Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Koláč plný kvetov

Koláč plný kvetov


Ikona hodin

1,5 hod.

Ikona počet porcií

8 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Bublanina je koláč môjho detstva a moje detstvo je naša záhrada. Keďže som bol ako najmladšie dieťa oslobodený od akejkoľvek práce, mojou jedinou úlohou bolo oberať a jesť maliny, ktoré rastú po celej dĺžke plota. Preto som sa rozhodol spraviť malinovú bublaninu. A aby sa aj vizuálne podobala na našu záhradu, tak som na nej vytvoril kvety, gerbery, mamine obľúbené, ktoré na záhrade doteraz pestuje.

Ingrediencie

Cesto
  • 4 vajcia
  • 200 g kryštáloveho cukru
  • 100 g masla
  • 270 g hladkej múky
  • 165 g acidofilného mlieka
  • 10 g prášku do pečiva
  • 1 citrón
  • 2 g soli
  • olej na vymazanie plechu
Ovocie na ozdobu
  • 250 g malín
  • 150 g čučoriedok
Malinová plnka
  • 150 g malinového pyré
  • 25 g kryštálového cukru
  • 3 g pektínu
  • 0,5 g kyseliny citrónovej
Ozdoba
  • jedlé kvety
  • práškový cukor na poprášenie

Pomôcky

  • plech

Postup

  1. Cesto

    Vyšľaháme maslo s cukrom a postupne pridávame vajcia, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a acidofilné mlieko. Nakoniec pridáme preosiatu múku s práškovým cukrom. Plech potrieme olejom a vysypeme múkou. Cesto nalejeme do plechu. Bublaninu ozdobíme malinami a čučoriedkami tak, že vytvárame kvety. Dáme do rúry predhriatej na 180 °C. Pečieme 25 - 30 minút.

  2. Malinová plnka

    Malinové pyré zohrejeme na 40 °C, následne pridáme cukor zmiešaný s pektínom. Privedieme k varu. Pridáme kyselinu citrónovú a ešte minútu varíme. Dáme vychladiť.

  3. Na záver

    Vychladenú bublaninu poprášime práškovým cukrom a dozdobíme lupeňmi gerbery. Nakoniec naplníme maliny malinovou plnkou.

Ingredience

Cesto
  • 4 vajcia
  • 200 g kryštáloveho cukru
  • 100 g masla
  • 270 g hladkej múky
  • 165 g acidofilného mlieka
  • 10 g prášku do pečiva
  • 1 citrón
  • 2 g soli
  • olej na vymazanie plechu
Ovocie na ozdobu
  • 250 g malín
  • 150 g čučoriedok
Malinová plnka
  • 150 g malinového pyré
  • 25 g kryštálového cukru
  • 3 g pektínu
  • 0,5 g kyseliny citrónovej
Ozdoba
  • jedlé kvety
  • práškový cukor na poprášenie

Pomôcky

  • plech

Postup

  1. Cesto

    Vyšľaháme maslo s cukrom a postupne pridávame vajcia, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a acidofilné mlieko. Nakoniec pridáme preosiatu múku s práškovým cukrom. Plech potrieme olejom a vysypeme múkou. Cesto nalejeme do plechu. Bublaninu ozdobíme malinami a čučoriedkami tak, že vytvárame kvety. Dáme do rúry predhriatej na 180 °C. Pečieme 25 - 30 minút.

  2. Malinová plnka

    Malinové pyré zohrejeme na 40 °C, následne pridáme cukor zmiešaný s pektínom. Privedieme k varu. Pridáme kyselinu citrónovú a ešte minútu varíme. Dáme vychladiť.

  3. Na záver

    Vychladenú bublaninu poprášime práškovým cukrom a dozdobíme lupeňmi gerbery. Nakoniec naplníme maliny malinovou plnkou.