Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Lotosový kvet

Lotosový kvet


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

12 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Frgál je jeden z najobľúbenejších koláčov mojej sestry Zuzky. Rada ich pripravuje na rôzne spôsoby, najmä tvarohovo- makovú klasiku, s rôznymi vzormi k narodeninám. Stále vraví, že by mohol doma vydržať aspoň tak dlho, ako sa pripravuje, ale tie jej sú tak skvelé že sa po nich hneď zapráši. Tento frgál jej venujem ako poďakovanie za to, aká je skvelá sestra a najlepšia priateľka v jednom. Skvelá žena výtvarníčka. Má môj obdiv, je mojím vzorom. Vzor predstavuje štylizovaný lotosový kvet- jeden z florálnych motívov z kabeliek, ktoré moja sestra ručne vyrába.

Ingrediencie

Cesto
  • 350 ml mlieka
  • 8 g droždia
  • 60 g kryštálového cukru
  • 500 g polohrubej múky
  • 40 g bravčovej masti
  • 40 g masla
  • 1 vajce
  • 1 g soli
  • 10 ml rumu - 1 PL
Jablková plnka
  • 250 g jablkového pyré
  • 50 ml vody
  • 10 ml rumu - 1 PL
  • 5 g škorice
  • 2 g badiánu
Slivková plnka
  • 50 g sušených sliviek
  • 10 ml rumu - 1 PL
  • 5 g škorice
  • 2 g badiánu
  • 5 g kakaa
  • 100 ml vody
Tvarohová plnka
  • 125 g plnotučného jemného tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 10 g vanilkového cukru
  • 2 g badiánu
  • 2 g citrónovej kôry
Orechová plnka
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 ml mlieka
  • 40 g kryštálového cukru
Drobenka
  • 20 g masla
  • 15 g kryštálového cukru
  • 15 g hrubej múky
  • 15 g polohrubej múky
  • 2 g citrónovej kôry
Na potretie upečeného frgálu
  • 70 g masla
  • 10 ml rumu

Pomôcky

  • plech na pizzu s priemerom aspoň 30 cm
  • príp. zložený hrubší papier na pečenie
  • 4 - 6 ks vrecká na zdobenie jednorázové podľa plniek a zdobenia

Postup

  1. Droždie rozdrobíme v mlieku, ktoré sme ohriali s polovicou cukru na izbovú teplotu. Pripravený kvások necháme odstáť 10 - 20 minút.
  2. Roztopíme maslo s bravčovou masťou a rumom, necháme vychladiť na izbovú teplotu.
  3. V mise zmiešame preosiatu múku, zvyšný cukor a vajce so štipkou soli. Rozmiešame. Pomaly prilievame masť s maslom a kvások. Cesto ručne dopracujeme a necháme približne hodinu kysnúť.
  4. Cesto rozdelíme na dve polovice. Premiesime a necháme chvíľu odpočívať (asi 5 minút). Z cesta na pomúčenom papieri vyváľame tenký kruh s priemerom cca 33 cm.
  5. Pripravený základ potrieme polovicou jablkového pyré, zvyšok a ostatné druhy plniek premiestnime do cukrárskych vreciek.
  6. Tvarohovou plnkou nakreslíme základnú kontúru. “Vyfarbíme” postupne všetkými plnkami. + Stred a kraje posypeme drobenkou a nahrubo nasekanými orechmi.
  7. Pečieme dozlata pri 220 °C približne 10- 15 minút. Hneď po vybratí z rúry frgál nahrubo potrieme roztopeným maslom s rumom - hlavne okraje a miesta s drobenkou.
  8. Slivková plnka - Sušené slivky nakrájame nadrobno. Zalejeme vodou, pridáme všetky koreniny, rum a cukor a varíme do rozvarenia. Rozmixujeme na hladko a pridáme kakao. Vychladíme.
  9. Orechová plnka - Mlieko s kryštálovým cukrom privedieme k varu. Prisypeme vlašské orechy. Miešame, kým zmes nezhustne. Vychladíme.
  10. Jablková plnka - Jablkové pyré spolu s koreninami zmiešame a varíme, kým sa objem mierne nezredukuje a zmes nezhustne. Vychladíme.
  11. Tvarohová plnka - Všetky suroviny vyšľaháme. Do zdobenia držíme v chlade, aby sa nám kontúra neroztekala.
  12. Drobenka - Vychladené maslo zmiešame s múkami, cukrom a citrónovou kôrou. Rozmiešame a vypracujeme na jemnú drobenku. Do zdobenia držíme v chlade.

    Ingredience

    Cesto
    • 350 ml mlieka
    • 8 g droždia
    • 60 g kryštálového cukru
    • 500 g polohrubej múky
    • 40 g bravčovej masti
    • 40 g masla
    • 1 vajce
    • 1 g soli
    • 10 ml rumu - 1 PL
    Jablková plnka
    • 250 g jablkového pyré
    • 50 ml vody
    • 10 ml rumu - 1 PL
    • 5 g škorice
    • 2 g badiánu
    Slivková plnka
    • 50 g sušených sliviek
    • 10 ml rumu - 1 PL
    • 5 g škorice
    • 2 g badiánu
    • 5 g kakaa
    • 100 ml vody
    Tvarohová plnka
    • 125 g plnotučného jemného tvarohu
    • 1 žĺtok
    • 10 g vanilkového cukru
    • 2 g badiánu
    • 2 g citrónovej kôry
    Orechová plnka
    • 100 g vlašských orechov
    • 100 ml mlieka
    • 40 g kryštálového cukru
    Drobenka
    • 20 g masla
    • 15 g kryštálového cukru
    • 15 g hrubej múky
    • 15 g polohrubej múky
    • 2 g citrónovej kôry
    Na potretie upečeného frgálu
    • 70 g masla
    • 10 ml rumu

    Pomôcky

    • plech na pizzu s priemerom aspoň 30 cm
    • príp. zložený hrubší papier na pečenie
    • 4 - 6 ks vrecká na zdobenie jednorázové podľa plniek a zdobenia

    Postup

    1. Droždie rozdrobíme v mlieku, ktoré sme ohriali s polovicou cukru na izbovú teplotu. Pripravený kvások necháme odstáť 10 - 20 minút.
    2. Roztopíme maslo s bravčovou masťou a rumom, necháme vychladiť na izbovú teplotu.
    3. V mise zmiešame preosiatu múku, zvyšný cukor a vajce so štipkou soli. Rozmiešame. Pomaly prilievame masť s maslom a kvások. Cesto ručne dopracujeme a necháme približne hodinu kysnúť.
    4. Cesto rozdelíme na dve polovice. Premiesime a necháme chvíľu odpočívať (asi 5 minút). Z cesta na pomúčenom papieri vyváľame tenký kruh s priemerom cca 33 cm.
    5. Pripravený základ potrieme polovicou jablkového pyré, zvyšok a ostatné druhy plniek premiestnime do cukrárskych vreciek.
    6. Tvarohovou plnkou nakreslíme základnú kontúru. “Vyfarbíme” postupne všetkými plnkami. + Stred a kraje posypeme drobenkou a nahrubo nasekanými orechmi.
    7. Pečieme dozlata pri 220 °C približne 10- 15 minút. Hneď po vybratí z rúry frgál nahrubo potrieme roztopeným maslom s rumom - hlavne okraje a miesta s drobenkou.
    8. Slivková plnka - Sušené slivky nakrájame nadrobno. Zalejeme vodou, pridáme všetky koreniny, rum a cukor a varíme do rozvarenia. Rozmixujeme na hladko a pridáme kakao. Vychladíme.
    9. Orechová plnka - Mlieko s kryštálovým cukrom privedieme k varu. Prisypeme vlašské orechy. Miešame, kým zmes nezhustne. Vychladíme.
    10. Jablková plnka - Jablkové pyré spolu s koreninami zmiešame a varíme, kým sa objem mierne nezredukuje a zmes nezhustne. Vychladíme.
    11. Tvarohová plnka - Všetky suroviny vyšľaháme. Do zdobenia držíme v chlade, aby sa nám kontúra neroztekala.
    12. Drobenka - Vychladené maslo zmiešame s múkami, cukrom a citrónovou kôrou. Rozmiešame a vypracujeme na jemnú drobenku. Do zdobenia držíme v chlade.