Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Obľúbená roláda so slaným karamelom

Obľúbená roláda so slaným karamelom



Popis

Táto výzva je venovaná našej najzlatšej a najlepšej susede, akú sme si mohli priať a jej maškrtnému jazýčku. Keďže suseda Janka, je milovníčkou Pavloviek a slaného karamelu, ktorý priam miluje, táto príchuť je pre ňu ako stvorená. Janka, je jeden z najúžasnejších a najmilších ľudí, ktorých mám vo svojom blízkom okolí a nesmierne si ju vážim. Preto jej venujem túto lahodnú Pavlovej roládu v spojení s jej obľúbenou príchuťou.

Ingrediencie

Pavlovej roláda
  • 200 g bielkov
  • 300 g krupicového cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 ČL kakaa
  • 20 g kukuričného škrobu
Karamel
  • 85 g kryštálového cukru
  • 20 g vody
  • 80 g smotany na šľahanie 36 %
  • 60 g masla 82 %
  • soľ
Plnka
  • 300 g smotany na šľahanie 36 %
  • 60 g práškového cukru
  • 300 g smotanového syra
  • 150 g mascarpone
Na dozdobenie
  • 3 banány
  • 1/2 citróna

Pomôcky

  • papier na pečenie
  • mixér
  • stierka

Postup

  1. Roláda

    Rozohrejeme rúru na 150°C – horný dolný ohrev. Vaječné bielky spolu so soľou vyšľaháme na penu. Postupne po 2 polievkových lyžiciach začneme pridávať cukor, až kým všetok cukor nevsypeme do bielkov. Bielky šľaháme na vysokej rýchlosti, kým sa cukor nerozpustí. Bielka nesmieme prešľahať, vyšľaháme na pevnú ohnutú špičku. Pridáme vinný ocot a premiešame. Následne znížime rýchlosť na minimum a preosejeme škrob spolu s kakaom a zľahka premiešame. Sneh nanášame na plech s papierom na pečenie alebo teflónom, po celej dĺžke plechu. Následne celú roládu posypeme kakaom cez sitko. Dáme piecť a pečieme približne 25 – 30 minút. Po upečení dáme roládu dole z plechu a dáme na papier na pečenie vysypaný práškovým cukrom. Necháme vychladnúť.

  2. Karamel

    Cukor s vodou roztopíme na karamel pri teplote 190 – 200 °C. Medzitým zohrejeme šľahačku (nesmie vrieť). Potom za stáleho miešania prilievame horúcu šľahačku a povaríme 1 minútu. Následne vypneme oheň, pridáme na kocky narezané maslo a miešame, kým sa neroztopí. Pridáme soľ podľa chuti, dáme do cukrárenského vrecka a necháme vychladnúť v chladničke do druhého dňa.

  3. Plnka

    Všetky suroviny na plnku spolu vymiešame do hladka. Plnka je správne vyšľahaná, ak sa drží na metličkách. Banány narežeme na mesiačky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nám nezhnedli. Asi 1/3 plnky dáme do cukrárskeho vrecka s ľubovoľnou špičkou.

  4. Na záver
    Zvyšok plnky natrieme na roládu, nanesieme karamel pozdĺžne po roláde, posypeme banánmi a opatrne zrolujeme. Vrch zdobíme zvyšnou plnkou, karamelom a banánmi.

Ingredience

Pavlovej roláda
  • 200 g bielkov
  • 300 g krupicového cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 ČL kakaa
  • 20 g kukuričného škrobu
Karamel
  • 85 g kryštálového cukru
  • 20 g vody
  • 80 g smotany na šľahanie 36 %
  • 60 g masla 82 %
  • soľ
Plnka
  • 300 g smotany na šľahanie 36 %
  • 60 g práškového cukru
  • 300 g smotanového syra
  • 150 g mascarpone
Na dozdobenie
  • 3 banány
  • 1/2 citróna

Pomôcky

  • papier na pečenie
  • mixér
  • stierka

Postup

  1. Roláda

    Rozohrejeme rúru na 150°C – horný dolný ohrev. Vaječné bielky spolu so soľou vyšľaháme na penu. Postupne po 2 polievkových lyžiciach začneme pridávať cukor, až kým všetok cukor nevsypeme do bielkov. Bielky šľaháme na vysokej rýchlosti, kým sa cukor nerozpustí. Bielka nesmieme prešľahať, vyšľaháme na pevnú ohnutú špičku. Pridáme vinný ocot a premiešame. Následne znížime rýchlosť na minimum a preosejeme škrob spolu s kakaom a zľahka premiešame. Sneh nanášame na plech s papierom na pečenie alebo teflónom, po celej dĺžke plechu. Následne celú roládu posypeme kakaom cez sitko. Dáme piecť a pečieme približne 25 – 30 minút. Po upečení dáme roládu dole z plechu a dáme na papier na pečenie vysypaný práškovým cukrom. Necháme vychladnúť.

  2. Karamel

    Cukor s vodou roztopíme na karamel pri teplote 190 – 200 °C. Medzitým zohrejeme šľahačku (nesmie vrieť). Potom za stáleho miešania prilievame horúcu šľahačku a povaríme 1 minútu. Následne vypneme oheň, pridáme na kocky narezané maslo a miešame, kým sa neroztopí. Pridáme soľ podľa chuti, dáme do cukrárenského vrecka a necháme vychladnúť v chladničke do druhého dňa.

  3. Plnka

    Všetky suroviny na plnku spolu vymiešame do hladka. Plnka je správne vyšľahaná, ak sa drží na metličkách. Banány narežeme na mesiačky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nám nezhnedli. Asi 1/3 plnky dáme do cukrárskeho vrecka s ľubovoľnou špičkou.

  4. Na záver
    Zvyšok plnky natrieme na roládu, nanesieme karamel pozdĺžne po roláde, posypeme banánmi a opatrne zrolujeme. Vrch zdobíme zvyšnou plnkou, karamelom a banánmi.