Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Réligieuse

Réligieuse


Ikona hodin

2 hod.

Ikona počet porcií

10 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Trendové choux poznáte. A poznáte aj väčšie choux a na ňom menšie? To je francúzska klasika Réligieuse - vo svojej pôvodnej čokoládovej verzií sa podobala na mníšsky habit a podľa toho vznikol aj jej názov. V preklade Mníška.

Ingrediencie

Šlahaná biela ganache
  • 200 g šľahačky 40 %
  • 70 g bielej čokolády
  • 8 g kakaového masla
  • 6 g želatínovej masy v pomere 1:6 – želatína:voda
  • vanilka
Čokoládový crémeux
    • 120 g mlieka
    • 160 g šľahačky 33 %
    • 55 g žĺkov
    • 14 g vanilkového cukru
    • 95 g horkej čokolády 70 %
    • 47 g mliečnej čokolády
      Craquelin cacao
      • 100 g hladkej múky
      • 100 g masla
      • 125 g hnedého cukru
      • 25 g kakaa
      Ovocné coulis
        • 250 g ovocné pyré Beriolette
        • Beriolette mix - malina, čučoriedka, fialka
        • 25 g kryštálového cukru
        • 5 g pektinu NH
          Odpaľované kakaové cesto
            • 200 g mlieka
            • 200 g vody
            • 13 g kryštálového cukru
            • 8 g soli
            • 160 g masla
            • 216 g hladkej múky
            • 24 g kakaa
            • 400 g vajec

              Pomôcky

              Postup

              1. Šlahaná biela ganache

                Zohriatou šľahačkou zalejeme čokoládu a kakaové maslo. Rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme želatínovú masu a vanilku. Opäť premixujeme, zakryjeme fóliou a dáme zachladiť, ideálne na noc. Jemne vyšľaháme pred striekaním.

              2. Čokoládový crémeux

                Mlieko so šľahačkou zohrejeme cca na 50 °C. Odstavíme z platne, pridáme žĺtky zmiešané s cukrom a vrátime na platňu. Za stáleho miešania varíme do 82 °C. Zmes cez sitko nalejeme na čokoládu, premiešame ponorným mixérom. Zakryjeme fóliou a dáme na noc do chladničky.

              3. Craquelin cacao

                Všetky suroviny a mäkké maslo zmiešame. Cesto vyvaľkáme na 2 mm medzi dva papiere na pečenie a dáme zachladiť. Odlepíme papier z oboch strán, spodný necháme a vykrajujeme. Vykrajujeme 3cm a 5cm krúžky.

              4. Ovocné coulis

                Pyré zohrejeme na 50 °C. Prisypeme zmes cukru a pektínu a za stáleho miešania varíme na 85 °C. Preložíme do cukrárskeho vrecka a necháme v chlade.

              5. Odpaľované kakaové cesto

                Mlieko, vodu, cukor, soľ a maslo na miernom ohni zohrejeme do zovretia. Ihneď po zovretí mimo ohňa premiešame s preosiatou múkou a kakaom. Na nízkom ohni vysušíme cesto cca 2 minúty. Zmes vložíme do kotlíka a miešaním vychladíme. Za stáleho miešania lopatkou mixéra pomaly pridávame vajíčka.
                Striekame na perforovanú silikónovú podložku vrecúškom s hladkou trubičkou väčšie choux priemer 4,5 cm, výška 1,5 cm a menšie choux 2,5 cm a výška 1 cm. Na každý choux položíme zamrznutý craquelin a pečieme väčšie na 175 °C cca 20 - 23 minút so zatvorenými dvierkami a ďalších 10 minút s pootvorenými dierkami a menšie na 175 °C cca 15 minút so zatvorenými dvierkami a ďalších 5 minút s pootvorenými dierkami.

              6. Dokončenie

                Zo spodu si špičkou noža v strede choux predpripravíme dieru. Do každého choux dáme crémeux, coulis a zakončime to crémeux. Chceme, aby coulis bolo krásne v strede choux. Potom si veľké choux otočíme správne a uložíme ich na pripravený podnos. Na každé väčšie choux nastriekame špičkou na sultánky bielu šlahanú ganache. Na stred uložíme naplnené menšie choux. Na pohľad bude vidieť väčšie choux, na ňom biela ganache, na ňom menšie choux a dozdobíme lupeňom fialovej violy, ktorá bude na stred menšieho choux.

              Ingredience

              Šlahaná biela ganache
              • 200 g šľahačky 40 %
              • 70 g bielej čokolády
              • 8 g kakaového masla
              • 6 g želatínovej masy v pomere 1:6 – želatína:voda
              • vanilka
              Čokoládový crémeux
                • 120 g mlieka
                • 160 g šľahačky 33 %
                • 55 g žĺkov
                • 14 g vanilkového cukru
                • 95 g horkej čokolády 70 %
                • 47 g mliečnej čokolády
                  Craquelin cacao
                  • 100 g hladkej múky
                  • 100 g masla
                  • 125 g hnedého cukru
                  • 25 g kakaa
                  Ovocné coulis
                    • 250 g ovocné pyré Beriolette
                    • Beriolette mix - malina, čučoriedka, fialka
                    • 25 g kryštálového cukru
                    • 5 g pektinu NH
                      Odpaľované kakaové cesto
                        • 200 g mlieka
                        • 200 g vody
                        • 13 g kryštálového cukru
                        • 8 g soli
                        • 160 g masla
                        • 216 g hladkej múky
                        • 24 g kakaa
                        • 400 g vajec

                          Pomôcky

                          Postup

                          1. Šlahaná biela ganache

                            Zohriatou šľahačkou zalejeme čokoládu a kakaové maslo. Rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme želatínovú masu a vanilku. Opäť premixujeme, zakryjeme fóliou a dáme zachladiť, ideálne na noc. Jemne vyšľaháme pred striekaním.

                          2. Čokoládový crémeux

                            Mlieko so šľahačkou zohrejeme cca na 50 °C. Odstavíme z platne, pridáme žĺtky zmiešané s cukrom a vrátime na platňu. Za stáleho miešania varíme do 82 °C. Zmes cez sitko nalejeme na čokoládu, premiešame ponorným mixérom. Zakryjeme fóliou a dáme na noc do chladničky.

                          3. Craquelin cacao

                            Všetky suroviny a mäkké maslo zmiešame. Cesto vyvaľkáme na 2 mm medzi dva papiere na pečenie a dáme zachladiť. Odlepíme papier z oboch strán, spodný necháme a vykrajujeme. Vykrajujeme 3cm a 5cm krúžky.

                          4. Ovocné coulis

                            Pyré zohrejeme na 50 °C. Prisypeme zmes cukru a pektínu a za stáleho miešania varíme na 85 °C. Preložíme do cukrárskeho vrecka a necháme v chlade.

                          5. Odpaľované kakaové cesto

                            Mlieko, vodu, cukor, soľ a maslo na miernom ohni zohrejeme do zovretia. Ihneď po zovretí mimo ohňa premiešame s preosiatou múkou a kakaom. Na nízkom ohni vysušíme cesto cca 2 minúty. Zmes vložíme do kotlíka a miešaním vychladíme. Za stáleho miešania lopatkou mixéra pomaly pridávame vajíčka.
                            Striekame na perforovanú silikónovú podložku vrecúškom s hladkou trubičkou väčšie choux priemer 4,5 cm, výška 1,5 cm a menšie choux 2,5 cm a výška 1 cm. Na každý choux položíme zamrznutý craquelin a pečieme väčšie na 175 °C cca 20 - 23 minút so zatvorenými dvierkami a ďalších 10 minút s pootvorenými dierkami a menšie na 175 °C cca 15 minút so zatvorenými dvierkami a ďalších 5 minút s pootvorenými dierkami.

                          6. Dokončenie

                            Zo spodu si špičkou noža v strede choux predpripravíme dieru. Do každého choux dáme crémeux, coulis a zakončime to crémeux. Chceme, aby coulis bolo krásne v strede choux. Potom si veľké choux otočíme správne a uložíme ich na pripravený podnos. Na každé väčšie choux nastriekame špičkou na sultánky bielu šlahanú ganache. Na stred uložíme naplnené menšie choux. Na pohľad bude vidieť väčšie choux, na ňom biela ganache, na ňom menšie choux a dozdobíme lupeňom fialovej violy, ktorá bude na stred menšieho choux.