Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Sladký mešec

Sladký mešec



Popis

Od detstva som mal rád hru na hľadanie pokladu s indíciami a myslím si, že určite nie som sám. Pamätám sa, že sme si kreslili farebné mapy a podľa nich hľadali poklady od výmyslu sveta. Jednoduchá hra a pri tom taká zábavná. Čo by mohlo potešiť deti viac ako poklad, ktorý si môžu celý zjesť. Preto som sa rozhodol im jeden takýto pripraviť.

Ingrediencie

Černicové želé kocky - zafír
  • 120 ml černicového pyré
  • 30 g kryštálového cukru
  • 80 ml vody
  • 1 ČL agaru (5 g)
  • potravinová farba modrá
Citrónové želé - jantár
  • 120 ml citrónovej šťavy
  • 30 g kryštálového cukru
  • 80 ml vody
  • 1 ČL agaru (7 g)
  • potravinová farba žltá
Granátové jablko želé – rubíny
  • 120 ml šťavy z granátového jablka
  • 30 g kryštálového cukru
  • 80 ml vody
  • ¾ ČL agaru (5 g)
  • potravinová farba červená
Náplň
  • 450 ml sladeného kondenzovaného mlieka
  • 375 g kyslej smotany
  • 530 ml acidka
  • 350 ml vody
  • 63 g práškovej želatíny
Korpus
  • 75 g marcipánu
  • 40 g kryštálového cukru
  • 60 g žĺtkov
  • 100 g bielkov
  • 45 g kryštálového cukru
  • 40 g čokolády
  • 20 g kakaa
Ostatné
  • 20 ml oleja
  • 100 g modelovacej hmoty
  • potravinové farbivá
  • 100 g černicové pyré
  • 50 g bielej čokolády

Pomôcky

  • plech
  • papier na pečenie
  • tyčový mixér
  • rôzne nádoby
  • igelitové vrecko
  • hrniec
  • lievik
  • plastelína
  • potravinová fólia
  • pečatidlo

Postup

  1. Univerzálny postup na všetky želé - Všetky suroviny zmiešame, zafarbíme a privedieme k varu. Chvíľu varíme, vylejeme do foriem, necháme zatuhnúť. Krájame ľubovoľné tvary.
  2. Cesto - Marcipán, 40g cukru, žĺtky a vlažnú roztopenú čokoládu vymiešame. V osobitnej nádobe vymiešame bielky s cukrom do peny. Tieto dve zmesi spojíme a na záver pridáme kakao. Vylejeme na plech vyložený papierom a pečieme 7 min pri 200°C.
  3. Náplň - Zmiešame acidofilné mlieko s vodou. Želatínu zalejeme 10 PL vody, necháme napučať. Zahrejeme, zmes však nesmie vrieť. Do želatíny pridáme 3PL zmesi acidofilného mlieka a vody, rozmiešame a vrátime späť do acidomliečnej - vodnej zmesi. Kyslú smotanu vymiešame s kondenzovaným mliekom a všetko spolu spojíme a premiešame.
  4. Zostavovanie - Pripravíme formu, v našom prípade vyššie igelitové vrecko s pevným dnom, ktoré vymastíme olejom. Pomocou lievika vyrobíme aj uzáver vrecka. Na spodok vrecka nakladieme časť želé kociek, ktoré zalejeme zmesou. Tento postup opakujeme, kým sa minie všetka hmota. Časť hmoty nalejeme aj do lievika. Necháme poriadne zatuhnúť.
  5. Modelovaciu hmotu zafarbíme a vytvarujeme si šnúrku a pečať. Spodnú časť potrieme roztopenou bielou čokoládou. Zabránime tak topeniu pri styku so želé.
  6. Zostavenie - Korpus potrieme černicovým pyré. Na korpus položíme stuhnuté vrecko, položíme uzáver vrecka, zaviažeme šnúrkou a ozdobíme pečaťou.

    Ingredience

    Černicové želé kocky - zafír
    • 120 ml černicového pyré
    • 30 g kryštálového cukru
    • 80 ml vody
    • 1 ČL agaru (5 g)
    • potravinová farba modrá
    Citrónové želé - jantár
    • 120 ml citrónovej šťavy
    • 30 g kryštálového cukru
    • 80 ml vody
    • 1 ČL agaru (7 g)
    • potravinová farba žltá
    Granátové jablko želé – rubíny
    • 120 ml šťavy z granátového jablka
    • 30 g kryštálového cukru
    • 80 ml vody
    • ¾ ČL agaru (5 g)
    • potravinová farba červená
    Náplň
    • 450 ml sladeného kondenzovaného mlieka
    • 375 g kyslej smotany
    • 530 ml acidka
    • 350 ml vody
    • 63 g práškovej želatíny
    Korpus
    • 75 g marcipánu
    • 40 g kryštálového cukru
    • 60 g žĺtkov
    • 100 g bielkov
    • 45 g kryštálového cukru
    • 40 g čokolády
    • 20 g kakaa
    Ostatné
    • 20 ml oleja
    • 100 g modelovacej hmoty
    • potravinové farbivá
    • 100 g černicové pyré
    • 50 g bielej čokolády

    Pomôcky

    • plech
    • papier na pečenie
    • tyčový mixér
    • rôzne nádoby
    • igelitové vrecko
    • hrniec
    • lievik
    • plastelína
    • potravinová fólia
    • pečatidlo

    Postup

    1. Univerzálny postup na všetky želé - Všetky suroviny zmiešame, zafarbíme a privedieme k varu. Chvíľu varíme, vylejeme do foriem, necháme zatuhnúť. Krájame ľubovoľné tvary.
    2. Cesto - Marcipán, 40g cukru, žĺtky a vlažnú roztopenú čokoládu vymiešame. V osobitnej nádobe vymiešame bielky s cukrom do peny. Tieto dve zmesi spojíme a na záver pridáme kakao. Vylejeme na plech vyložený papierom a pečieme 7 min pri 200°C.
    3. Náplň - Zmiešame acidofilné mlieko s vodou. Želatínu zalejeme 10 PL vody, necháme napučať. Zahrejeme, zmes však nesmie vrieť. Do želatíny pridáme 3PL zmesi acidofilného mlieka a vody, rozmiešame a vrátime späť do acidomliečnej - vodnej zmesi. Kyslú smotanu vymiešame s kondenzovaným mliekom a všetko spolu spojíme a premiešame.
    4. Zostavovanie - Pripravíme formu, v našom prípade vyššie igelitové vrecko s pevným dnom, ktoré vymastíme olejom. Pomocou lievika vyrobíme aj uzáver vrecka. Na spodok vrecka nakladieme časť želé kociek, ktoré zalejeme zmesou. Tento postup opakujeme, kým sa minie všetka hmota. Časť hmoty nalejeme aj do lievika. Necháme poriadne zatuhnúť.
    5. Modelovaciu hmotu zafarbíme a vytvarujeme si šnúrku a pečať. Spodnú časť potrieme roztopenou bielou čokoládou. Zabránime tak topeniu pri styku so želé.
    6. Zostavenie - Korpus potrieme černicovým pyré. Na korpus položíme stuhnuté vrecko, položíme uzáver vrecka, zaviažeme šnúrkou a ozdobíme pečaťou.