Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Nezbedné myšky

Nezbedné myšky


Ikona hodin

2,5 hod.

Ikona počet porcií

16 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Pred touto výzvou mám veľmi veľký rešpekt, nakoľko práca s takým množstvom želatíny nie je moja šálka kávy. Tento dezert by som chcela venovať mojej super kamarátke Dede, nakoľko aj ona sa snaží vždy urobiť život takým pestrým ako sú farebné kúsky, ktoré sa nachádzajú dnu v dezerte.

Ingrediencie

Levanduľový korpus
  • 2 vajcia
  • 40 g kryštálového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • nastrúhaná citrónová kôra z ½ citróna
  • 70 g hladkej múky
  • 2 g sušenej levandule
Pribináčiková plnka
  • 750 g tučného mäkkého roztierateľného tvarohu
  • 300 ml smotany na šľahanie 40 %
  • 100 g šľahačkový kyslý krém (creme fraiche)
  • 150 g práškového cukru
  • 40 g práškovej želatíny do krému
  • 10 PL vody
Šampus želé
  • 400 ml detského šampanského
  • 8 plátkov želatíny
  • 10 PL vody
  • 30 g kryštálového cukru
  • gélová farba modrá
Passion fruit želé
  • 250 g passion fruit pyré
  • 6 plátkov želatíny
  • 10 PL vody
  • 120 g kryštálového cukru
Jahoda a Yuzu želé
  • 250 g jahoda - yuzu pyré
  • 6 plátkov želatíny
  • 10 PL vody
  • 100 g kryštálového cukru
Ozdoba
  • gélové farby na zafarbenie modelovacej hmoty
  • 250 g modelovacej hmoty

Pomôcky

  • okrúhla forma na pečenie 20 cm
  • silikónová forma na dezert
  • modelovacia hmota
  • 3 menšie plastové formy na želatínu
  • gélové farby
  • papier na pečenie
  • misky
  • stierky
  • varešky
  • metlička
  • mixér alebo robot
  • sitko

Postup

  1. Cesto - Vyšľaháme vajcia s cukrom. Potom pridáme citrónovú kôru a vanilkovú pastu a krátko vyšľaháme. Múku preosejeme a jemne zamiešame. Levanduľu rozdrobíme na menšie a tiež preosejeme a zamiešame. Cesto vylejeme do 20 cm okrúhlej formy vystlanej papierom a pečieme na 160 °C asi 15 - 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  2. Šampus želé - Želatínu zmiešame s vodou a 10 minút dáme napučať. Zohrejeme ju, ale nesmie vrieť, inak stratí želírovacie schopnosti. Poriadne miešame, aby sa rozpustila. Pridáme cukor, necháme ho rozpustiť a pomaly prilejeme k šampanskému. Zamiešame, vlejeme do misky a dáme do mrazničky zatuhnúť.
  3. Passion fruit želé - Želatínu zmiešame s vodou a Zohrejeme ju, ale nesmie vrieť, inak stratí želírovacie schopnosti. Poriadne miešame, aby sa rozpustila. Pridáme cukor, ktorý rozpustíme a pomaly prilejeme k pyré. Zamiešame, vlejeme do misky a dáme do mrazničky zatuhnúť.
  4. Jahoda a Yuzu želé - Želatínu zmiešame s vodou a dáme napučať na 10 minút. Zohrejeme ju, ale nesmie vrieť, inak stratí želírovacie schopnosti. Poriadne miešame, aby sa rozpustila. Pridáme cukor, necháme ho rozpustiť a pomaly prilejeme k pyré. Zamiešame, vlejeme do misky a dáme do mrazničky zatuhnúť.
  5. Pribináčiková plnka - Želatínu s vodou dáme napučať. Do misky dáme tvaroh, smotanu na šľahanie, šľahačkový kyslý krém, práškový cukor a poriadne zamiešame. Želatínu zohrejeme, ale nevaríme. Poriadne ju miešame, aby sa rozpustila. Dáme do nej zo 2 lyžice pribináčikovej hmoty, aby teplota klesla, poriadne rozmiešame a vlejeme všetko do pribináčikovej plnky. Všetko poriadne zmiešame.
  6. Skladanie - Želé nakrájame na malé kúsky. Do formy vlejeme kúsok pribináčikovej plnky. Nakrájané želé zmiešame so zbytkom pribináčikovej plnky, vylejeme do pripravenej silikónovej formy, nakoniec vložíme levanduľový korpus a necháme poriadne zatuhnúť.

    Ingredience

    Levanduľový korpus
    • 2 vajcia
    • 40 g kryštálového cukru
    • 1 PL vanilkovej pasty
    • nastrúhaná citrónová kôra z ½ citróna
    • 70 g hladkej múky
    • 2 g sušenej levandule
    Pribináčiková plnka
    • 750 g tučného mäkkého roztierateľného tvarohu
    • 300 ml smotany na šľahanie 40 %
    • 100 g šľahačkový kyslý krém (creme fraiche)
    • 150 g práškového cukru
    • 40 g práškovej želatíny do krému
    • 10 PL vody
    Šampus želé
    • 400 ml detského šampanského
    • 8 plátkov želatíny
    • 10 PL vody
    • 30 g kryštálového cukru
    • gélová farba modrá
    Passion fruit želé
    • 250 g passion fruit pyré
    • 6 plátkov želatíny
    • 10 PL vody
    • 120 g kryštálového cukru
    Jahoda a Yuzu želé
    • 250 g jahoda - yuzu pyré
    • 6 plátkov želatíny
    • 10 PL vody
    • 100 g kryštálového cukru
    Ozdoba
    • gélové farby na zafarbenie modelovacej hmoty
    • 250 g modelovacej hmoty

    Pomôcky

    • okrúhla forma na pečenie 20 cm
    • silikónová forma na dezert
    • modelovacia hmota
    • 3 menšie plastové formy na želatínu
    • gélové farby
    • papier na pečenie
    • misky
    • stierky
    • varešky
    • metlička
    • mixér alebo robot
    • sitko

    Postup

    1. Cesto - Vyšľaháme vajcia s cukrom. Potom pridáme citrónovú kôru a vanilkovú pastu a krátko vyšľaháme. Múku preosejeme a jemne zamiešame. Levanduľu rozdrobíme na menšie a tiež preosejeme a zamiešame. Cesto vylejeme do 20 cm okrúhlej formy vystlanej papierom a pečieme na 160 °C asi 15 - 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
    2. Šampus želé - Želatínu zmiešame s vodou a 10 minút dáme napučať. Zohrejeme ju, ale nesmie vrieť, inak stratí želírovacie schopnosti. Poriadne miešame, aby sa rozpustila. Pridáme cukor, necháme ho rozpustiť a pomaly prilejeme k šampanskému. Zamiešame, vlejeme do misky a dáme do mrazničky zatuhnúť.
    3. Passion fruit želé - Želatínu zmiešame s vodou a Zohrejeme ju, ale nesmie vrieť, inak stratí želírovacie schopnosti. Poriadne miešame, aby sa rozpustila. Pridáme cukor, ktorý rozpustíme a pomaly prilejeme k pyré. Zamiešame, vlejeme do misky a dáme do mrazničky zatuhnúť.
    4. Jahoda a Yuzu želé - Želatínu zmiešame s vodou a dáme napučať na 10 minút. Zohrejeme ju, ale nesmie vrieť, inak stratí želírovacie schopnosti. Poriadne miešame, aby sa rozpustila. Pridáme cukor, necháme ho rozpustiť a pomaly prilejeme k pyré. Zamiešame, vlejeme do misky a dáme do mrazničky zatuhnúť.
    5. Pribináčiková plnka - Želatínu s vodou dáme napučať. Do misky dáme tvaroh, smotanu na šľahanie, šľahačkový kyslý krém, práškový cukor a poriadne zamiešame. Želatínu zohrejeme, ale nevaríme. Poriadne ju miešame, aby sa rozpustila. Dáme do nej zo 2 lyžice pribináčikovej hmoty, aby teplota klesla, poriadne rozmiešame a vlejeme všetko do pribináčikovej plnky. Všetko poriadne zmiešame.
    6. Skladanie - Želé nakrájame na malé kúsky. Do formy vlejeme kúsok pribináčikovej plnky. Nakrájané želé zmiešame so zbytkom pribináčikovej plnky, vylejeme do pripravenej silikónovej formy, nakoniec vložíme levanduľový korpus a necháme poriadne zatuhnúť.