Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Ovocná štafetková torta

Ovocná štafetková torta


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

20 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Nemôžem povedať, že štafetky patria medzi moje chuťovky. Nikdy predtým som ich nepiekol. Aj tak si myslím, že sa pri nich dá zaujímavo experimentovať a vytvoriť tak luxusný dezert. Mám chuť napísať, že štafetkové torty pečiem bežne. Bude to výzva!

Ingrediencie

Cesto (1 plát)
  • 420 g bielkov
  • 360 g kryštálového cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 180 g mandľovej múky
Krém
  • 500 g gaštanového pyré
  • 500 g mascarpone
  • 450 ml smotany na šľahanie 33%
  • 45 g práškového cukru
  • 1,5 balenia vanilkového cukru
Coulis z lesného ovocia
  • 900 g mrazeného lesného ovocia
  • 180 g trstinového cukru
  • 18 g pektínu
Čokoládová poleva
  • 400 g horkej čokolády 52%
  • 140 g kakaového masla
Zdobenie:
  • 200 g mix bobuľového ovocia
  • 20 ml vodky
  • strieborná prášková farba
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g nelúpaných mandlí

Pomôcky

  • Plechy
  • Papier na pečenie
  • Stierky
  • Tyčový mixér
  • Perforovaná podložka
  • Štetec

Postup

  1. Bielky s 1/3 cukru, v strede miešania pridáme druhú 1/3, na koniec pridáme zvyšok. Preosejeme obe múky a ručne pridáme do zmesi. Rozdelíme na tri časti a pečieme na plechoch vystlaných papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 200 °C maximálne 7 minút. Pred pečením posypeme práškovým cukrom. Po upečení z cesta stiahneme papier a otočíme ho na stranu, na akej sme ho piekli. Necháme úplne vychladnúť.
  2. Krém - Šľahačku vyšľaháme s cukrom do stredne tuha. Pridáme mascarpone a gaštanové pyré, rum a vyšľaháme krém.
  3. Coulis - Ovocie s ½ cukru rozvaríme, rozmixujeme a prepasírujeme. Opäť varíme, pridáme cukor a pektín a redukujeme. Odstavíme, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  4. Pláty krájame na ľubovoľné veľkosti a stáčame štafetky rôznych veľkostí. Vytvoríme efekt organových píšťal.
  5. Poleva - Čokoládu a kakaové maslo roztopíme a zmiešame. Stuhnuté štafetkové píšťaly namáčame v poleve a necháme zachladiť.
  6. Griláž - Cukor roztopíme na karamel a pridáme celé mandle. Chvíľu premiešame. Potom odstavíme, rozprestrieme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
  7. Na záver zostavíme tortu do tvaru organu.
  8. Hotovú griláž nalámeme a zdobíme ňou tortu. Vo vodke zmiešame striebornú farbu a dotvoríme detaily na torte. Tortu ešte doladíme ovocím a krémom. Hotovú tortu ešte necháme zachladiť v chladničke.

    Ingredience

    Cesto (1 plát)
    • 420 g bielkov
    • 360 g kryštálového cukru
    • 120 g hladkej múky
    • 180 g mandľovej múky
    Krém
    • 500 g gaštanového pyré
    • 500 g mascarpone
    • 450 ml smotany na šľahanie 33%
    • 45 g práškového cukru
    • 1,5 balenia vanilkového cukru
    Coulis z lesného ovocia
    • 900 g mrazeného lesného ovocia
    • 180 g trstinového cukru
    • 18 g pektínu
    Čokoládová poleva
    • 400 g horkej čokolády 52%
    • 140 g kakaového masla
    Zdobenie:
    • 200 g mix bobuľového ovocia
    • 20 ml vodky
    • strieborná prášková farba
    • 100 g kryštálového cukru
    • 100 g nelúpaných mandlí

    Pomôcky

    • Plechy
    • Papier na pečenie
    • Stierky
    • Tyčový mixér
    • Perforovaná podložka
    • Štetec

    Postup

    1. Bielky s 1/3 cukru, v strede miešania pridáme druhú 1/3, na koniec pridáme zvyšok. Preosejeme obe múky a ručne pridáme do zmesi. Rozdelíme na tri časti a pečieme na plechoch vystlaných papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 200 °C maximálne 7 minút. Pred pečením posypeme práškovým cukrom. Po upečení z cesta stiahneme papier a otočíme ho na stranu, na akej sme ho piekli. Necháme úplne vychladnúť.
    2. Krém - Šľahačku vyšľaháme s cukrom do stredne tuha. Pridáme mascarpone a gaštanové pyré, rum a vyšľaháme krém.
    3. Coulis - Ovocie s ½ cukru rozvaríme, rozmixujeme a prepasírujeme. Opäť varíme, pridáme cukor a pektín a redukujeme. Odstavíme, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
    4. Pláty krájame na ľubovoľné veľkosti a stáčame štafetky rôznych veľkostí. Vytvoríme efekt organových píšťal.
    5. Poleva - Čokoládu a kakaové maslo roztopíme a zmiešame. Stuhnuté štafetkové píšťaly namáčame v poleve a necháme zachladiť.
    6. Griláž - Cukor roztopíme na karamel a pridáme celé mandle. Chvíľu premiešame. Potom odstavíme, rozprestrieme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
    7. Na záver zostavíme tortu do tvaru organu.
    8. Hotovú griláž nalámeme a zdobíme ňou tortu. Vo vodke zmiešame striebornú farbu a dotvoríme detaily na torte. Tortu ešte doladíme ovocím a krémom. Hotovú tortu ešte necháme zachladiť v chladničke.