Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Ovocná jednotka

Ovocná jednotka


Ikona hodin

2,5 hod.

Ikona počet porcií

20 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Nezabudnuteľný okamih, keď má naše prvý rôčik. Mám úžasného syna, ale kebyže mám dcérku, tak jej k prvému rôčku a všetkým spoluoslávencom určite naordinujem túto zdravú "torticu" plnú ovocných štiav a vitamínov...

Ingrediencie

Pečená časť
  • 60 g kryštáového cukru
  • 280 g banánov
  • 120 g rumu
  • 50 g masla
  • 280 g hnedého cukru
  • 80 g invertného cukru
  • 200 g prepusteného masla
  • 250 g celých vajec
  • 170 g hladkej múky
  • 12 g prášku do pečiva
  • 100 g čokoládových tvrdých cukríkov
Úlomky skla
  • 150 ml kompótovej šťavy z černíc
  • 1,5 g agaru
  • 300 ml kompótovej šťavy z višní
  • 3 g agaru
  • 150 ml kompótovej šťavy z čučoriedok
  • 1,5 g agaru
Zálievka
  • 500 g malinového pyré
  • 1 kg gréckeho jogurtu
  • 320 g šľahačkovej smotany 40 %
  • 21 plátkov želatíny
Marshmallow
  • 70 g bielkov
  • 70 g kryštálového cukru
  • 1 štipka kyseliny citrónovej
  • 100 ml vody
  • 10 g agaru
  • 200 g kryštálového cukru
  • 150 g malinového pyré
Želé černice
  • 150 g čučoriedok z kompótu
  • 1,5 g agaru
Zdobenie a dofarbovanie
  • acetátový listživé jedlé kvety
  • čerstvé maliny

Pomôcky

  • kovová forma v tvare číslice 1 bez dna
  • plech 30 x 40 cm
  • acetátový list
  • stierky
  • misky
  • silikónová forma na malé černice
  • ozdobná špička
  • plniace vrecko

Postup

  1. Cukor skaramelizujeme s rumom, pridáme maslo a popučené banány. Dáme vychladiť. Všetok cukor, vajcia a prepustené maslo vyšľaháme do peny, následne pridáme predchádzajúcu zmes. Nakoniec zapracujeme múku s práškom do pečiva a čokoládové cukríky. Pečieme na klasickom plechu na 170°C cca 20 - 30 minút. Do upečeného a vychladnutého plátu osadíme formu, čím si vykrojíme spodok torty. (Lucia zvolila tvar čísla jeden, bez dna, na dĺžku 31 cm).
  2. Nachystáme 3 menšie hrnce (alebo postupne do jedného) dáme primerané množstvo kompótovej šťavy a agaru, prevaríme a dáme vychladnúť, najlepšie deň predtým. Vlejeme do vopred vymastených nádob olejom, aby sa to lepšie vyberalo. Rovnako, ako so šťavami, urobíme s čučoriedkami z kompótu, len ich popučíme, povaríme s agarom a nalejeme do formy.
  3. Medzitým so zálievkou urobíme to isté. 21 plátkov želatíny necháme napučať vo vode. Pyré, jogurt zmiešame dokopy. Želatínu si vyžmýkame a hodíme do zohriatej smotany, rozmiešame, následne všetko zmiešame. Rozdelíme na tretiny. Do jednej pridáme kvapku ružovej potravinárskej farby, a tak rozlíšime 2 rôznofarebné poschodia. Zmes necháme v chladničke trochu zatuhnúť, občas premiešame. Medzitým narežeme stuhnuté želé na menšie kocky.
  4. Do formy uložíme korpus, vystelieme strany formy acetátovým listom, ružovejšiu 1/3 nalejeme ako prvú. Pohádžeme už zmiešané kocky rôznych príchutí, necháme zatuhnúť. To isté spravíme aj so zvyšnými dvomi tretinami. A dáme do chladničky vytuhnúť. Najlepšie cez noc.
  5. Marshmallow tiež pripravíme aj 2 dni vopred. Bielky vyšľaháme s cukrom. Ostatne ingrediencie uvaríme na sirup s teplotou 104 °C. Sirup pomaly vlievame do vyšľahaných bielkov s cukrom a vyšľaháme tuhý sneh. Okrasnou špičkou na papier na pečenie urobíme tvary, aké chceme. Necháme pri izbovej teplote zatuhnúť.
  6. Formu opatrne vysunieme, odstránime fóliu a ozdobíme pocitovo želé malinami, čerstvými a jedlými kvetmi.

Ingredience

Pečená časť
  • 60 g kryštáového cukru
  • 280 g banánov
  • 120 g rumu
  • 50 g masla
  • 280 g hnedého cukru
  • 80 g invertného cukru
  • 200 g prepusteného masla
  • 250 g celých vajec
  • 170 g hladkej múky
  • 12 g prášku do pečiva
  • 100 g čokoládových tvrdých cukríkov
Úlomky skla
  • 150 ml kompótovej šťavy z černíc
  • 1,5 g agaru
  • 300 ml kompótovej šťavy z višní
  • 3 g agaru
  • 150 ml kompótovej šťavy z čučoriedok
  • 1,5 g agaru
Zálievka
  • 500 g malinového pyré
  • 1 kg gréckeho jogurtu
  • 320 g šľahačkovej smotany 40 %
  • 21 plátkov želatíny
Marshmallow
  • 70 g bielkov
  • 70 g kryštálového cukru
  • 1 štipka kyseliny citrónovej
  • 100 ml vody
  • 10 g agaru
  • 200 g kryštálového cukru
  • 150 g malinového pyré
Želé černice
  • 150 g čučoriedok z kompótu
  • 1,5 g agaru
Zdobenie a dofarbovanie
  • acetátový listživé jedlé kvety
  • čerstvé maliny

Pomôcky

  • kovová forma v tvare číslice 1 bez dna
  • plech 30 x 40 cm
  • acetátový list
  • stierky
  • misky
  • silikónová forma na malé černice
  • ozdobná špička
  • plniace vrecko

Postup

  1. Cukor skaramelizujeme s rumom, pridáme maslo a popučené banány. Dáme vychladiť. Všetok cukor, vajcia a prepustené maslo vyšľaháme do peny, následne pridáme predchádzajúcu zmes. Nakoniec zapracujeme múku s práškom do pečiva a čokoládové cukríky. Pečieme na klasickom plechu na 170°C cca 20 - 30 minút. Do upečeného a vychladnutého plátu osadíme formu, čím si vykrojíme spodok torty. (Lucia zvolila tvar čísla jeden, bez dna, na dĺžku 31 cm).
  2. Nachystáme 3 menšie hrnce (alebo postupne do jedného) dáme primerané množstvo kompótovej šťavy a agaru, prevaríme a dáme vychladnúť, najlepšie deň predtým. Vlejeme do vopred vymastených nádob olejom, aby sa to lepšie vyberalo. Rovnako, ako so šťavami, urobíme s čučoriedkami z kompótu, len ich popučíme, povaríme s agarom a nalejeme do formy.
  3. Medzitým so zálievkou urobíme to isté. 21 plátkov želatíny necháme napučať vo vode. Pyré, jogurt zmiešame dokopy. Želatínu si vyžmýkame a hodíme do zohriatej smotany, rozmiešame, následne všetko zmiešame. Rozdelíme na tretiny. Do jednej pridáme kvapku ružovej potravinárskej farby, a tak rozlíšime 2 rôznofarebné poschodia. Zmes necháme v chladničke trochu zatuhnúť, občas premiešame. Medzitým narežeme stuhnuté želé na menšie kocky.
  4. Do formy uložíme korpus, vystelieme strany formy acetátovým listom, ružovejšiu 1/3 nalejeme ako prvú. Pohádžeme už zmiešané kocky rôznych príchutí, necháme zatuhnúť. To isté spravíme aj so zvyšnými dvomi tretinami. A dáme do chladničky vytuhnúť. Najlepšie cez noc.
  5. Marshmallow tiež pripravíme aj 2 dni vopred. Bielky vyšľaháme s cukrom. Ostatne ingrediencie uvaríme na sirup s teplotou 104 °C. Sirup pomaly vlievame do vyšľahaných bielkov s cukrom a vyšľaháme tuhý sneh. Okrasnou špičkou na papier na pečenie urobíme tvary, aké chceme. Necháme pri izbovej teplote zatuhnúť.
  6. Formu opatrne vysunieme, odstránime fóliu a ozdobíme pocitovo želé malinami, čerstvými a jedlými kvetmi.