Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Mäsový Pie

Mäsový Pie


Ikona hodin

2,5 hod.

Ikona počet porcií

8 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Mám priateľku Dášku. Jej deti milujú moje makrónky. Dokonca ma volajú makrónková Katka. No a Dáška má rada sladké, ale ešte radšej má slané koláče. Keď sa narodil náš syn Liamko, mali prísť na návštevu pozrieť ho. Pár dní pred ich návštevou som na potulkách s Liamkom v kočíku nazbierala šípky. Tak vznikol tento slaný koláčik.

Ingrediencie

Cesto
  • 375 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 50 g bravčovej masti
  • 7 PL vody
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 4 žĺtky
  • cviklový prášok, kurkumový prášok a kakao na zafarbenie listov
Plnka
  • 450 g vykostených kuracích stehien
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1PL ružového korenia (cca 10 bobúľ)
  • 40 g sušených šípok
  • 3 PL domáceho šípkového džemu
  • 2 veľké červené cibule
  • 50 g bravčovej masti
  • 8 hnedých šampiňónov
  • 1 PL medu
  • 1 PL tahiny pasta
  • soľ
  • štipka čierne korenie

Pomôcky

  • Kruhová sklená forma s vyvýšeným ozdobným okrajom s priemer cca 27 cm
  • štetec tenký
  • mažiar malý

Postup

  1. Cesto - V mise zmiešame soľ, múku a cukor. Pridáme žĺtky, maslo, masť a vodu. Cesto spracujeme buď ručne alebo v robotovi, ale nesmieme ho hnietiť dlho, lebo cesto by stratilo úplne elasticitu a bolo by tvrdé.
  2. Plnka - Cibuľu nakrájame na hrubé prúžky. Opražíme ju na bravčovej masti dozlatista. Pridáme pretlačený cesnak, na kocky nakrájane kuracie stehná. Orestujeme, pokiaľ sa nám mäso uzavrie. Pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, rozomleté šípky. Následne v mažiari pomelieme ružové korenie, soľ, štipku čierneho korenia a cca 2 PL vody. Dusíme, až pokiaľ mäso nezmäkne. Na záver pridáme med, tahiny pastu a šípkový džem. Zmes necháme vychladnúť.
  3. Skladanie - Cesto rozdelíme na 2 časti. Vyvaľkáme kruh. Vložíme ho do formy tak, aby prekrývalo aj okraje. Navrstvíme vychladenú plnku. Prikryjeme druhou vyvaľkanou časťou cesta. Cesto musí mať hrúbku max 3 - 4 mm, inak by sa dlho pieklo a vysušili by sme ho. Z orezkov vytvarujeme strom, listy. Celý koláč potrieme žĺtkom. Prilepíme naň strom, lístky. V troch pohárikoch zmiešame zvyšné žĺtky s prírodným farbivom. Zafarbíme strom a lístky. Pečieme cca 1 hod 15 minút na 180 ºC. Je dobré piecť koláč v sklenej forme, dokážeme tak odkontrolovať správne upečenie. Ak sa nám bude zdať, že cesto je zvrchu už upečené, skontrolujeme spodok. Ak je ešte veľmi bledý, prepneme v trúbe režim pečenia iba zospodu a tak dopečieme koláč.

Ingredience

Cesto
  • 375 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 50 g bravčovej masti
  • 7 PL vody
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 4 žĺtky
  • cviklový prášok, kurkumový prášok a kakao na zafarbenie listov
Plnka
  • 450 g vykostených kuracích stehien
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1PL ružového korenia (cca 10 bobúľ)
  • 40 g sušených šípok
  • 3 PL domáceho šípkového džemu
  • 2 veľké červené cibule
  • 50 g bravčovej masti
  • 8 hnedých šampiňónov
  • 1 PL medu
  • 1 PL tahiny pasta
  • soľ
  • štipka čierne korenie

Pomôcky

  • Kruhová sklená forma s vyvýšeným ozdobným okrajom s priemer cca 27 cm
  • štetec tenký
  • mažiar malý

Postup

  1. Cesto - V mise zmiešame soľ, múku a cukor. Pridáme žĺtky, maslo, masť a vodu. Cesto spracujeme buď ručne alebo v robotovi, ale nesmieme ho hnietiť dlho, lebo cesto by stratilo úplne elasticitu a bolo by tvrdé.
  2. Plnka - Cibuľu nakrájame na hrubé prúžky. Opražíme ju na bravčovej masti dozlatista. Pridáme pretlačený cesnak, na kocky nakrájane kuracie stehná. Orestujeme, pokiaľ sa nám mäso uzavrie. Pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, rozomleté šípky. Následne v mažiari pomelieme ružové korenie, soľ, štipku čierneho korenia a cca 2 PL vody. Dusíme, až pokiaľ mäso nezmäkne. Na záver pridáme med, tahiny pastu a šípkový džem. Zmes necháme vychladnúť.
  3. Skladanie - Cesto rozdelíme na 2 časti. Vyvaľkáme kruh. Vložíme ho do formy tak, aby prekrývalo aj okraje. Navrstvíme vychladenú plnku. Prikryjeme druhou vyvaľkanou časťou cesta. Cesto musí mať hrúbku max 3 - 4 mm, inak by sa dlho pieklo a vysušili by sme ho. Z orezkov vytvarujeme strom, listy. Celý koláč potrieme žĺtkom. Prilepíme naň strom, lístky. V troch pohárikoch zmiešame zvyšné žĺtky s prírodným farbivom. Zafarbíme strom a lístky. Pečieme cca 1 hod 15 minút na 180 ºC. Je dobré piecť koláč v sklenej forme, dokážeme tak odkontrolovať správne upečenie. Ak sa nám bude zdať, že cesto je zvrchu už upečené, skontrolujeme spodok. Ak je ešte veľmi bledý, prepneme v trúbe režim pečenia iba zospodu a tak dopečieme koláč.