Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Randevú roláda

Randevú roláda



Popis

Moja predstava randíčka “po starom”. Cukráreň, kávička s Pavlovou roládou a dlhá prechádzka historickým námestím.

Ingrediencie

Roláda
  • 180 g bielkov
  • 250 g kryštálového cukru
  • 1/2 PL škrobu
  • 1/2 PL vínneho octu
  • 1 menšie pomelo
  • 2 červené grepy
  • oranžové a ružové práškové farbivo
Limetkovo - citrónový curd
  • 75 ml citrónovej šťavy
  • 75 ml limetovej šťavy
  • 110 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 5 žĺtkov
  • 2 PL citrónovej kôry
  • 60 g masla
Grepová ganache
  • 136 g smotany
  • 160 g grepového pyré
  • 15 g limetkovej šťavy
  • 640 g bielej čokolády
Kandizované ovocie
  • 2 ks citrónov
  • 2 ks limetiek
  • 1 ks červeného grepu
  • 350 g kryštálového cukru
  • 350 ml vody

Pomôcky

  • zdobiace vrecko
  • špičky na zdobenie s dvomi rôznymi priemermi
  • malé vrecko na zdobenie
  • jemné sitko na pasírovanie

Postup

  1. Roláda

    Klasický plech vystelieme papierom na pečenie a predhrejeme rúru na 150 °C. Bielky šľaháme na nízkych otáčkach do jemnej peny. Pridáme farbivo, aby sme docielili grepovo - ružový nádych. Postupne prisypávame cukor a zvýšime otáčky na maximum. Pridáme škrob a vínny ocot a šľaháme do úplného stuhnutia, kým nie je masa hladká, pevná a lesklá. Hmotu preložíme do vrecka a nanášame v rovnomerných pásoch na pripravený plech. Pečieme približne 30 minút. Horúci upečený plát preložíme na pocukrovaný papier na pečenie. Vrchný papier stiahneme a necháme vychladnúť.

  2. Grepová ganache

    Smotanu s glukózou privedieme k varu, pridáme grepové pyré a limetkovú šťavu. Zmesou zalejeme čokoládu, miešame do rozpustenia čokolády. Prikryté potravinárskou fóliou na dotyk necháme chladiť. Vyšľaháme.

  3. Limetkovo - citrónový curd

    Všetky prísady okrem masla varíme vo vodno kúpeli za stáleho miešania, kým sa nevytvorí konzistencia podobná pudingu. Prepasírujeme a vmiešame maslo. Necháme vychladiť.

  4. Kandizované ovocie

    Ovocie nakrájame na plátky hrubé približne 5 mm. Citróny a limety zalejeme 3 dcl vody, privedieme k varu a a varíme približne 5 minút. Grepy v samostatnej nádobe kvôli horkosti pripravíme rovnako. Zlejeme, ovocie vložíme do studenej vody a postup opakujeme. Z cukru a vody pripravíme základný sirup, ktorý rozdelíme do dvoch nádob, vložíme doň ovocie a varíme približne 10 minút. Ovocie vyberieme, uložíme na silikónovú podložku, osušíme papierovou utierkou a sušíme pri 70 °C približne 1 hodinu.

  5. Skladanie

    Na korpus nanesieme vrstvu grepfovej ganache, rozotrieme vrstvu citrónovo- limetového curd, uložíme pripravené kandizované ovocie, ktoré sme nakrájali na menšie kúsky a opatrne rovnomerne stočíme. Dodekorujeme grepovou ganache pomocou ozdobnej špičky, curdom a kandizovaným ovocím.

Ingredience

Roláda
  • 180 g bielkov
  • 250 g kryštálového cukru
  • 1/2 PL škrobu
  • 1/2 PL vínneho octu
  • 1 menšie pomelo
  • 2 červené grepy
  • oranžové a ružové práškové farbivo
Limetkovo - citrónový curd
  • 75 ml citrónovej šťavy
  • 75 ml limetovej šťavy
  • 110 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 5 žĺtkov
  • 2 PL citrónovej kôry
  • 60 g masla
Grepová ganache
  • 136 g smotany
  • 160 g grepového pyré
  • 15 g limetkovej šťavy
  • 640 g bielej čokolády
Kandizované ovocie
  • 2 ks citrónov
  • 2 ks limetiek
  • 1 ks červeného grepu
  • 350 g kryštálového cukru
  • 350 ml vody

Pomôcky

  • zdobiace vrecko
  • špičky na zdobenie s dvomi rôznymi priemermi
  • malé vrecko na zdobenie
  • jemné sitko na pasírovanie

Postup

  1. Roláda

    Klasický plech vystelieme papierom na pečenie a predhrejeme rúru na 150 °C. Bielky šľaháme na nízkych otáčkach do jemnej peny. Pridáme farbivo, aby sme docielili grepovo - ružový nádych. Postupne prisypávame cukor a zvýšime otáčky na maximum. Pridáme škrob a vínny ocot a šľaháme do úplného stuhnutia, kým nie je masa hladká, pevná a lesklá. Hmotu preložíme do vrecka a nanášame v rovnomerných pásoch na pripravený plech. Pečieme približne 30 minút. Horúci upečený plát preložíme na pocukrovaný papier na pečenie. Vrchný papier stiahneme a necháme vychladnúť.

  2. Grepová ganache

    Smotanu s glukózou privedieme k varu, pridáme grepové pyré a limetkovú šťavu. Zmesou zalejeme čokoládu, miešame do rozpustenia čokolády. Prikryté potravinárskou fóliou na dotyk necháme chladiť. Vyšľaháme.

  3. Limetkovo - citrónový curd

    Všetky prísady okrem masla varíme vo vodno kúpeli za stáleho miešania, kým sa nevytvorí konzistencia podobná pudingu. Prepasírujeme a vmiešame maslo. Necháme vychladiť.

  4. Kandizované ovocie

    Ovocie nakrájame na plátky hrubé približne 5 mm. Citróny a limety zalejeme 3 dcl vody, privedieme k varu a a varíme približne 5 minút. Grepy v samostatnej nádobe kvôli horkosti pripravíme rovnako. Zlejeme, ovocie vložíme do studenej vody a postup opakujeme. Z cukru a vody pripravíme základný sirup, ktorý rozdelíme do dvoch nádob, vložíme doň ovocie a varíme približne 10 minút. Ovocie vyberieme, uložíme na silikónovú podložku, osušíme papierovou utierkou a sušíme pri 70 °C približne 1 hodinu.

  5. Skladanie

    Na korpus nanesieme vrstvu grepfovej ganache, rozotrieme vrstvu citrónovo- limetového curd, uložíme pripravené kandizované ovocie, ktoré sme nakrájali na menšie kúsky a opatrne rovnomerne stočíme. Dodekorujeme grepovou ganache pomocou ozdobnej špičky, curdom a kandizovaným ovocím.