Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Ružová roláda

Ružová roláda



Popis

Mango, maliny a ľahký bielkový korpus. Kombinácia mojej kolegyne. Je v radostnom očakávaní a celý kolektív sme jej pripravili "baby shower" (oslavu pred narodením dieťatka). Každá z nás niečím prispela. Ja som jej priniesla práve túto roládu, ktorú veľmi ľúbi. Jej dcérka v brušku sa isto poďakovala mangovej a šľahačkovej plnke s čerstvým ovocím. Ktovie, možno sa bude volať Pavlínka. 

Ingrediencie

Cesto
  • 6 bielkov (cca 180 g)
  • 280 g kryštálového cukru
  • 10 g kukuričného škrobu
  • 6 ml citrónovej šťavy
Náplň č. 1
  • 200 g mangového pyré
  • 2 plátky želatíny
Náplň č. 2
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
Náplň č. 3
  • šťava z 1 granátoveho jablka
  • 100 g mrazených malín
  • malinový likér
  • 2 plátky želatíny
Ovocie do rolády
  • 200 g čerstvých malín
  • šťava z granátového jablka
  • malinový likér
  • 2 PL kryštálového cukru
Krém na vrch (malinový)
  • 250 g čerstvých alebo mrazených malín
  • 250 g mascarpone
  • 50 g práškového cukru
Krém na vrch (mangový)
  • 100 g mangového pyré
  • 200 g bielej čokolády
  • 100 g marcarpone
Na dokončenie
  • granátové jablko
  • 100 g čerstvých malín
  • plátky manga

Pomôcky

  • papier na pečenie
  • plech
  • hrnce
  • cukrárske vrecká
  • cukrárske špičky

Postup

  1. Cesto

    Bielky vyšľaháme do peny a následne po lyžiciach pridávame kryštálový cukor. Šľaháme do tuha. Nakoniec pridáme kukuričný škrob a citrónovú šťavu. Hladké cesto rovnomerne rozotrieme na plytký plech pokrytý papierom na pečenie. Pečieme 10 minút na 180 °C, potom stiahneme na 150 – 160 °C na 20 - 25 minút. Po upečení plát ešte teplý zrolujeme a necháme vychladnú.

  2. Mangová plnka (č. 1)

    Pyré zohrejeme a pridáme 2 zaktivované plátky želatíny. Plátky ponoríme do studenej vody na cca 10 minút. Po napučaní plátky odoberieme z vody a zohrejeme kým sa nerozpustia. Pridáme do zmesi a miešame. Necháme vychladnúť.

  3. Ovocná plnka (č. 3)

    Maliny, granátové jablko a likér prevaríme na riedky džem. Prepasírujeme, aby sme odstránili zrniečka. Aktivujeme 2 plátky želatíny a spojíme. Necháme trocha zatuhnúť a dáme do cukrárskeho vrecka.

  4. Šľahačková plnka (č. 2)

    Smotanu vyšľaháme spolu s mascarpone. Cukor nepridávame, roláda je sladká dosť.

  5. Plnenie

    Roládu vyrolujeme a natrieme najprv mangovou plnkou, potom šľahačkovou, následne po dĺžke vytvárame tenké pásy ovocného želé krému. Chvíľku povaríme ovocie s likérom, ale tak, aby sa nerozpadlo a po vychladnutí len ovocie bez šťavy po dĺžke uložíme pomocou lyžičky 1 pás do stredu rolády.

  6. Malinový krém

    Maliny rozvaríme, precedíme cez sitko a postupne vychladené zašľaháme do mascarpone s cukrom. Nemusíme použiť všetko ovocie, sledujeme hustotu, nech nám po roláde netečie.

  7. Mangový krém

    Mangové pyré zohrejeme, primiešame čokoládu, aby sa roztopila. Po vychladnutí opäť mangovú zmes prišľahávame postupne do mascarpone, nie naopak, zas sledujeme hustotu. Potrebujeme krémy, ktoré držia tvar. Krémy zachladíme, ideálne aspoň na 2 hodiny.

  8. Na záver

    Roládu stočíme a na vrch nastriekame rôznymi špičkami krémy a dozdobíme čerstvým ovocím.

Ingredience

Cesto
  • 6 bielkov (cca 180 g)
  • 280 g kryštálového cukru
  • 10 g kukuričného škrobu
  • 6 ml citrónovej šťavy
Náplň č. 1
  • 200 g mangového pyré
  • 2 plátky želatíny
Náplň č. 2
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
Náplň č. 3
  • šťava z 1 granátoveho jablka
  • 100 g mrazených malín
  • malinový likér
  • 2 plátky želatíny
Ovocie do rolády
  • 200 g čerstvých malín
  • šťava z granátového jablka
  • malinový likér
  • 2 PL kryštálového cukru
Krém na vrch (malinový)
  • 250 g čerstvých alebo mrazených malín
  • 250 g mascarpone
  • 50 g práškového cukru
Krém na vrch (mangový)
  • 100 g mangového pyré
  • 200 g bielej čokolády
  • 100 g marcarpone
Na dokončenie
  • granátové jablko
  • 100 g čerstvých malín
  • plátky manga

Pomôcky

  • papier na pečenie
  • plech
  • hrnce
  • cukrárske vrecká
  • cukrárske špičky

Postup

  1. Cesto

    Bielky vyšľaháme do peny a následne po lyžiciach pridávame kryštálový cukor. Šľaháme do tuha. Nakoniec pridáme kukuričný škrob a citrónovú šťavu. Hladké cesto rovnomerne rozotrieme na plytký plech pokrytý papierom na pečenie. Pečieme 10 minút na 180 °C, potom stiahneme na 150 – 160 °C na 20 - 25 minút. Po upečení plát ešte teplý zrolujeme a necháme vychladnú.

  2. Mangová plnka (č. 1)

    Pyré zohrejeme a pridáme 2 zaktivované plátky želatíny. Plátky ponoríme do studenej vody na cca 10 minút. Po napučaní plátky odoberieme z vody a zohrejeme kým sa nerozpustia. Pridáme do zmesi a miešame. Necháme vychladnúť.

  3. Ovocná plnka (č. 3)

    Maliny, granátové jablko a likér prevaríme na riedky džem. Prepasírujeme, aby sme odstránili zrniečka. Aktivujeme 2 plátky želatíny a spojíme. Necháme trocha zatuhnúť a dáme do cukrárskeho vrecka.

  4. Šľahačková plnka (č. 2)

    Smotanu vyšľaháme spolu s mascarpone. Cukor nepridávame, roláda je sladká dosť.

  5. Plnenie

    Roládu vyrolujeme a natrieme najprv mangovou plnkou, potom šľahačkovou, následne po dĺžke vytvárame tenké pásy ovocného želé krému. Chvíľku povaríme ovocie s likérom, ale tak, aby sa nerozpadlo a po vychladnutí len ovocie bez šťavy po dĺžke uložíme pomocou lyžičky 1 pás do stredu rolády.

  6. Malinový krém

    Maliny rozvaríme, precedíme cez sitko a postupne vychladené zašľaháme do mascarpone s cukrom. Nemusíme použiť všetko ovocie, sledujeme hustotu, nech nám po roláde netečie.

  7. Mangový krém

    Mangové pyré zohrejeme, primiešame čokoládu, aby sa roztopila. Po vychladnutí opäť mangovú zmes prišľahávame postupne do mascarpone, nie naopak, zas sledujeme hustotu. Potrebujeme krémy, ktoré držia tvar. Krémy zachladíme, ideálne aspoň na 2 hodiny.

  8. Na záver

    Roládu stočíme a na vrch nastriekame rôznymi špičkami krémy a dozdobíme čerstvým ovocím.