Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Limetkový battenberg

Limetkový battenberg


Ikona hodin

2 hod.

Ikona počet porcií

10 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Už ako malá som milovala dejepis, chcela som sa stať archeologičkou. S pribúdajúcimi rokmi filmy a dokumenty s nádychom histórie. Prečo som začala práve s dejinami? Je fascinujúce, že pred viac ako storočím niekto príde s nápadom upiecť, zostaviť dezert, a ten sa uchová priam v pôvodnej nielen podobe, ale aj chuti. Musím sa sama priznať, že je vážne dobrý. Tak som sa rozhodla, že v druhom kole vám predstavím moju vlastnú verziu, a viac vám o ňom neprezradím, možno práve jeho chuť vás primkne k tomu, aby ste sa sami vzdelali.

Ingrediencie

Šachovnica
  • 170 g zmäknutého masla
  • 170 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 170 g hladkej múky
  • 1 KL prášku do pečiva
  • ½ KLcitrónového extraktu
  • kôra z 1 citróna
  • šťavy z 1 citróna
  • žltá prášková farba
  • kôry z 2 limetiek
  • šťavy z 2 limetiek
  • 50 g / 2 - 4 PL celého maku
Limetkový curd
  • 150 g cukru
  • kôra z 3 limetiek
  • šťavy z 3 limetiek
  • 100 g šľahačkovej smotany 35 %
  • 3 vajcia
  • 10 g želatínovej masy
Maslový krém
  • 60 g zmäknutého masla
  • 125 g práškového cukru
  • 2 PL limetkového curdu
  • 1 PL šľahačkovej smotany
Zdobenie
  • 400 g marcipánu
  • 4 PL limetkového curdu
  • 2 dcl šľahačkovej smotany 35%
  • sušené plátky z 1 - 2 limetiek
  • 1 ks limetka - postrúhaná kôra na posypanie spolu s makom

Pomôcky

  • posuvná antikorová forma na dvojaké cesto s predelom 30 x 30 cm
  • hrniec
  • ponorný teplomer
  • ručný mixér
  • nôž
  • cukrárska žehlička 2ks

Postup

  1. Šachovnica

    Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vajcia a postupne múku s práškom do pečiva a citrónový extrakt. Cesto rozdelíme na 2 polovice. Do jednej pridáme kôru a šťavu z 1 citróna a žltú farbu a do druhej polovice kôru a šťavu z 2 limetiek a mak. Dáme do duálnej formy a pečieme pri teplote 190 °C asi 15 – 20 minút. Po vychladnutí si narežeme 2 a 2 pásiky z každého cesta o rozmeroch 2 x 2 cm.

  2. Limetkový curd

    Medzitým dáme do hrnca cukor, šťavu a kôru z 2 limetiek, šľahačkovú smotanu a vajcia. Varíme nad parou, stále premiešavame do teploty 82 °C. Stiahneme, pridáme želatínovú masu, premiešame a necháme vychladnúť.

  3. Marcipán

    Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme limetkový curd a postupne šľahačkovú smotanu (ak sa nám to zdá byť prituhé). Krémom potrieme iba vnútorné strany každého pásika, ktoré k sebe na striedačku pritlačíme a vytvoríme tak efekt šachovnice. Vyvaľkáme marcipán na približne potrebný rozmer, na stred položíme zlepené 4 pásiky z cesta, zvonku ich natrieme limetkovým curdom a zabalíme doň.

  4. Zdobenie

    Zdobíme podľa vlastnej fantázie. Môžeme napríklad celý mak zapracovať valcom do samotného marcipánu. Potom hladkou špičkou o priemere 0,5 cm po zmiešaní limetkového curdu a vyšľahanej šľahačky urobíme na striedačku väčšie a menšie jamky, ktoré môžeme poprehlbovať a naplniť curdom. Na záver dozdobíme plátkami sušenej limetky.

Ingredience

Šachovnica
  • 170 g zmäknutého masla
  • 170 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 170 g hladkej múky
  • 1 KL prášku do pečiva
  • ½ KLcitrónového extraktu
  • kôra z 1 citróna
  • šťavy z 1 citróna
  • žltá prášková farba
  • kôry z 2 limetiek
  • šťavy z 2 limetiek
  • 50 g / 2 - 4 PL celého maku
Limetkový curd
  • 150 g cukru
  • kôra z 3 limetiek
  • šťavy z 3 limetiek
  • 100 g šľahačkovej smotany 35 %
  • 3 vajcia
  • 10 g želatínovej masy
Maslový krém
  • 60 g zmäknutého masla
  • 125 g práškového cukru
  • 2 PL limetkového curdu
  • 1 PL šľahačkovej smotany
Zdobenie
  • 400 g marcipánu
  • 4 PL limetkového curdu
  • 2 dcl šľahačkovej smotany 35%
  • sušené plátky z 1 - 2 limetiek
  • 1 ks limetka - postrúhaná kôra na posypanie spolu s makom

Pomôcky

  • posuvná antikorová forma na dvojaké cesto s predelom 30 x 30 cm
  • hrniec
  • ponorný teplomer
  • ručný mixér
  • nôž
  • cukrárska žehlička 2ks

Postup

  1. Šachovnica

    Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vajcia a postupne múku s práškom do pečiva a citrónový extrakt. Cesto rozdelíme na 2 polovice. Do jednej pridáme kôru a šťavu z 1 citróna a žltú farbu a do druhej polovice kôru a šťavu z 2 limetiek a mak. Dáme do duálnej formy a pečieme pri teplote 190 °C asi 15 – 20 minút. Po vychladnutí si narežeme 2 a 2 pásiky z každého cesta o rozmeroch 2 x 2 cm.

  2. Limetkový curd

    Medzitým dáme do hrnca cukor, šťavu a kôru z 2 limetiek, šľahačkovú smotanu a vajcia. Varíme nad parou, stále premiešavame do teploty 82 °C. Stiahneme, pridáme želatínovú masu, premiešame a necháme vychladnúť.

  3. Marcipán

    Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme limetkový curd a postupne šľahačkovú smotanu (ak sa nám to zdá byť prituhé). Krémom potrieme iba vnútorné strany každého pásika, ktoré k sebe na striedačku pritlačíme a vytvoríme tak efekt šachovnice. Vyvaľkáme marcipán na približne potrebný rozmer, na stred položíme zlepené 4 pásiky z cesta, zvonku ich natrieme limetkovým curdom a zabalíme doň.

  4. Zdobenie

    Zdobíme podľa vlastnej fantázie. Môžeme napríklad celý mak zapracovať valcom do samotného marcipánu. Potom hladkou špičkou o priemere 0,5 cm po zmiešaní limetkového curdu a vyšľahanej šľahačky urobíme na striedačku väčšie a menšie jamky, ktoré môžeme poprehlbovať a naplniť curdom. Na záver dozdobíme plátkami sušenej limetky.