • silikónové polgule 2 cm
  • polykarbónová forma na polgule 6 cm
  • maslovačka
  • cukráske vrecko
  • papier na pečenie
  • plech
  • štvorcová forma 18 x 18 cm
  • ručný mixér

Postup

  1. Kokosová pena - Želatínu namočíme do studenej vody. V hrnci uvaríme kokosové mlieko s cukrom a strúhaným kokosom. Následne dáme dole z ohňa a pridáme rum. Zmes necháme schladnúť na 60°C a pridáme želatínu. Šľahačku vyšľaháme a vmiešame do kokosovej zmesi, ktorú sme schladili na 30°C. Hotovú hmotu dáme do kokosovej polgule a dáme zamraziť. Kokosovú penu pripravujeme tesne pred plnením kokosových škrupiniek z čokolády.
  2. Brownie - Maslo a čokoládu roztopíme. Vajcia s cukrom a soľou roztopíme vo vodnom kúpeli, až kým sa cukor neroztopí. Následne vajcia vyšľaháme do peny, pridáme roztopenú čokoládu s maslom. Vymixujeme. Preosejeme múku a kakaom jemne premiešame a dáme piecť na 170°C (horný dolný ohrev) na 23 - 28 minút v 19 x 19 cm forme.
  3. Compote – Nakrájame mango na malé kocky, posypeme cukrom a dáme piecť na 10 minúť na 170°C. Do panvice pridáme pyré, šťavu a zohrejeme na 40°C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu, pridáme kyselinu citrónovú a povaríme. Nakoniec pridáme upečené mango a rum. Dáme do cukrárskeho vrecka a naplníme 2 cm veľké polgule a necháme zamraziť.
  4. Crumble - Všetky suroviny okrem mycrya zmiešame a rozsypeme na plech a pečieme cca 15 minút na 170°C. Po vytiahnutí z rúry posypeme mycryom a necháme vychladnúť. Po vychladnutí rozmixujeme.
  5. Cremeux - Želatínu namočíme do vody. Žĺtky zmiešame v miske s cukrom. Pyré a šťavu zohrejeme na 70°C. Nalejeme časť do žĺtkov, premiešame a vrátime na oheň. Za stáleho miešania privedieme k teplote 84°C. Prelejeme do plástovej nálievky a pridáme želatínu. Zapracujeme ponorným mixérom a pridáme kokosový olej. Dáme do cukrárskeho vrecka a naplníme 2 cm veľké polgule a necháme zamraziť.
  6. Zmrzlina - Kakao a 75g cukru rozmiešame v mlieku a zohrejeme na 85°C, potom pridáme čokoládu. Vyšľaháme žĺtky so zvyšným cukrom do peny, pridáme horúcu zmes a povaríme 5 min na 85°C. Potom pridáme šľahačku a dáme do zmrzlinovača až kým sa nám vytvorí krémová hmota.
  7. Skladanie – Čokoládu vytemperujeme a nalejeme do polgulí. Následne v jednej polguli pomocou horúcej žiletky vykrojíme menšiu dierku a obe polgule následne spojíme tak, že si zohrejeme panvicu a na 2 sekundy položíme kraje čokolády na panvicu a hneď zlepíme dokopy. Cez dierku si do polgule vložíme kúsok brownie, nalejeme kokosovú penu asi do polovice a vložíme compote a cremeux- Zalejeme kokosovou penou a dáme dobre zamraziť. Po vybratí s mierne vychladenou čokoládou a štetcom vytvoríme efekt kokosu po celom obvode polgule. Na tanier poukladáme crumble, cremeux, čerstvú marakuju, kokosový dezert a zmrzlinu.

Ingredience

Kokosová pena
  • 380 g kokosového mlieka
  • 44 g strúhaného kokosu
  • 60 g cukru
  • 5 plátkov želatíny
  • 24 g rumu
  • 300 g šľahačky
Brownie
  • 200 g čokolády 54 %
  • 110 g masla
  • 3 vajcia
  • 150 g cukru
  • 65 g hnedého cukru
  • 25 g kakaového prášku
  • 1/4 ČL soli
Compoté
  • 100 g čerstvého manga
  • 10 g trstinového cukru
  • 60 g pyré z marakuje
  • 0,5 g pektínu
  • 5 g rumu
  • limetková kôra
  • 0,2 g kyseliny citrónovej
Crumble kokos
  • 25 g trstinového cukru
  • 25 g hladkej múky
  • 25 g masla
  • 25 g strúhaného kokosu
  • 5 g mykrya
Cremeux mango - marakuja
  • 120 g mangového pyré
  • 60 g kokosového pyré
  • 20 g limetkovej šťavy
  • 50 g žĺtkov
  • 20 g trstinového cukru
  • 1 g plátkovej želatíny
  • 80 g kokosového oleja
Zmrzlina
  • 3 žĺtky
  • 150 g cukru
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml šľahačky
  • 50 g kakaa
  • 100 g horkej čokolády 54 %
Kokos
  • 50 g horkej čokolády 54 %

Pomôcky

  • ponorný mixér
  • silikónové polgule 2 cm
  • polykarbónová forma na polgule 6 cm
  • maslovačka
  • cukráske vrecko
  • papier na pečenie
  • plech
  • štvorcová forma 18 x 18 cm
  • ručný mixér

Postup

  1. Kokosová pena - Želatínu namočíme do studenej vody. V hrnci uvaríme kokosové mlieko s cukrom a strúhaným kokosom. Následne dáme dole z ohňa a pridáme rum. Zmes necháme schladnúť na 60°C a pridáme želatínu. Šľahačku vyšľaháme a vmiešame do kokosovej zmesi, ktorú sme schladili na 30°C. Hotovú hmotu dáme do kokosovej polgule a dáme zamraziť. Kokosovú penu pripravujeme tesne pred plnením kokosových škrupiniek z čokolády.
  2. Brownie - Maslo a čokoládu roztopíme. Vajcia s cukrom a soľou roztopíme vo vodnom kúpeli, až kým sa cukor neroztopí. Následne vajcia vyšľaháme do peny, pridáme roztopenú čokoládu s maslom. Vymixujeme. Preosejeme múku a kakaom jemne premiešame a dáme piecť na 170°C (horný dolný ohrev) na 23 - 28 minút v 19 x 19 cm forme.
  3. Compote – Nakrájame mango na malé kocky, posypeme cukrom a dáme piecť na 10 minúť na 170°C. Do panvice pridáme pyré, šťavu a zohrejeme na 40°C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu, pridáme kyselinu citrónovú a povaríme. Nakoniec pridáme upečené mango a rum. Dáme do cukrárskeho vrecka a naplníme 2 cm veľké polgule a necháme zamraziť.
  4. Crumble - Všetky suroviny okrem mycrya zmiešame a rozsypeme na plech a pečieme cca 15 minút na 170°C. Po vytiahnutí z rúry posypeme mycryom a necháme vychladnúť. Po vychladnutí rozmixujeme.
  5. Cremeux - Želatínu namočíme do vody. Žĺtky zmiešame v miske s cukrom. Pyré a šťavu zohrejeme na 70°C. Nalejeme časť do žĺtkov, premiešame a vrátime na oheň. Za stáleho miešania privedieme k teplote 84°C. Prelejeme do plástovej nálievky a pridáme želatínu. Zapracujeme ponorným mixérom a pridáme kokosový olej. Dáme do cukrárskeho vrecka a naplníme 2 cm veľké polgule a necháme zamraziť.
  6. Zmrzlina - Kakao a 75g cukru rozmiešame v mlieku a zohrejeme na 85°C, potom pridáme čokoládu. Vyšľaháme žĺtky so zvyšným cukrom do peny, pridáme horúcu zmes a povaríme 5 min na 85°C. Potom pridáme šľahačku a dáme do zmrzlinovača až kým sa nám vytvorí krémová hmota.
  7. Skladanie – Čokoládu vytemperujeme a nalejeme do polgulí. Následne v jednej polguli pomocou horúcej žiletky vykrojíme menšiu dierku a obe polgule následne spojíme tak, že si zohrejeme panvicu a na 2 sekundy položíme kraje čokolády na panvicu a hneď zlepíme dokopy. Cez dierku si do polgule vložíme kúsok brownie, nalejeme kokosovú penu asi do polovice a vložíme compote a cremeux- Zalejeme kokosovou penou a dáme dobre zamraziť. Po vybratí s mierne vychladenou čokoládou a štetcom vytvoríme efekt kokosu po celom obvode polgule. Na tanier poukladáme crumble, cremeux, čerstvú marakuju, kokosový dezert a zmrzlinu.