Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Sladká šachovnica

Sladká šachovnica


Ikona hodin

2 hod.

Ikona počet porcií

10 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Mám sesternicu žijúcu v USA. Miluje zelený čaj s citrónom. Je zvykom na veľkú noc, že deti hľadajú vajíčka v tráve. Ona s deťmi sa týchto akcií zúčastňujú každý rok. Tento rok sa rozhodli prísť na Slovensko a tieto zvyky nám ukázať. Deti milujú mandle a tak som sa rozhodla, že im pripravím battenberg. Popri hľadaní vajíčok predsa potrebujú energiu. Kým deti budú hľadať v tráve poklady, my so sesternicou si pri šálke dobrého zeleného čaju dáme chutný dezert dochutení lemon curdom. Deťom ale nepovieme, že sme 1 vajíčko nechali u nás v rukách. Nech hľadajú. Ha! Šach mat!

Ingrediencie

Cesto
  • 140 g hladkej múky
  • 175 g masla
  • 175 g kryštálového cukru
  • 50 g mandľovej múky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 3 vajcia
  • 3 g vanilkového extraktu
  • 3 g mandľového extraktu
  • 350 g marcipánu
  • 10 g matcha prášku
  • zeleného farbiva
  • žltého farbiva
Lemon curd
  • 3 žĺtky
  • 2 celé citróny
  • 80 g masla
  • 250 g / 1 šálka kryštálového cukru
Dozdobovanie
  • lístky mäty
  • marcipán
  • citrón
  • matcha prášok

Pomôcky

  • formy na srnčí chrbát 2 kusy
  • papier na pečenie
  • kuchynský mixér

Postup

  1. Mandľovú múku zmiešame s múkou, maslom, cukrom, extraktmi, vajcami a práškom do pečiva. Všetky tieto suroviny rozmixujeme ručným mixérom do hladka.
  2. Hladké cesto rozdelíme na polovice. Do jednej polovice primiešame matcha prášok spolu so zeleným farbivom.
  3. Pripravíme 2 formy na pečenie (31 x 12 cm ). Vystelieme ich papierom na pečenie.
  4. Cestá vylejeme do foriem a pečieme v rúre na 180 °C 30 - 40 minút.
  5. Lemon curd. Všetky suroviny zmiešame dokopy. Z citrónov použijeme aj kôru, aj šťavu. Varíme vo vodnom kúpeli, kým zmes nezačne hustnúť. Necháme vychladiť.
  6. Cestá po upečení necháme vo formách ešte 10 minút. Následne vyberieme a narežeme z každého po 2 pásy. Kocky budú 2 x 2 cm na priereze.
  7. Marcipán zmiešame so žltou farbou a medzi 2 papiermi na pečenie rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Potrieme lemon curdom a ukladáme na striedačku pásiky, aby vznikol efekt domina.
  8. Nakoniec celý koláč obalíme marcipánom, uhladíme a ozdobíme vrch citrónom, marcipánom, zvyškom cesta a matcha práškom.

    Ingredience

    Cesto
    • 140 g hladkej múky
    • 175 g masla
    • 175 g kryštálového cukru
    • 50 g mandľovej múky
    • 5 g prášku do pečiva
    • 3 vajcia
    • 3 g vanilkového extraktu
    • 3 g mandľového extraktu
    • 350 g marcipánu
    • 10 g matcha prášku
    • zeleného farbiva
    • žltého farbiva
    Lemon curd
    • 3 žĺtky
    • 2 celé citróny
    • 80 g masla
    • 250 g / 1 šálka kryštálového cukru
    Dozdobovanie
    • lístky mäty
    • marcipán
    • citrón
    • matcha prášok

    Pomôcky

    • formy na srnčí chrbát 2 kusy
    • papier na pečenie
    • kuchynský mixér

    Postup

    1. Mandľovú múku zmiešame s múkou, maslom, cukrom, extraktmi, vajcami a práškom do pečiva. Všetky tieto suroviny rozmixujeme ručným mixérom do hladka.
    2. Hladké cesto rozdelíme na polovice. Do jednej polovice primiešame matcha prášok spolu so zeleným farbivom.
    3. Pripravíme 2 formy na pečenie (31 x 12 cm ). Vystelieme ich papierom na pečenie.
    4. Cestá vylejeme do foriem a pečieme v rúre na 180 °C 30 - 40 minút.
    5. Lemon curd. Všetky suroviny zmiešame dokopy. Z citrónov použijeme aj kôru, aj šťavu. Varíme vo vodnom kúpeli, kým zmes nezačne hustnúť. Necháme vychladiť.
    6. Cestá po upečení necháme vo formách ešte 10 minút. Následne vyberieme a narežeme z každého po 2 pásy. Kocky budú 2 x 2 cm na priereze.
    7. Marcipán zmiešame so žltou farbou a medzi 2 papiermi na pečenie rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Potrieme lemon curdom a ukladáme na striedačku pásiky, aby vznikol efekt domina.
    8. Nakoniec celý koláč obalíme marcipánom, uhladíme a ozdobíme vrch citrónom, marcipánom, zvyškom cesta a matcha práškom.