Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Royal bento

Royal bento


Ikona hodin

2 hod.

Ikona počet porcií

3 bento

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Pre mňa je to malinkatá, vkusná "sladkostička", ktorá vyčarí úsmev na tvári nejednému z nás.  Takto chutí bento cake mne.

Ingrediencie

Korpus
  • 5 bielkov
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 g citrónovej šťavy
  • 3 g soli
  • 190 g mletých lieskových orechov
  • 10 g polohrubej múky
  • 5 g kakaa
  • 3 g mletej škorice
Džem
  • 150 g marhúľ
  • 50 g kryštálového cukru
  • 3 g soli
  • 3 g pektínu NH
  • 1 g kyseliny citrónovej
Krém
  • 240 g kryštálového cukru
  • 6 PL horúcej vody
  • 200 ml sladkej smotany 40 %
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 2 žĺtky
  • 500 g masla
Mäkký karamel
  • 120 g kryštálového cukru
  • 100 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 20 g masla
Bezé hmota
  • 125 g bielkov
  • 125 g kryštálového cukru
  • 100 g práškového cukru
  • 5 g škrobu
  • 4 g citrónovej šťavy

Pomôcky

  • robot
  • plech  30 x 40 cm
  • papier na pečenie
  • ručný mixér
  • menší hrniec
  • zdobiace špičky
  • zdobiace vrecko
  • misky
  • stierky
  • prachové farby

Postup

  1. Korpus - Z bielkov, cukru a citrónovej šťavy, soli vyšľaháme tuhý sneh a postupne, opatrne zapracujeme už zmiešané suché suroviny, rovnomerne rozotrieme na silikónovú formu o rozmere 33 x 33 cm.
  2. Džem - Marhule uvaríme, premixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a za záver kyselinu citrónovú.
  3. Bezé hmota - Bielky, cukor a citrónovú šťavu vyšľaháme na sneh, do ktorého pridáme postupne škrob s práškovým cukrom. Zdobiacim vreckom odstrihneme koniec na špičku o veľkosti 0,5cm a striekame na papier na pečenie s priemerom asi 10 cm. Sušíme na 120°C asi 30 minút.
  4. Mäkký karamel - Z cukru si urobíme suchý karamel, následne pridáme smotanu a maslo. Necháme vychladiť.
  5. Krém - Z cukru urobíme suchý karamel, pridáme horúcu vodu, následne postupne za stáleho miešania zohriatu smotanu, škrob a žĺtky. Miešame rýchlo na prudkom plameni, aby sa nám nespravila praženica. Necháme vychladnúť, a potom zašľaháme postupne do vopred vyšľahaného masla. Krém použijeme ako na plnenie, tak aj na zdobenie.
  6. Z korpusu si vykrojíme 3 kruhy o prieme 10 cm. Spodný plát natrieme džemom, navrstvíme krém, položíme usušený plát bezé hmoty, polejeme mäkkým karamelom. Prekryjeme korpusom, ten natrieme opäť džemom a zakryjeme ďalším korpusom. Dáme zachladiť, lepšie sa nám to bude obtierať krémom. Po obtrení dáme opäť zachladiť. Zdobíme rôznymi špičkami tým istým karamelovým krémom, ktorým sme plnili a aj obtierali. Sú rôzne špičky, rôzne spôsoby zdobenia, je len na vás, čo si zvolíte. Krém si môžete aj zafarbiť. Ide o anglické zdobenie „Royal“.

Ingredience

Korpus
  • 5 bielkov
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 g citrónovej šťavy
  • 3 g soli
  • 190 g mletých lieskových orechov
  • 10 g polohrubej múky
  • 5 g kakaa
  • 3 g mletej škorice
Džem
  • 150 g marhúľ
  • 50 g kryštálového cukru
  • 3 g soli
  • 3 g pektínu NH
  • 1 g kyseliny citrónovej
Krém
  • 240 g kryštálového cukru
  • 6 PL horúcej vody
  • 200 ml sladkej smotany 40 %
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 2 žĺtky
  • 500 g masla
Mäkký karamel
  • 120 g kryštálového cukru
  • 100 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 20 g masla
Bezé hmota
  • 125 g bielkov
  • 125 g kryštálového cukru
  • 100 g práškového cukru
  • 5 g škrobu
  • 4 g citrónovej šťavy

Pomôcky

  • robot
  • plech  30 x 40 cm
  • papier na pečenie
  • ručný mixér
  • menší hrniec
  • zdobiace špičky
  • zdobiace vrecko
  • misky
  • stierky
  • prachové farby

Postup

  1. Korpus - Z bielkov, cukru a citrónovej šťavy, soli vyšľaháme tuhý sneh a postupne, opatrne zapracujeme už zmiešané suché suroviny, rovnomerne rozotrieme na silikónovú formu o rozmere 33 x 33 cm.
  2. Džem - Marhule uvaríme, premixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a za záver kyselinu citrónovú.
  3. Bezé hmota - Bielky, cukor a citrónovú šťavu vyšľaháme na sneh, do ktorého pridáme postupne škrob s práškovým cukrom. Zdobiacim vreckom odstrihneme koniec na špičku o veľkosti 0,5cm a striekame na papier na pečenie s priemerom asi 10 cm. Sušíme na 120°C asi 30 minút.
  4. Mäkký karamel - Z cukru si urobíme suchý karamel, následne pridáme smotanu a maslo. Necháme vychladiť.
  5. Krém - Z cukru urobíme suchý karamel, pridáme horúcu vodu, následne postupne za stáleho miešania zohriatu smotanu, škrob a žĺtky. Miešame rýchlo na prudkom plameni, aby sa nám nespravila praženica. Necháme vychladnúť, a potom zašľaháme postupne do vopred vyšľahaného masla. Krém použijeme ako na plnenie, tak aj na zdobenie.
  6. Z korpusu si vykrojíme 3 kruhy o prieme 10 cm. Spodný plát natrieme džemom, navrstvíme krém, položíme usušený plát bezé hmoty, polejeme mäkkým karamelom. Prekryjeme korpusom, ten natrieme opäť džemom a zakryjeme ďalším korpusom. Dáme zachladiť, lepšie sa nám to bude obtierať krémom. Po obtrení dáme opäť zachladiť. Zdobíme rôznymi špičkami tým istým karamelovým krémom, ktorým sme plnili a aj obtierali. Sú rôzne špičky, rôzne spôsoby zdobenia, je len na vás, čo si zvolíte. Krém si môžete aj zafarbiť. Ide o anglické zdobenie „Royal“.