Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Párty trifle

Párty trifle


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

30 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Keďže som v našej rodine najstarší bratranec, tak som sa rozhodol venovať trifle všetkým svojim bratrancom a sesterniciam. Podával by som ho na našom tradičnom rodinnom karnevale. Keďže veľa detí nemá rado zdravé veci, tak som ich do trifle nenápadne zakomponoval. Určite by som spomenul cesto z cvikly, ktoré bolo vyskúšané na mne, keď som bol malý. Nemám rád zeleninu a preto ma rodičia potajomky oklamali, aby som ju zjedol aspoň v takejto forme.

Ingrediencie

Korpus
  • 350 g uvarenej cvikly
  • 150 g horkej čokolády 54,5 %
  • 250 g cukru
  • 4 vajcia
  • 1,5 KL prášku do pečiva
  • 1/3 KL sódy bikarbóny
  • 75 g kakaa
  • štipka soli
  • 300 ml oleja
  • 340 g polohrubej múky
Ríbezle
  • 500 g mrazených čiernych ríbezlí
  • 230 g kruštálového cukru
Krém
  • 600 g jemného tvarohu
  • 600 g hrudkovitého tvarohu
  • 480 g kyslej smotany
  • 480 g smotany na šľahanie 33 %
  • 12 PL práškového cukru
  • 3 PL vanilkovej pasty
Chrumkavá vrstva
  • 300 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 350 g ovsených vločiek
  • 300 g mandlí
Zdobenie
  • 125 g čerstvých čiernych ribezlí
  • 125 g čučoriedok
  • 125 g červených ríbezlí
Navyše
  • 20 g kakaa do zvieratiek

Pomôcky

  • papier na pečenie
  • plech
  • perforované podložky
  • vykrajovačky

Postup

  1. Korpus

    Vajcia a cukor vymiešame do peny. Cviklu nastrúhame na hrubo a čokoládu roztopíme nad vodným kúpeľom. Do peny vmiešame zmes múky, kakaa, soli, sódy bikarbóny a prášku do pečiva, čokoládu a olej. Nakoniec pridáme cviklu. Cesto vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 30 minút.

  2. Krém

    Všetky suroviny na krém vymiešame v miske dotuha.

  3. Ríbezle

    V panvici roztopíme cukor na karamel a do karamelu pridáme ríbezle. Keď ríbezle pustia šťavu a karamel sa rozpustí, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

  4. Chrumkavá vrstva

    Na panvici roztopíme maslo. Pridáme cukor a miešame, kým sa všetko rozpustí. Pridáme ovsené vločky a chvíľu opekáme. Potom pridáme nasekané mandle a znova chvíľu opekáme. Rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 30 minút do chrumkava. Odstavíme a necháme vychladnúť.

  5. Zostavenie
    Najprv pripravíme zvieratká, ktoré budú na bokoch nádoby. Jednu časť cesta rozmrvíme na mrveničku a s časťou krému vytvoríme masu. Na dofarbenie použijeme kakao. Pomocou kovových formičiek tvarujeme zvieratká. Na spodok nádoby položíme cesto nakrájané na kocky. Na cesto pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme vrstvu krému. Na krém navrstvíme ríbezle. Ríbezle posypeme chrumkavou vrstvou. Na boky nádoby poukladáme zvieratká a poriadne ich zasypeme chrumkavou vrstvou. Opäť naukladáme vrstvu cesta. Na cesto dáme vrstvu ríbezlí. Celé trifle zakončíme vrstvou krému. Na záver ozdobíme vrch trifle s ovocím a zvyšnými zvieratkami. Zakryjeme konštrukciou, ktorá pripomína kolotoč.

Ingredience

Korpus
  • 350 g uvarenej cvikly
  • 150 g horkej čokolády 54,5 %
  • 250 g cukru
  • 4 vajcia
  • 1,5 KL prášku do pečiva
  • 1/3 KL sódy bikarbóny
  • 75 g kakaa
  • štipka soli
  • 300 ml oleja
  • 340 g polohrubej múky
Ríbezle
  • 500 g mrazených čiernych ríbezlí
  • 230 g kruštálového cukru
Krém
  • 600 g jemného tvarohu
  • 600 g hrudkovitého tvarohu
  • 480 g kyslej smotany
  • 480 g smotany na šľahanie 33 %
  • 12 PL práškového cukru
  • 3 PL vanilkovej pasty
Chrumkavá vrstva
  • 300 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 350 g ovsených vločiek
  • 300 g mandlí
Zdobenie
  • 125 g čerstvých čiernych ribezlí
  • 125 g čučoriedok
  • 125 g červených ríbezlí
Navyše
  • 20 g kakaa do zvieratiek

Pomôcky

  • papier na pečenie
  • plech
  • perforované podložky
  • vykrajovačky

Postup

  1. Korpus

    Vajcia a cukor vymiešame do peny. Cviklu nastrúhame na hrubo a čokoládu roztopíme nad vodným kúpeľom. Do peny vmiešame zmes múky, kakaa, soli, sódy bikarbóny a prášku do pečiva, čokoládu a olej. Nakoniec pridáme cviklu. Cesto vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 30 minút.

  2. Krém

    Všetky suroviny na krém vymiešame v miske dotuha.

  3. Ríbezle

    V panvici roztopíme cukor na karamel a do karamelu pridáme ríbezle. Keď ríbezle pustia šťavu a karamel sa rozpustí, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

  4. Chrumkavá vrstva

    Na panvici roztopíme maslo. Pridáme cukor a miešame, kým sa všetko rozpustí. Pridáme ovsené vločky a chvíľu opekáme. Potom pridáme nasekané mandle a znova chvíľu opekáme. Rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 30 minút do chrumkava. Odstavíme a necháme vychladnúť.

  5. Zostavenie
    Najprv pripravíme zvieratká, ktoré budú na bokoch nádoby. Jednu časť cesta rozmrvíme na mrveničku a s časťou krému vytvoríme masu. Na dofarbenie použijeme kakao. Pomocou kovových formičiek tvarujeme zvieratká. Na spodok nádoby položíme cesto nakrájané na kocky. Na cesto pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme vrstvu krému. Na krém navrstvíme ríbezle. Ríbezle posypeme chrumkavou vrstvou. Na boky nádoby poukladáme zvieratká a poriadne ich zasypeme chrumkavou vrstvou. Opäť naukladáme vrstvu cesta. Na cesto dáme vrstvu ríbezlí. Celé trifle zakončíme vrstvou krému. Na záver ozdobíme vrch trifle s ovocím a zvyšnými zvieratkami. Zakryjeme konštrukciou, ktorá pripomína kolotoč.