Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Sacher torta

Sacher torta


Ikona hodin

2 hod.

Ikona počet porcií

12 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Keby som chcela urobiť radosť jednej blízkej osôbke, ktorou je môj ocino, určite by to bolo niečo brutálne čokoládové. Už ako dieťa si pamätám, že všade musela byť čokoláda. Či to bola zmrzlina poliata čokoládou, šľahačka zašľahaná s grankom, kakový závin od babky. Takže pre môjho ocina jedine „Sacherka“. Je pre mňa fascinujúce, ako také dokonalé chute môžu pretrvať desiatky, stovky rokov. Ja osobne som na nej nepotrebovala čokoľvek meniť, čokoláda - dobrá, marhuľový džem - dobrý. Akurát som jej dopriala iný „šat“, myslím, že si to aj patrične zaslúži, čo poviete?

Ingrediencie

Korpus
  • 6 vajec
  • 210 g masla
  • 180 g práškového cukru
  • 210 g čokolády 54 %
  • 165 g hladkej múky
  • 30 g vanilkového cukru
  • 30 g kryštálového cukru
  • 12 g prášku do pečiva
Marhuľový džem
  • 300 g marhúľ
  • 225 g kryštálového cukru
  • 150 ml vody
  • 7 g pektínu NH
  • šťava z 1 citrónu
Čokoládová poleva
  • 250 g čokolády 54 %
  • 250 g smotany na šľahanie 35 %
  • 70 g masla
Zdobenie
  • 125 g smotany 35 %
  • 90 g čokolády 70 %
  • 40 g sušených marhúľ
  • 30 g medu
  • 10 g lyofilizovaných marhúľ
  • 70 g čokolády 70 %
  • zlatá prášková farba

Pomôcky

  • forma s priemerom 24 cm
  • misky
  • robot
  • panvica
  • malý hrniec
  • papier na pečenie
  • kovoá raznica s monogramom
  • zrazovací sprej
  • stierka

Postup

  1. Žĺtky, maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny, pridáme roztopenú vychladnutú čokoládu a postupne zašľaháme múku. Z bielkov, kryštálového a vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý spojíme opatrne stierkou s už čokoládovou hmotou. Prelejeme do papierom na pečenie vystlanej formy s priemerom 20 cm a pečieme na 180°C 50 - 60 min. Po upečení necháme ešte v otvorenej rúre dôjsť asi 10 minút.
  2. Medzitým uvaríme marhuľový džem. Všetko, okrem cukru a pektínu, dáme do hrnca, privedieme k varu, premixujeme ponorným mixérom a prisypeme cukor zmiešaný s pektínom. Privedieme opäť k varu, poriadne premiešame aspoň 2 minúty a ešte teplým džemom polievame na dvakrát prerezaný korpus. Zvyšným džemom obtrieme celý korpus, vrch a aj boky. Dáme odpočívať do chladničky.
  3. Ingrediencie na čokoládovú polevu roztopíme vo vodnom kúpeli. Maslo pridáme ako posledné. Oblejeme a špachtľou opatrne rozotrieme aj po bokoch prvú vrstvu, dáme zatuhnúť opäť do chladu. A opakujeme ešte raz do finálnej uhladenej podoby.
  4. Zo smotany a čokolády 70 % si urobíme ganache, ktorou potom s vreckom zdobíme tortu dookola po vonkajšej strane vrchnej časti. Dozdobíme narezanými pásikmi sušených marhúľ, ktoré sme vykúpali v zohriatom mede. Posypeme nadrvenou lyofilizovanou marhuľou a poprášime zlatou práškovou farbou.
  5. Na záver vytemperujeme čokoládu 70 % a pomocou zachladeného pečatidla urobíme toľko pečiatok, koľko plánujeme narezať kúskov rezu. Pečiatky dáme zatuhnúť. Potom ich pomocou roztopenej čokolády nalepíme na čelo každého rezu.

Ingredience

Korpus
  • 6 vajec
  • 210 g masla
  • 180 g práškového cukru
  • 210 g čokolády 54 %
  • 165 g hladkej múky
  • 30 g vanilkového cukru
  • 30 g kryštálového cukru
  • 12 g prášku do pečiva
Marhuľový džem
  • 300 g marhúľ
  • 225 g kryštálového cukru
  • 150 ml vody
  • 7 g pektínu NH
  • šťava z 1 citrónu
Čokoládová poleva
  • 250 g čokolády 54 %
  • 250 g smotany na šľahanie 35 %
  • 70 g masla
Zdobenie
  • 125 g smotany 35 %
  • 90 g čokolády 70 %
  • 40 g sušených marhúľ
  • 30 g medu
  • 10 g lyofilizovaných marhúľ
  • 70 g čokolády 70 %
  • zlatá prášková farba

Pomôcky

  • forma s priemerom 24 cm
  • misky
  • robot
  • panvica
  • malý hrniec
  • papier na pečenie
  • kovoá raznica s monogramom
  • zrazovací sprej
  • stierka

Postup

  1. Žĺtky, maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny, pridáme roztopenú vychladnutú čokoládu a postupne zašľaháme múku. Z bielkov, kryštálového a vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý spojíme opatrne stierkou s už čokoládovou hmotou. Prelejeme do papierom na pečenie vystlanej formy s priemerom 20 cm a pečieme na 180°C 50 - 60 min. Po upečení necháme ešte v otvorenej rúre dôjsť asi 10 minút.
  2. Medzitým uvaríme marhuľový džem. Všetko, okrem cukru a pektínu, dáme do hrnca, privedieme k varu, premixujeme ponorným mixérom a prisypeme cukor zmiešaný s pektínom. Privedieme opäť k varu, poriadne premiešame aspoň 2 minúty a ešte teplým džemom polievame na dvakrát prerezaný korpus. Zvyšným džemom obtrieme celý korpus, vrch a aj boky. Dáme odpočívať do chladničky.
  3. Ingrediencie na čokoládovú polevu roztopíme vo vodnom kúpeli. Maslo pridáme ako posledné. Oblejeme a špachtľou opatrne rozotrieme aj po bokoch prvú vrstvu, dáme zatuhnúť opäť do chladu. A opakujeme ešte raz do finálnej uhladenej podoby.
  4. Zo smotany a čokolády 70 % si urobíme ganache, ktorou potom s vreckom zdobíme tortu dookola po vonkajšej strane vrchnej časti. Dozdobíme narezanými pásikmi sušených marhúľ, ktoré sme vykúpali v zohriatom mede. Posypeme nadrvenou lyofilizovanou marhuľou a poprášime zlatou práškovou farbou.
  5. Na záver vytemperujeme čokoládu 70 % a pomocou zachladeného pečatidla urobíme toľko pečiatok, koľko plánujeme narezať kúskov rezu. Pečiatky dáme zatuhnúť. Potom ich pomocou roztopenej čokolády nalepíme na čelo každého rezu.