Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Parížsky rožok

Parížsky rožok



Popis

Meno má odvodené od parížskej šľahačky, ktorá tvorí jeho súčasť. Výrazná chuť čokolády vyvážená sladkou jadrovou hmotou. Klasika v tom pravom zmysle slova.

Ingrediencie

Korpus
  • 60 g bielok
  • 150 g vlašských orechov
  • 150 g cukru krupica
  • ½ ČL soli
Krém
    • 125 ml šľahačkovej smotany 33 %
    • 20 g kakaa
    • 50 g cukor
    • 50 g maslo
    • 100 g horkej čokolády 54%
      Dokončenie
        • 250 g horkej čokolády
        • 35 g kakaového masla

          Pomôcky

          Postup

          1. Korpus

            Nad parou vyšľaháme bielky so soľou a cukrom a došľaháme ho mimo ohňa do pevných špičiek. Na záver pridáme mleté vlašské orechy.
            Pomocou okrúhlej špičky nastriekame na plech, vystlaný papierom na pečenie, rohlíčky v tvare C o veľkosti 7 x 3 cm.
            Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C 10 - 15 min. Necháme vychladnúť.

          2. Krém

            Smotanu s kakaom, cukrom a maslom privedieme do varu a zalejeme čokoládu.
            Premiešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Rozmixujeme ponorným mixérom.
            Necháme zakryté zachladiť.

          3. Dokončenie

            Parížsku šľahačku vyšľaháme do tuha. Nanášame ju okrúhlou špičkou vertikálnymi kruhovými pohybmi po celej dĺžke rohlíčku. Necháme zachladiť.
            Roztopíme si čokoládu s kakaovým maslom, necháme trochu vychladiť.
            Ponoríme rožtek do roztopenej čokolády do výšky krému, oklepeme čokoládu a dáme na mriežku. Vychladíme v chladničke.

          Ingredience

          Korpus
          • 60 g bielok
          • 150 g vlašských orechov
          • 150 g cukru krupica
          • ½ ČL soli
          Krém
            • 125 ml šľahačkovej smotany 33 %
            • 20 g kakaa
            • 50 g cukor
            • 50 g maslo
            • 100 g horkej čokolády 54%
              Dokončenie
                • 250 g horkej čokolády
                • 35 g kakaového masla

                  Pomôcky

                  Postup

                  1. Korpus

                    Nad parou vyšľaháme bielky so soľou a cukrom a došľaháme ho mimo ohňa do pevných špičiek. Na záver pridáme mleté vlašské orechy.
                    Pomocou okrúhlej špičky nastriekame na plech, vystlaný papierom na pečenie, rohlíčky v tvare C o veľkosti 7 x 3 cm.
                    Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C 10 - 15 min. Necháme vychladnúť.

                  2. Krém

                    Smotanu s kakaom, cukrom a maslom privedieme do varu a zalejeme čokoládu.
                    Premiešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Rozmixujeme ponorným mixérom.
                    Necháme zakryté zachladiť.

                  3. Dokončenie

                    Parížsku šľahačku vyšľaháme do tuha. Nanášame ju okrúhlou špičkou vertikálnymi kruhovými pohybmi po celej dĺžke rohlíčku. Necháme zachladiť.
                    Roztopíme si čokoládu s kakaovým maslom, necháme trochu vychladiť.
                    Ponoríme rožtek do roztopenej čokolády do výšky krému, oklepeme čokoládu a dáme na mriežku. Vychladíme v chladničke.