Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Milovaná punčová torta

Milovaná punčová torta


Ikona hodin

5 hod.

Ikona počet porcií

12 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Keď som mala 15 rokov, moja mama prvýkrát ochutnala punčovú tortu. Veľmi jej chutila. Odvtedy ju vždy a všade vyhľadáva. Nikdy ju nepiekla, tak jej ju vždy pečiem ja. Keďže má veľmi rada aj krémové zákusky, tak ho do nej dopĺňam. A aj preto je naša punčová torta špeciálna a extra šťavnatá.

Ingrediencie

Korpus 3x
  • 3 x 5 vajec
  • 3 x 5 PL kryštálového cukru
  • 3 x 5 PL hladkej múky
  • 3 x maslo na vymastenie formy
Plnka
  • 200 g masla
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 40 g pudingového prášku
  • vanilkový struk
Sirup
  • 250 ml pomarančovej šťavy
  • 250 ml jahodového sirupu
  • 50 ml rumu
  • 100 g kryštálového cukru
Jahodový džem
  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g jahôd
  • šťava z ½ citrónu
  • 20 g vanilkového cukru
Obter
  • 3 bielky
  • 180 g kryštálového cukru
  • 250 g masla izbovej teploty
Poleva
  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 20 g zemiakový škrob
  • 1 PL mlieka
  • červené potravinárske farbivo (gélové)
Kaviár
  • 150 ml citrónovej šťavy
  • 1 PL agar agar
  • červené potravinárske farbivo (gélová)
  • 500 ml zachladeného oleja
  • striekačka

Pomôcky

  • forma s priemerom 24 cm
  • šľahač
  • mixér
  • striekačka na kaviár
  • sitko
  • nádoba na olej do chladničky

Postup

  1. Korpus

    Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme sneh, postupne po lyžičkách pridávame cukor a žĺtky. Na záver ručne domiešame múku. Forma: 24 cm (na dno formy dáme papier na pečenie, kraje vymastíme). Pečieme na 200 °C, cca 20 min a potom na 180 °C, cca 10 min.

  2. Plnka

    Struk vyškriabeme do mlieka, pridáme cukor, pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Vyšľaháme maslo a pridáme vychladnutý prešľahaný puding.

  3. Sirup

    Sirup pripravíme zmiešaním a uvarením všetkých surovín.

  4. Jahodový džem

    Jahody nakrájame na kocky a spolu s citrónovou šťavou povaríme. Pridáme cukor a varíme do požadovanej konzistencie.

  5. Obter

    Bielky s cukrom miešame nad parou na 60 °C. Zmes prehodíme do mixéra a vymiešame na pevný sneh. Pri teplote snehu cca 30 °C postupne v malých kúskoch pridávame maslo. Všetky suroviny na polevu zmiešame a miešame nad vodným kúpeľom.

  6. Kaviár

    Citrónovú šťavu a agar agar povaríme cca 2 min, zafarbíme. Naberieme do striekačky a kvapkáme do oleja. Vyberieme sitkom a opláchneme vlažnou vodou.

  7. Na záver

    Spodný korpus pokropíme sirupom, natrieme džemom a krémom. Stredný korpus pokropíme sirupom z oboch strán a zhora natrieme džemom a krémom. Vrchný korpus pokropíme sirupom zo spodnej strany. Vychladnutú tortu pokryjeme maslovým krémom. Tortu zachladíme a potom zaleje polevou. Zvyšným maslovým krémom a kaviárom dozdobíme.

Ingredience

Korpus 3x
  • 3 x 5 vajec
  • 3 x 5 PL kryštálového cukru
  • 3 x 5 PL hladkej múky
  • 3 x maslo na vymastenie formy
Plnka
  • 200 g masla
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 40 g pudingového prášku
  • vanilkový struk
Sirup
  • 250 ml pomarančovej šťavy
  • 250 ml jahodového sirupu
  • 50 ml rumu
  • 100 g kryštálového cukru
Jahodový džem
  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g jahôd
  • šťava z ½ citrónu
  • 20 g vanilkového cukru
Obter
  • 3 bielky
  • 180 g kryštálového cukru
  • 250 g masla izbovej teploty
Poleva
  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 20 g zemiakový škrob
  • 1 PL mlieka
  • červené potravinárske farbivo (gélové)
Kaviár
  • 150 ml citrónovej šťavy
  • 1 PL agar agar
  • červené potravinárske farbivo (gélová)
  • 500 ml zachladeného oleja
  • striekačka

Pomôcky

  • forma s priemerom 24 cm
  • šľahač
  • mixér
  • striekačka na kaviár
  • sitko
  • nádoba na olej do chladničky

Postup

  1. Korpus

    Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme sneh, postupne po lyžičkách pridávame cukor a žĺtky. Na záver ručne domiešame múku. Forma: 24 cm (na dno formy dáme papier na pečenie, kraje vymastíme). Pečieme na 200 °C, cca 20 min a potom na 180 °C, cca 10 min.

  2. Plnka

    Struk vyškriabeme do mlieka, pridáme cukor, pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Vyšľaháme maslo a pridáme vychladnutý prešľahaný puding.

  3. Sirup

    Sirup pripravíme zmiešaním a uvarením všetkých surovín.

  4. Jahodový džem

    Jahody nakrájame na kocky a spolu s citrónovou šťavou povaríme. Pridáme cukor a varíme do požadovanej konzistencie.

  5. Obter

    Bielky s cukrom miešame nad parou na 60 °C. Zmes prehodíme do mixéra a vymiešame na pevný sneh. Pri teplote snehu cca 30 °C postupne v malých kúskoch pridávame maslo. Všetky suroviny na polevu zmiešame a miešame nad vodným kúpeľom.

  6. Kaviár

    Citrónovú šťavu a agar agar povaríme cca 2 min, zafarbíme. Naberieme do striekačky a kvapkáme do oleja. Vyberieme sitkom a opláchneme vlažnou vodou.

  7. Na záver

    Spodný korpus pokropíme sirupom, natrieme džemom a krémom. Stredný korpus pokropíme sirupom z oboch strán a zhora natrieme džemom a krémom. Vrchný korpus pokropíme sirupom zo spodnej strany. Vychladnutú tortu pokryjeme maslovým krémom. Tortu zachladíme a potom zaleje polevou. Zvyšným maslovým krémom a kaviárom dozdobíme.