Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Langoš

Langoš



Popis

Langoš alebo podplamenník je pôvodom maďarská smažená placka z kysnutého cesta. Langoše sú často podávané potreté cesnakom, cesnakovou šťavou, cesnakovým maslom, či kyslou smotanou , potreté tatárskou omáčkou a posypané strúhaným syrom, či inými prílohami (lečo, kečup, šunka a pod.).

Ingrediencie

Kysnuté cesto
    • 500 g hladkej múky špeciál
    • 20 g droždia
    • 250 ml polotučného mlieka
    • 15 g kryštálového cukru
    • ½ ČL soli ( 5 - 6 g)
    • 1 vajíčko
    • 125 g bieleho jogurtu
    • 1 l oleja na smaženie
      Tatárska omáčka
        • 2 žĺtky
        • 1 PL horčice
        • 300 ml slnečnicového oleja
        • 1 ks malá cibuľa (50 g)
        • 1 ks kyslá uhorka (50 g)
        • štipka soli, čierneho mletého korenia
        • citrónová šťava z ½ citróna
          Cesnaková zložka
            • 3 strúčiky cesnaku
            • 1 ČL soli
            • malé množstvo vody

              Pomôcky

                Postup

                1. Cesto

                  Mlieko zohrejeme aby bolo vlažné (25 – 30°C) nie horúce, pridáme kryštálový cukor, rozmiešame droždie a necháme 15 – 20 minút oživiť( príprava kvásku). Múku preosejeme, pridáme vajíčko, soľ, biely jogurt. Primiešame vykysnutý kvások  a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť.
                  Počas kysnutia treba cesto 1 x premiesiť. Pre urýchlenie kysnutia si pomôžeme kysnutím v rúre na 30°C. Kysnutie si samozrejme sledujeme. Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníky 100g, prikryjeme utierkou, necháme podkysnúť. Každý bochník jemne rozvaľkáme a v rukách ťaháme na veľkosť 20 cm  a vysmážame v rozpálenom oleji z oboch strán.

                2. Tatárska omáčka

                  Do misky si dáme vaječné žĺtky a horčicu, ručným mixérom alebo metličkou dobre vymiešame. Potom pri stálom šľahaní tenkým prúdom prilievame olej, až kým zmes nezačne pomaly hustnúť a naberať na objeme. Dôležité je, aby všetky ingrediencie mali izbovú teplotu!
                  Cibuľu a kyslú uhorku nakrájame nadrobno, tyčovým mixérom premixujeme, zľahka spojíme so žĺtkovou penou. Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou.

                3. Cesnaková zložka

                  Strúčiky cesnaku olúpeme, roztlačíme, pridáme soľ, malé množstvo vody a dobre rozmiešame.

                Ingredience

                Kysnuté cesto
                  • 500 g hladkej múky špeciál
                  • 20 g droždia
                  • 250 ml polotučného mlieka
                  • 15 g kryštálového cukru
                  • ½ ČL soli ( 5 - 6 g)
                  • 1 vajíčko
                  • 125 g bieleho jogurtu
                  • 1 l oleja na smaženie
                    Tatárska omáčka
                      • 2 žĺtky
                      • 1 PL horčice
                      • 300 ml slnečnicového oleja
                      • 1 ks malá cibuľa (50 g)
                      • 1 ks kyslá uhorka (50 g)
                      • štipka soli, čierneho mletého korenia
                      • citrónová šťava z ½ citróna
                        Cesnaková zložka
                          • 3 strúčiky cesnaku
                          • 1 ČL soli
                          • malé množstvo vody

                            Pomôcky

                              Postup

                              1. Cesto

                                Mlieko zohrejeme aby bolo vlažné (25 – 30°C) nie horúce, pridáme kryštálový cukor, rozmiešame droždie a necháme 15 – 20 minút oživiť( príprava kvásku). Múku preosejeme, pridáme vajíčko, soľ, biely jogurt. Primiešame vykysnutý kvások  a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť.
                                Počas kysnutia treba cesto 1 x premiesiť. Pre urýchlenie kysnutia si pomôžeme kysnutím v rúre na 30°C. Kysnutie si samozrejme sledujeme. Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníky 100g, prikryjeme utierkou, necháme podkysnúť. Každý bochník jemne rozvaľkáme a v rukách ťaháme na veľkosť 20 cm  a vysmážame v rozpálenom oleji z oboch strán.

                              2. Tatárska omáčka

                                Do misky si dáme vaječné žĺtky a horčicu, ručným mixérom alebo metličkou dobre vymiešame. Potom pri stálom šľahaní tenkým prúdom prilievame olej, až kým zmes nezačne pomaly hustnúť a naberať na objeme. Dôležité je, aby všetky ingrediencie mali izbovú teplotu!
                                Cibuľu a kyslú uhorku nakrájame nadrobno, tyčovým mixérom premixujeme, zľahka spojíme so žĺtkovou penou. Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou.

                              3. Cesnaková zložka

                                Strúčiky cesnaku olúpeme, roztlačíme, pridáme soľ, malé množstvo vody a dobre rozmiešame.