Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Sausage roll

Sausage roll


Ikona hodin

2,5 hod.

Ikona počet porcií

8 - 10 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Sausage roll sú základom britského aj írskeho jedla. Maslové lístkové cesto upečené do zlatistej dokonalosti dodáva výdatnej mäsovej náplni z vajec, cibule a korenia príjemnú vláčnosť a krehkú textúru. Slaná lístková roláda, plnená zmesou mletého mäsa, jemne dochuteného s vareným vajíčkom v strede. Skvelé na nej je, že kdekoľvek ju prekrojíte uvidíte bielok aj žĺtok.

Ingrediencie

Lístkové cesto maslové
    • 250 g masla
    • 250 g hladkej múky špeciál
    • 50 g hrubej múky
    • štipka soli
    • 1 PL (10 g) octu
    • 1 žĺtok
    • 125 g vody
      Mäsová náplň
        • 500 g bravčového stehna
        • 40 g strúhanky
        • 1 vajíčko do mäsovej plnky a na potieranie
        • 2 PL horčice
        • soľ
        • mleté čierne korenie
        • mletá rasca
        • malá cibuľa
        • 2 strúčiky cesnaku
        • vajcia podľa potreby (cca 10 ks)

          Pomôcky

          • plech
          • papier na pečenie

          Postup

          1. Cesto

            Maslo a 50 g hladkej múky zmiešame spolu, vytvoríme kocku, zabalíme do fólie, dáme do chladničky stuhnúť. Zvyšné suroviny, hladkú múku 200 g, hrubú múku, žĺtok, soľ, ocot, vodu spolu zamiesime, vytvarujeme hladký nelepivý bochník, zabalíme do fólie a necháme 15 minút odležať.
            Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, stred hrubší, do cesta zabalíme maslovú kocku (uhlopriečne), opäť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, preložíme do 2/3, tak aby vznikli 3 vrstvy na sebe.
            Prekladanie opakujeme po odležaní 20 minút, spolu 3 krát. Lístkové cesto zabalíme, necháme krátko odležať a spracujeme.

          2. Náplň

            Bravčové mäso zomelieme najemno, pridáme soľ, strúhanku, mleté čierne korenie, mletú rascu, ½ vajíčka, najemno nakrájanú cibuľu a olúpaný roztlačený cesnak, zmiešame.
            Vajíčka varíme 5 min, ochladíme, olúpeme.
            300 g lístkového cesta rozvaľkáme na rozmer 20 x 35 cm, 5 cm široký pás potrieme horčicou 3 cm od okraja z oboch strán, rozložíme polovicu mäsovej plnky, poukladáme uvarené olúpané vajíčka, pridáme zvyšnú mäsovú plnku, vajíčka zabalíme, zrolujeme lístkovú roládu, uzatvoríme okraje, tesne, tak aby nič nevytekalo.
            Potrieme ½ rozšľahaného vajíčka, vidličkou naznačíme mriežku.
            Pečiem na mastnom papieri pri teplote 200 °C – 35 min. Dopekáme pri teplote 180 °C asi 10 minút.
            Pečieme spolu 45 minút.

          Ingredience

          Lístkové cesto maslové
            • 250 g masla
            • 250 g hladkej múky špeciál
            • 50 g hrubej múky
            • štipka soli
            • 1 PL (10 g) octu
            • 1 žĺtok
            • 125 g vody
              Mäsová náplň
                • 500 g bravčového stehna
                • 40 g strúhanky
                • 1 vajíčko do mäsovej plnky a na potieranie
                • 2 PL horčice
                • soľ
                • mleté čierne korenie
                • mletá rasca
                • malá cibuľa
                • 2 strúčiky cesnaku
                • vajcia podľa potreby (cca 10 ks)

                  Pomôcky

                  • plech
                  • papier na pečenie

                  Postup

                  1. Cesto

                    Maslo a 50 g hladkej múky zmiešame spolu, vytvoríme kocku, zabalíme do fólie, dáme do chladničky stuhnúť. Zvyšné suroviny, hladkú múku 200 g, hrubú múku, žĺtok, soľ, ocot, vodu spolu zamiesime, vytvarujeme hladký nelepivý bochník, zabalíme do fólie a necháme 15 minút odležať.
                    Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, stred hrubší, do cesta zabalíme maslovú kocku (uhlopriečne), opäť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, preložíme do 2/3, tak aby vznikli 3 vrstvy na sebe.
                    Prekladanie opakujeme po odležaní 20 minút, spolu 3 krát. Lístkové cesto zabalíme, necháme krátko odležať a spracujeme.

                  2. Náplň

                    Bravčové mäso zomelieme najemno, pridáme soľ, strúhanku, mleté čierne korenie, mletú rascu, ½ vajíčka, najemno nakrájanú cibuľu a olúpaný roztlačený cesnak, zmiešame.
                    Vajíčka varíme 5 min, ochladíme, olúpeme.
                    300 g lístkového cesta rozvaľkáme na rozmer 20 x 35 cm, 5 cm široký pás potrieme horčicou 3 cm od okraja z oboch strán, rozložíme polovicu mäsovej plnky, poukladáme uvarené olúpané vajíčka, pridáme zvyšnú mäsovú plnku, vajíčka zabalíme, zrolujeme lístkovú roládu, uzatvoríme okraje, tesne, tak aby nič nevytekalo.
                    Potrieme ½ rozšľahaného vajíčka, vidličkou naznačíme mriežku.
                    Pečiem na mastnom papieri pri teplote 200 °C – 35 min. Dopekáme pri teplote 180 °C asi 10 minút.
                    Pečieme spolu 45 minút.