Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Pomarančové brownie

Pomarančové brownie



Popis

Viete, čo si povie cukrárka, keď príde z dovolenky? Ách, sladký domov! Nepokladám sa síce za cukrárku, ale som občasný čokoholik, preto som zvolila brownies z tmavej čokolády. Recept sme skladali s manželom. Nakoľko my sme tie polky, ktoré pasujú k sebe, zvolili sme brownie v tvare pologulí. Ja rada kombinujem chute sladké s výraznejšími kyslastými chuťami, preto sa mi pomaranč hodí k čokoláde.. Brownies som napiekla práve pre svojho manžela.

Ingrediencie

Brownie
  • 200 g horkej čokolády aspoň 54,5%
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g masla
  • 3 celé vajcia
  • 3 PL hladkej múky
  • 2 PL kakaa
  • štipka soli
  • 1 KL kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 pomaranče (nadrobno nastrúhaná kôra z 1 pomaranča, šťava z 1 pomaranča)
  • nadrobno narezané kúsky z ½ pomaranča bez bielych blán
Pomarančový krém
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 2 PL práškového cukru
  • kôra z polovice pomaranča
  • kôra z polovice pomaranča
  • šťava z polovice pomaranča
  • štipka mletej škorice (podľa chuti, dá sa aj viac)
  • pomarančový likér – množstvo podľa konzistencie
Ganache
  • 150 g horkej čokolády 54,5 %
  • 150 g šľahačkovej smotany 33 %
Na dokončenie
  • pomarančová kôra
  • 2 PL kryštálového cukru
  • voda

Pomôcky

  • 2 silikónové formy v tvare polgule o priemere 8 cm
  • metllička na šľahanie
  • cukrárske ozdobné špičky
  • cukrárske vrecko
  • strúhadlo

Postup

  1. Brownie

    Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom. Dáme vychladiť na izbovú teplotu. Vo väčšej miske metličkou vymiešame vajcia s cukrom do peny. Pozor, nešľahať. Do vaječnej zmesi primiešame preosiatu múku s kakaom a kypriacim práškom. Do zmesi teraz primiešame roztopenú čokoládu s maslom a dobre premiešame, aby sa všetko prepojilo. Na záver pridáme postrúhanú kôru a šťavu z pomaranča a nadrobno narezané kúsky z polovice ďalšieho pomaranča. Cesto vylejeme do silikónových foriem a pečieme na horný/dolný ohrev na 180 °C cca 30 minút. Cesto vyjde na 10 polgulí, teda 2 formy.

  2. Krém

    V miske vyšľaháme smotanu do polotuha a postupne pridávame mascarpone s práškovým cukrom. Dochutíme pomarančom (kôrou aj šťavou), škoricou a pomarančovým likérom Pomarančovú kôru narežeme na tenké pásiky (tak, aby vnútro nebolo biele, lebo kôra zhorkne). Tenké pásiky uvaríme vo vode s cukrom , necháme aspoň 5 minút prevariť. Následne vodu scedíme a kôru dáme piecť do rúry na cca 10 – 20 minút, 180 – 200 °C.

  3. Na záver

    Upečené brownies necháme aspoň 15 minút vychladnúť, a potom ozdobíme krémom. Na ozdobu môžeme použiť ganache z horkej čokolády a smotany na šľahanie v pomere 1:1. Smotanu zohrejeme a do nej roztopíme čokoládu. Na ozdobu použijeme aj vysušenú pomarančovú kôru.

  4. TIP

    Čím viac likéru a šťavy dáme, tým menej šľahačkovej smotany, aby krém nebol príliš riedky.

Ingredience

Brownie
  • 200 g horkej čokolády aspoň 54,5%
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g masla
  • 3 celé vajcia
  • 3 PL hladkej múky
  • 2 PL kakaa
  • štipka soli
  • 1 KL kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 pomaranče (nadrobno nastrúhaná kôra z 1 pomaranča, šťava z 1 pomaranča)
  • nadrobno narezané kúsky z ½ pomaranča bez bielych blán
Pomarančový krém
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 2 PL práškového cukru
  • kôra z polovice pomaranča
  • kôra z polovice pomaranča
  • šťava z polovice pomaranča
  • štipka mletej škorice (podľa chuti, dá sa aj viac)
  • pomarančový likér – množstvo podľa konzistencie
Ganache
  • 150 g horkej čokolády 54,5 %
  • 150 g šľahačkovej smotany 33 %
Na dokončenie
  • pomarančová kôra
  • 2 PL kryštálového cukru
  • voda

Pomôcky

  • 2 silikónové formy v tvare polgule o priemere 8 cm
  • metllička na šľahanie
  • cukrárske ozdobné špičky
  • cukrárske vrecko
  • strúhadlo

Postup

  1. Brownie

    Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom. Dáme vychladiť na izbovú teplotu. Vo väčšej miske metličkou vymiešame vajcia s cukrom do peny. Pozor, nešľahať. Do vaječnej zmesi primiešame preosiatu múku s kakaom a kypriacim práškom. Do zmesi teraz primiešame roztopenú čokoládu s maslom a dobre premiešame, aby sa všetko prepojilo. Na záver pridáme postrúhanú kôru a šťavu z pomaranča a nadrobno narezané kúsky z polovice ďalšieho pomaranča. Cesto vylejeme do silikónových foriem a pečieme na horný/dolný ohrev na 180 °C cca 30 minút. Cesto vyjde na 10 polgulí, teda 2 formy.

  2. Krém

    V miske vyšľaháme smotanu do polotuha a postupne pridávame mascarpone s práškovým cukrom. Dochutíme pomarančom (kôrou aj šťavou), škoricou a pomarančovým likérom Pomarančovú kôru narežeme na tenké pásiky (tak, aby vnútro nebolo biele, lebo kôra zhorkne). Tenké pásiky uvaríme vo vode s cukrom , necháme aspoň 5 minút prevariť. Následne vodu scedíme a kôru dáme piecť do rúry na cca 10 – 20 minút, 180 – 200 °C.

  3. Na záver

    Upečené brownies necháme aspoň 15 minút vychladnúť, a potom ozdobíme krémom. Na ozdobu môžeme použiť ganache z horkej čokolády a smotany na šľahanie v pomere 1:1. Smotanu zohrejeme a do nej roztopíme čokoládu. Na ozdobu použijeme aj vysušenú pomarančovú kôru.

  4. TIP

    Čím viac likéru a šťavy dáme, tým menej šľahačkovej smotany, aby krém nebol príliš riedky.