Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Opitá makovička

Opitá makovička


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

8 - 10 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Sviatočný dezert pre všetky ženy, dámy, baby, kočky na babský večer. Lebo večer s naj priateľkami predsa sviatkom je.

Ingrediencie

Pošírované hrušky
  • 1 l červeného suchého vína
  • 1 PL bylinného likéru 52 %
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 PL medu
  • 1 ks celej škorice
  • 3 ks klinčekov
  • 1 ks hviezdičky badiánu
  • 1/2 KL anízu
  • 1 vetvička tymiánu
  • 8 ks hrušiek Conferencia (alebo iná mäkká odroda)
Makový korpus
  • 4 vajcia
  • 200 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 200 g celého maku
  • 120 g hladkej múky 00 extra špeciál
  • 4 g prášku do pečiva
  • 4 PL vlažnej vody
Hruškový curd
  • 200 ml hruškového džúsu
  • 3 stredne veľké hrušky
  • 85 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 5 žĺtkov
  • 60 g masla
Sirup na polievanie korpusov
  • 200 g hruškového džúsu
  • 100 g bylinného likéru 52 %
  • 30 g práškového cukru
  • 5 g koriandra
Krém
  • 750 g mascarpone
  • 180 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 2 PL cukru
  • 1 KL vanilkovej pasty
  • 7 - 10 PL hruškového curdu
Želé
  • 2 dcl vychladenej šťavy z pošírovaných hrušiek
  • 9 g práškovej želatíny

Pomôcky

  • vykrajovacie srdce malé
  • okrúhly vykrajovač na ovocie
  • ozdobné špičky
  • vrecko na zdobenie
  • cukrárska paleta

Postup

  1. Pošírované hrušky

    Všetky hrušky ošúpeme. 8 hrušiek prerežeme na polovicu tak, aby nám na každej ostala stopka. Spodky zrežeme do roviny, aby nám pri vrstvení do pohára pekne stáli. Srdiečkovou formičkou predrežeme dužinu a odstránime jadrovník. Zvyšné hrušky prerežeme na polovicu, odstopkujeme a orežeme spodok. Do väčšieho hrnca nalejeme víno, bylinný likér, pridáme cukor, med a všetky koreniny. Zohrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Poukladáme hrušky. Ak hladina nezakrýva celé hrušky, zalejeme vodou. Varíme, kým hrušky nezmäknú a nenasajú farbu.

  2. Makový korpus

    Bielky s cukrom a štipkou soli vyšľaháme na sneh. Po lyžiciach prilievame vodu, pridáme žĺtky. Suché suroviny spojíme a postupne zašľahávame do bielkovej hmoty. Pečieme na papierom vystlanom plechu približne 20 minút pri 170 °C.

  3. Krém

    Mlieko necháme zovrieť, pridáme mletý mak a varíme 2 minúty. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme nad parou na svetlú penu, prikryjeme fóliou tak, aby sa ich dotýkala, necháme vychladnúť. Po vychladení zmiešame mak so žĺtkami. Maslo izbovej teploty vyšľaháme s makovou zmesou. Nakoniec primiešame rum a citrónovú šťavu.

  4. Hruškový curd

    Vo vodnom kúpeli za stáleho miešania varíme hruškový džús, hrušky - ktoré sme si zmixovali najemno a vajcia so žĺtkami. Privedieme do varu, odstavíme a vmiešame maslo. Necháme vychladnúť.

  5. Vrstvenie

    Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na dno pohára vrstvu krému 2 cm od okraja. Poukladáme pošírované hrušky, ktorým sme do vykrojených srdiečok zatreli krém. Korpus prerežeme na polovicu a zlepíme ho curdom. Navrstvíme do pohára. Polejeme sirupom, zatrieme krémom a postup opakujeme. Vrchný plát korpusu potrieme hruškovým curdom, priestor medzi hruškami a obvod dozdobíme pomocou cukrárskej špičky, posypeme pre kontrast makom a uložíme pošírovanú hrušku.

Ingredience

Pošírované hrušky
  • 1 l červeného suchého vína
  • 1 PL bylinného likéru 52 %
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 PL medu
  • 1 ks celej škorice
  • 3 ks klinčekov
  • 1 ks hviezdičky badiánu
  • 1/2 KL anízu
  • 1 vetvička tymiánu
  • 8 ks hrušiek Conferencia (alebo iná mäkká odroda)
Makový korpus
  • 4 vajcia
  • 200 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 200 g celého maku
  • 120 g hladkej múky 00 extra špeciál
  • 4 g prášku do pečiva
  • 4 PL vlažnej vody
Hruškový curd
  • 200 ml hruškového džúsu
  • 3 stredne veľké hrušky
  • 85 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 5 žĺtkov
  • 60 g masla
Sirup na polievanie korpusov
  • 200 g hruškového džúsu
  • 100 g bylinného likéru 52 %
  • 30 g práškového cukru
  • 5 g koriandra
Krém
  • 750 g mascarpone
  • 180 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 2 PL cukru
  • 1 KL vanilkovej pasty
  • 7 - 10 PL hruškového curdu
Želé
  • 2 dcl vychladenej šťavy z pošírovaných hrušiek
  • 9 g práškovej želatíny

Pomôcky

  • vykrajovacie srdce malé
  • okrúhly vykrajovač na ovocie
  • ozdobné špičky
  • vrecko na zdobenie
  • cukrárska paleta

Postup

  1. Pošírované hrušky

    Všetky hrušky ošúpeme. 8 hrušiek prerežeme na polovicu tak, aby nám na každej ostala stopka. Spodky zrežeme do roviny, aby nám pri vrstvení do pohára pekne stáli. Srdiečkovou formičkou predrežeme dužinu a odstránime jadrovník. Zvyšné hrušky prerežeme na polovicu, odstopkujeme a orežeme spodok. Do väčšieho hrnca nalejeme víno, bylinný likér, pridáme cukor, med a všetky koreniny. Zohrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Poukladáme hrušky. Ak hladina nezakrýva celé hrušky, zalejeme vodou. Varíme, kým hrušky nezmäknú a nenasajú farbu.

  2. Makový korpus

    Bielky s cukrom a štipkou soli vyšľaháme na sneh. Po lyžiciach prilievame vodu, pridáme žĺtky. Suché suroviny spojíme a postupne zašľahávame do bielkovej hmoty. Pečieme na papierom vystlanom plechu približne 20 minút pri 170 °C.

  3. Krém

    Mlieko necháme zovrieť, pridáme mletý mak a varíme 2 minúty. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme nad parou na svetlú penu, prikryjeme fóliou tak, aby sa ich dotýkala, necháme vychladnúť. Po vychladení zmiešame mak so žĺtkami. Maslo izbovej teploty vyšľaháme s makovou zmesou. Nakoniec primiešame rum a citrónovú šťavu.

  4. Hruškový curd

    Vo vodnom kúpeli za stáleho miešania varíme hruškový džús, hrušky - ktoré sme si zmixovali najemno a vajcia so žĺtkami. Privedieme do varu, odstavíme a vmiešame maslo. Necháme vychladnúť.

  5. Vrstvenie

    Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na dno pohára vrstvu krému 2 cm od okraja. Poukladáme pošírované hrušky, ktorým sme do vykrojených srdiečok zatreli krém. Korpus prerežeme na polovicu a zlepíme ho curdom. Navrstvíme do pohára. Polejeme sirupom, zatrieme krémom a postup opakujeme. Vrchný plát korpusu potrieme hruškovým curdom, priestor medzi hruškami a obvod dozdobíme pomocou cukrárskej špičky, posypeme pre kontrast makom a uložíme pošírovanú hrušku.