Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - „Špicová“ štafetková pevnosť

„Špicová“ štafetková pevnosť


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

25 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Určite si nejeden z nás spomenie na pavúky, hady, škorpióny, tmavé malé priestory, hojdanie sa vo výške nad tigrami, hádanky a kopec iných disciplín. Ale nebojte sa táto moja pevnosť, ktorú sa teraz spoločne naučíme, vás určite zastrašovať, skúšať vaše limity a trénovať vaše fóbie nebude. Je to preveliká mňamka. Poďme sa na ňu spoločne pozrieť.

Ingrediencie

Cesto na štafetkovú roládku
  • 495 g bielkov
  • 330 g kryštálového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 150 g mletých orechov
Plnka:
  • 150 g masla
  • 60 g kakaa
  • 100 g horúcej vody
  • 150 g hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 5 g soli
  • 375 g masla
Vklad:
  • 275 g žĺtok
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g salka
  • 1 dcl rumu
  • 1 plátok želatíny
Poleva:
  • 250 g čokolády 54%
  • 83 g kakaového masla
Truffle:
  • 200 g čokolády 54%
  • 125 g smotany 35%
  • 3 g soli
  • 5 g rumu
Zdobenie:
  • Černice

Pomôcky

  • Plech klasicky 30x40
  • Papier na pečenie
  • Cukrárska dlhá stierka
  • Ručný mixér
  • Robot
  • Ozdobná silikónová forma

Postup

  1. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého opatrne stierkou vmiešame orechy a múku. Rozotrieme rovnomerne na 3 plechy a pečieme na 200°C 7 - 10 minút. Ešte za horúca stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.
  2. Vklad: Najskôr pasterizujeme žĺtky spolu s cukrom na teplotu 83°C, následne pridáme salko, rum a napučanú želatínu. Dobre premixujeme, vychladíme a dáme zamraziť.
  3. Krém. Kakao v miske dobre rozmiešame s horúcou vodou. V hrnci roztopíme 100 g masla, doňho pridáme múku, do hladka premiešame, následne primiešame pripravené kakao a na koniec pridáme cukor. Vymiešame homogénnu hmotu a necháme vychladnúť. Po vychladnutí primiešame masla izbovej teploty.
  4. Vychladnuté pláty prerežeme pozdĺžne na polovicu. Rovnako pozdĺžne natrieme do 2/3 krémom a hneď z kraja rozložíme narezaný zatuhnutý vklad a pomalinky stočíme do rolády. Rovnako pripravíme všetky pláty a dáme zatuhnúť.
  5. Čokoládu spolu s kakaovým maslom rozpustíme. Zachladené rolády nakrájame na rovnaké dĺžky a kraje namáčame z obidvoch strán a dáme opäť zatuhnúť. Na tri rolády som z jednaj strany urobila okrasnou špičkou zo zvyšného krému špičky, aby tak simulovali likérové špice, dala som ich zatuhnúť a následne namočila do polevy.
  6. Hotové rolády môžete uložiť podľa vlastnej fantázie, napríklad do pomyselnej kocky. Na striedačku ukladáme dve a dve štafetky na stojato a na ležato. Dozdobíme černicami, jemne poprášenými truffle so zlatou práškovou farbou, ktoré sme si po odstáti ganache vygúľali do približne rovnakej veľkosti v dlaniach a dali ešte na chvíľu do chladničky. Doplníme lístkami, ktoré vyrobíme z hmoty na čipku, nanesieme do formy a usušíme v rúre na 100°C asi 12 minút. Na záver previažeme ozdobnou stužkou.

    Ingredience

    Cesto na štafetkovú roládku
    • 495 g bielkov
    • 330 g kryštálového cukru
    • 150 g hladkej múky
    • 150 g mletých orechov
    Plnka:
    • 150 g masla
    • 60 g kakaa
    • 100 g horúcej vody
    • 150 g hladkej múky
    • 300 g práškového cukru
    • 5 g soli
    • 375 g masla
    Vklad:
    • 275 g žĺtok
    • 150 g kryštálového cukru
    • 50 g salka
    • 1 dcl rumu
    • 1 plátok želatíny
    Poleva:
    • 250 g čokolády 54%
    • 83 g kakaového masla
    Truffle:
    • 200 g čokolády 54%
    • 125 g smotany 35%
    • 3 g soli
    • 5 g rumu
    Zdobenie:
    • Černice

    Pomôcky

    • Plech klasicky 30x40
    • Papier na pečenie
    • Cukrárska dlhá stierka
    • Ručný mixér
    • Robot
    • Ozdobná silikónová forma

    Postup

    1. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého opatrne stierkou vmiešame orechy a múku. Rozotrieme rovnomerne na 3 plechy a pečieme na 200°C 7 - 10 minút. Ešte za horúca stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.
    2. Vklad: Najskôr pasterizujeme žĺtky spolu s cukrom na teplotu 83°C, následne pridáme salko, rum a napučanú želatínu. Dobre premixujeme, vychladíme a dáme zamraziť.
    3. Krém. Kakao v miske dobre rozmiešame s horúcou vodou. V hrnci roztopíme 100 g masla, doňho pridáme múku, do hladka premiešame, následne primiešame pripravené kakao a na koniec pridáme cukor. Vymiešame homogénnu hmotu a necháme vychladnúť. Po vychladnutí primiešame masla izbovej teploty.
    4. Vychladnuté pláty prerežeme pozdĺžne na polovicu. Rovnako pozdĺžne natrieme do 2/3 krémom a hneď z kraja rozložíme narezaný zatuhnutý vklad a pomalinky stočíme do rolády. Rovnako pripravíme všetky pláty a dáme zatuhnúť.
    5. Čokoládu spolu s kakaovým maslom rozpustíme. Zachladené rolády nakrájame na rovnaké dĺžky a kraje namáčame z obidvoch strán a dáme opäť zatuhnúť. Na tri rolády som z jednaj strany urobila okrasnou špičkou zo zvyšného krému špičky, aby tak simulovali likérové špice, dala som ich zatuhnúť a následne namočila do polevy.
    6. Hotové rolády môžete uložiť podľa vlastnej fantázie, napríklad do pomyselnej kocky. Na striedačku ukladáme dve a dve štafetky na stojato a na ležato. Dozdobíme černicami, jemne poprášenými truffle so zlatou práškovou farbou, ktoré sme si po odstáti ganache vygúľali do približne rovnakej veľkosti v dlaniach a dali ešte na chvíľu do chladničky. Doplníme lístkami, ktoré vyrobíme z hmoty na čipku, nanesieme do formy a usušíme v rúre na 100°C asi 12 minút. Na záver previažeme ozdobnou stužkou.