Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Pamiatka na blízkych

Pamiatka na blízkych



Popis

Keďže je jesenné obdobie, a to sa spája aj s pamiatkou zosnulých, tak si často spomíname na svojich blízkych, ktorí už nie sú s nami. Preto som sa túto tortu rozhodla poňať ako spomienku na tých, ktorí už nie sú v mojom živote fyzicky, ale len v myšlienkach a spomienkach. Štafetky v tvare sviečok mi pripomenuli, že aj keď plameň života zhasne,  stále ostáva kúsok tohto vyhasnutého života v nás.

Ingrediencie

Cesto
  • 480 g bielkov
  • 315 g kryštálového cukru
  • 135 g strúhaného kokosu
  • 120 g hladkej múky
Krém
  • 165 g vajec (3 ks)
  • 180 g kryštálového cukru
  • 50 g vody
  • 250 g zmäknutého masla
  • 100 g pomarančovej čokolády
Kandizované pomaranče
  • 2 pomaranče pokrájané na 0,5 cm plátky
  • 250 g cukru
  • 170 ml vody
  • 1 vanilka
Ďalšie suroviny
  • biela čokoláda
  • strúhaný kokos
  • oranžový, žltý a červený fondán
  • čierna gélová farba

Pomôcky

Postup

    1. Bielky vyšľaháme a postupne do nich pridávame cukor. Potom len zľahka pridáme kokos a múku. Túto hmotu rozotrieme na dva papiere, ktoré na plechu upečieme. Pred pečením cesto sitkom jemne poprášime práškovým cukrom. Pečieme v rúre na 200°C asi 8 min. Vychladnuté cesto rozdelíme na tri pásy.
    2. Krém: Oddelíme z 3 vajec žĺtky a bielky. Tri žĺtky dáme šľahať do mixéra. Cukor s vodou dáme variť. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť. Predtým, ako sa začne tvoriť karamel, zmes odstavíme. Opatrne ju vlejeme k šľahajúcim sa vajciam. Šľaháme dovtedy, kým nedostaneme hustú a svetlú penu. Do tejto vychladenej peny pridáme na kocky nakrájané maslo, vlažnú rozpustenú čokoládu. Vymiešame hladký krém.
    3. Kandizované pomaranče – 5 minút varíme plátky pomaranča, vyberieme a osušíme. Vložíme späť, pridáme cukor, vanilku, vodu a varíme 1,5 hod. Vyberieme na plech a pečieme cca 30 minút na 100°C.
    4. Krém nanesieme na pláty do troch štvrtín, posypeme kandizovanými pomarančmi a zavinieme roládky. Necháme stuhnúť. Potom nakrájame na asi 5 cm dlhé kúsky. Namáčame v čokoláde, stekance (vosky) nanesieme na stuhnuté štafetky a dozdobíme plameňmi z fondánu.

    Ingredience

    Cesto
    • 480 g bielkov
    • 315 g kryštálového cukru
    • 135 g strúhaného kokosu
    • 120 g hladkej múky
    Krém
    • 165 g vajec (3 ks)
    • 180 g kryštálového cukru
    • 50 g vody
    • 250 g zmäknutého masla
    • 100 g pomarančovej čokolády
    Kandizované pomaranče
    • 2 pomaranče pokrájané na 0,5 cm plátky
    • 250 g cukru
    • 170 ml vody
    • 1 vanilka
    Ďalšie suroviny
    • biela čokoláda
    • strúhaný kokos
    • oranžový, žltý a červený fondán
    • čierna gélová farba

    Pomôcky

    Postup

      1. Bielky vyšľaháme a postupne do nich pridávame cukor. Potom len zľahka pridáme kokos a múku. Túto hmotu rozotrieme na dva papiere, ktoré na plechu upečieme. Pred pečením cesto sitkom jemne poprášime práškovým cukrom. Pečieme v rúre na 200°C asi 8 min. Vychladnuté cesto rozdelíme na tri pásy.
      2. Krém: Oddelíme z 3 vajec žĺtky a bielky. Tri žĺtky dáme šľahať do mixéra. Cukor s vodou dáme variť. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť. Predtým, ako sa začne tvoriť karamel, zmes odstavíme. Opatrne ju vlejeme k šľahajúcim sa vajciam. Šľaháme dovtedy, kým nedostaneme hustú a svetlú penu. Do tejto vychladenej peny pridáme na kocky nakrájané maslo, vlažnú rozpustenú čokoládu. Vymiešame hladký krém.
      3. Kandizované pomaranče – 5 minút varíme plátky pomaranča, vyberieme a osušíme. Vložíme späť, pridáme cukor, vanilku, vodu a varíme 1,5 hod. Vyberieme na plech a pečieme cca 30 minút na 100°C.
      4. Krém nanesieme na pláty do troch štvrtín, posypeme kandizovanými pomarančmi a zavinieme roládky. Necháme stuhnúť. Potom nakrájame na asi 5 cm dlhé kúsky. Namáčame v čokoláde, stekance (vosky) nanesieme na stuhnuté štafetky a dozdobíme plameňmi z fondánu.