Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Orechová torta

Orechová torta


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

12 porcii

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

V tejto torte som spojil všetko, čo má moja mama rada spolu so spomienkami z detstva. Keď som bol malý, moja mama nám na každý sviatok piekla orechovú tortu z vlašských orechov. Bez tej torty neexistovali žiadne narodeniny, chuťovo bola úžasná. Preto som sa rozhodol upiecť mame jej tortu, avšak v mojom podaní. Keďže viem, že miluje lieskovce, korpus je z nich a je potretý lieskovcovým praliné. No a ďalšou zložkou je mandarínkové compotée, ktoré odkazuje na to, že celé moje detstvo sme na parapete v kuchyni pestovali mandarínku. K tomu čokoládový krém dochutený maminým domácim vaječným likérom, ktorý pripravuje každé Vianoce.

Ingrediencie

Korpus
  • 4 vajcia
  • 140 g polohrubej múky
  • 220 g kryštálového cukru
  • 100 g mletých lieskovcov
  • 6 g prášku do pečiva
  • 120 ml horúcej vody
Mandarínkové compoté
  • 750 g sterilizovaných mandariniek
  • šťava z jedného citrónu
  • 15 g invertného cukru
  • 15 g kryštálového cukru
  • 5 g pektínu
  • 1 PL želatiny
  • 1 g kyseliny citrónovej
Mousse lieskový orech-karamel
  • 90 g smotany na šľahanie 33 %
  • 140 g karamelovej čokolády
  • 190 g vyšlahanej smotany 33 %
  • 40 g domácej lieskovcovej pasty
  • 2 PL želatiny
Čokoládový krém
  • 250 g mascarpone
  • 250 g horkej čokolády 54,5 %
  • 250 g masla
  • 50 ml vaječného likéru
Krém na potretie torty
  • 200 g horkej čokolády 54,5 %
  • 200 g masla
Na korpus
  • (domáce) lieskovcové praliné
  • 100 g nahrubo nasekaných lieskovcov
Ozdoba
  • 30 g lieskovcov bez šupky obalené
  • zlatý prášok
Velúr
  • 350 g bielej čokolády
  • 150 g kakaového masla
  • červená farba tuková

Pomôcky

  • kruhový ráfik
  • silkónová forma srdiečka
  • velúr

Postup

  1. Bielky vyšlaháme na tuhý sneh. Žĺtky s cukrom vyšlaháme do peny a postupne pridávame teplú vodu.
  2. Preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a lieskovcami opatrne vmiešame do hmoty a následne vareškou vmiešame sneh z bielkov.
  3. Cesto rozdelíme do dvoch plechov: do 16 cm nalejeme cesto do výšky 1,5 cm a pečieme 15 minút. Zvyšné cesto nalejeme do 21 cm formy a pečieme 40 - 45 minút na 180 °C.
  4. Polovicu mandariniek s invertným cukrom a citrónovou šťavou zohrejeme na 40 °C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a povaríme. Na záver pridáme kyselinu a znovu povaríme. Pridáme želatinu. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme druhú polovicu mandariniek. Celú zmes vylejeme do foriem 16 cm a 18 cm a dáme zamraziť.
  5. Karamelovú čokoládu, smotanu, soľ a lieskovcovú pastu roztopíme v mikrovlnke. Keď teplota klesne na 35 °C, zmes opatrne zmiešame s vyšľahanou šľahačkou a nalejeme do silikónovej formy. Do mousse vložíme zamrznuté mandarínkové pyré (16 cm) a naň položíme upečený korpus (16 cm). Dáme zamraziť.
  6. Na krém roztopíme čokoládu s maslom a necháme vychladiť. Následne hmotu zmiešame s mascarpone a prileme vaječný likér.
  7. Korpus rozrežeme na polovicu: na spodný nanesieme vrstvu liskovcového praliné, posypeme nahrubo posekanými lieskovcami a položíme zamrznuté mandarínkové compoté (18 cm). Natrieme krém a priložíme druhú polovicu korpusu. Zvyšný krém rozotrieme povrchu a okrajoch torty a dáme schladiť.
  8. Na potretie torty roztopíme čokoládu s maslom a necháme vychladiť. Tortu vyberieme z chladničky a potrieme krémom, tak, aby sme mali čo najhladšie hrany. Celú tortu dáme zamraziť.
  9. Tortu aj mousse vyberieme z mrazničky a mousse položíme na stred torty. Postriekame červeným velúrom a ozdobíme lieskovcami obalenými v zlatom prášku.

    Ingredience

    Korpus
    • 4 vajcia
    • 140 g polohrubej múky
    • 220 g kryštálového cukru
    • 100 g mletých lieskovcov
    • 6 g prášku do pečiva
    • 120 ml horúcej vody
    Mandarínkové compoté
    • 750 g sterilizovaných mandariniek
    • šťava z jedného citrónu
    • 15 g invertného cukru
    • 15 g kryštálového cukru
    • 5 g pektínu
    • 1 PL želatiny
    • 1 g kyseliny citrónovej
    Mousse lieskový orech-karamel
    • 90 g smotany na šľahanie 33 %
    • 140 g karamelovej čokolády
    • 190 g vyšlahanej smotany 33 %
    • 40 g domácej lieskovcovej pasty
    • 2 PL želatiny
    Čokoládový krém
    • 250 g mascarpone
    • 250 g horkej čokolády 54,5 %
    • 250 g masla
    • 50 ml vaječného likéru
    Krém na potretie torty
    • 200 g horkej čokolády 54,5 %
    • 200 g masla
    Na korpus
    • (domáce) lieskovcové praliné
    • 100 g nahrubo nasekaných lieskovcov
    Ozdoba
    • 30 g lieskovcov bez šupky obalené
    • zlatý prášok
    Velúr
    • 350 g bielej čokolády
    • 150 g kakaového masla
    • červená farba tuková

    Pomôcky

    • kruhový ráfik
    • silkónová forma srdiečka
    • velúr

    Postup

    1. Bielky vyšlaháme na tuhý sneh. Žĺtky s cukrom vyšlaháme do peny a postupne pridávame teplú vodu.
    2. Preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a lieskovcami opatrne vmiešame do hmoty a následne vareškou vmiešame sneh z bielkov.
    3. Cesto rozdelíme do dvoch plechov: do 16 cm nalejeme cesto do výšky 1,5 cm a pečieme 15 minút. Zvyšné cesto nalejeme do 21 cm formy a pečieme 40 - 45 minút na 180 °C.
    4. Polovicu mandariniek s invertným cukrom a citrónovou šťavou zohrejeme na 40 °C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a povaríme. Na záver pridáme kyselinu a znovu povaríme. Pridáme želatinu. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme druhú polovicu mandariniek. Celú zmes vylejeme do foriem 16 cm a 18 cm a dáme zamraziť.
    5. Karamelovú čokoládu, smotanu, soľ a lieskovcovú pastu roztopíme v mikrovlnke. Keď teplota klesne na 35 °C, zmes opatrne zmiešame s vyšľahanou šľahačkou a nalejeme do silikónovej formy. Do mousse vložíme zamrznuté mandarínkové pyré (16 cm) a naň položíme upečený korpus (16 cm). Dáme zamraziť.
    6. Na krém roztopíme čokoládu s maslom a necháme vychladiť. Následne hmotu zmiešame s mascarpone a prileme vaječný likér.
    7. Korpus rozrežeme na polovicu: na spodný nanesieme vrstvu liskovcového praliné, posypeme nahrubo posekanými lieskovcami a položíme zamrznuté mandarínkové compoté (18 cm). Natrieme krém a priložíme druhú polovicu korpusu. Zvyšný krém rozotrieme povrchu a okrajoch torty a dáme schladiť.
    8. Na potretie torty roztopíme čokoládu s maslom a necháme vychladiť. Tortu vyberieme z chladničky a potrieme krémom, tak, aby sme mali čo najhladšie hrany. Celú tortu dáme zamraziť.
    9. Tortu aj mousse vyberieme z mrazničky a mousse položíme na stred torty. Postriekame červeným velúrom a ozdobíme lieskovcami obalenými v zlatom prášku.