Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Štafeta pre považské dievčatá

Štafeta pre považské dievčatá


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

10 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Moja najmilšia chuťová kombinácia je malina-pistácia. Vtedy sa nedá nič pokaziť. Ktokoľvek vymyslel pistáciu má u mňa pivo. Alebo prosecco. Takže som mu ho rovno pridal do malinového coulis. Vždy ma bavili veľké roládové torty, no nikdy som nemal odvahu ich urobiť, tak asi začnem teraz. No a venujem ju mojim dievčatám do Považskej Bystrice, ktoré ma “vychovali”. Prosecco pijeme až teraz na staré kolená, dovtedy to bolo tvrdšie. Takže sa teším, kedy im tortu upečiem.

Ingrediencie

Korpus (1 plát)
  • 140 g bielkov
  • 120 g kryštálového cukru
  • 2 g soli
  • 40 g hladkej múky
  • 60 g pomletých extra zelených pistácií
Malinovo-prosecové coulis
  • 400 g rozmrazených malín
  • 60 g kryštálového cukru
  • 10 g pektínu
  • 90 g prosecca
  • 1 g kyseliny citrónovej
Žĺtkový krém
  • 800 g plnotučného mlieka
  • 160 g žĺtkov
  • 160 g kryštálového cukru
  • 80 g kukuričného škrobu
  • 160 g masla
Pistáciový krém
  • 750 g mascarpone
  • 180 g pistáciovej pasty
  • 80 g mletých pistácií (na múku)
Mascarpone krém:
  • 250 g mascarpone
  • 100 g šľahačky 33%
  • 1 vanilkový cukor
Ozdoba:
  • 25 malín
  • zlatý prach

Pomôcky

  • plech
  • cukrárenská špička

Postup

  1. Dáme šľahať bielky a postupne na trikrát pridávame cukor až do tuhého snehu. Zmiešame sypké ingrediencie a postupne ich lopatkou vmiešame do snehu. Hotovú hmotu rozotrieme na plech (priblizne 35x 36cm). Upečieme 8 plátov na 200 °C a necháme vychladnúť.
  2. Žltkový krém - V hrnci zmiešame všetky suroviny a privedieme k varu. Zmes precedíme cez sitko a pridáme maslo. Necháme vychladnúť.
  3. Pistáciový krém - Všetky suroviny zmiešame dokopy s vychladeným źltkovým krémom.
  4. Malinové coulis - Do hrnca vložíme maliny. Keď majú asi 40 °C, pridáme k nim cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Potom pridáme prosecco a kyselinu a varíme tri minútky. Necháme vychladnúť a stuhnúť.
  5. Mascarpone krém - Vyšľaháme šľahačku tak na 70% a pridáme vanilkový cukor a mascarpone. Vyšľaháme do tuha.
  6. Zostavenie - Každý plát rozrežeme po dĺžke na tri časti (výška 8 cm). Každý pásik natrieme vrstvou pistáciového krému a malinového coulis a rolujeme do veľkej rolády tak, že nadpájame jednotlivé časti a seba. Na spodné poschodie použijeme 5 korpusov a na vrchné 3 korpusy.
  7. Na záver ozdobíme čerstvými malinami so zlatým prachom a mascarpone krémom.

    Ingredience

    Korpus (1 plát)
    • 140 g bielkov
    • 120 g kryštálového cukru
    • 2 g soli
    • 40 g hladkej múky
    • 60 g pomletých extra zelených pistácií
    Malinovo-prosecové coulis
    • 400 g rozmrazených malín
    • 60 g kryštálového cukru
    • 10 g pektínu
    • 90 g prosecca
    • 1 g kyseliny citrónovej
    Žĺtkový krém
    • 800 g plnotučného mlieka
    • 160 g žĺtkov
    • 160 g kryštálového cukru
    • 80 g kukuričného škrobu
    • 160 g masla
    Pistáciový krém
    • 750 g mascarpone
    • 180 g pistáciovej pasty
    • 80 g mletých pistácií (na múku)
    Mascarpone krém:
    • 250 g mascarpone
    • 100 g šľahačky 33%
    • 1 vanilkový cukor
    Ozdoba:
    • 25 malín
    • zlatý prach

    Pomôcky

    • plech
    • cukrárenská špička

    Postup

    1. Dáme šľahať bielky a postupne na trikrát pridávame cukor až do tuhého snehu. Zmiešame sypké ingrediencie a postupne ich lopatkou vmiešame do snehu. Hotovú hmotu rozotrieme na plech (priblizne 35x 36cm). Upečieme 8 plátov na 200 °C a necháme vychladnúť.
    2. Žltkový krém - V hrnci zmiešame všetky suroviny a privedieme k varu. Zmes precedíme cez sitko a pridáme maslo. Necháme vychladnúť.
    3. Pistáciový krém - Všetky suroviny zmiešame dokopy s vychladeným źltkovým krémom.
    4. Malinové coulis - Do hrnca vložíme maliny. Keď majú asi 40 °C, pridáme k nim cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Potom pridáme prosecco a kyselinu a varíme tri minútky. Necháme vychladnúť a stuhnúť.
    5. Mascarpone krém - Vyšľaháme šľahačku tak na 70% a pridáme vanilkový cukor a mascarpone. Vyšľaháme do tuha.
    6. Zostavenie - Každý plát rozrežeme po dĺžke na tri časti (výška 8 cm). Každý pásik natrieme vrstvou pistáciového krému a malinového coulis a rolujeme do veľkej rolády tak, že nadpájame jednotlivé časti a seba. Na spodné poschodie použijeme 5 korpusov a na vrchné 3 korpusy.
    7. Na záver ozdobíme čerstvými malinami so zlatým prachom a mascarpone krémom.