Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Starkina bublanina

Starkina bublanina


Ikona hodin

1,5 hod.

Ikona počet porcií

20 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Táto výzva je naozaj koláčikom môjho detstva a chuťou, na ktorú nikdy nezabudnem. Vedeli ju dokonalú upiecť obe moje staré mamy. Jedna starká už, žiaľ, zomrela. Ja som mala vtedy 11 rokov, a keď sme upratovali byt kde bývala, tak som si potajomky „ukradla“ zošit s receptami, v ktorom veľmi rada lovím recepty dodnes. Ako deti sme cez prázdniny lozili po stromoch a oberali ovocie a naše starké nám z nich s radosťou piekli koláčiky a keďže sme boli veľmi nedočkaví tak bublanina vždy zaistila najrýchlejší „pokoj“ od nás. A najlepšou bodkou tohto koláča bola vždy ovocná pena - naša najobľúbenejšia bola z lesných jahôd, ktoré sme si poctivo chodili do lesa nazbierať a utekali sme čo najrýchlejšie domov, lebo sme sa už nevedeli dočkať čo nám z nich pripraví.

Ingrediencie

Bublanina
  • 360 g práškového cukru
  • 6 žĺtkov
  • 240 g masla
  • 120 ml plnotučného mlieka
  • 6 bielkov
  • 360 g polohrubej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 500 g mrazených čerešní
  • štipka pravej vanilky
  • maslo s hrubá múka na vymastenie a vysypanie plechu
Čerešňová pena
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 bielky
  • 100 g mrazených čerešní
Zdobenie
  • 200 g kokteilových čerešní
  • 50 g práškového cukru

Pomôcky

  • plech
  • papier na pečenie
  • cukrárske vrecko

Postup

  1. Cesto

    Žĺtky spolu s práškovým cukrom vyšľaháme do peny. Po kúskoch zašľaháme maslo izbovej teploty. Pridáme 100 ml mlieka. So štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pomaly primiešame do žĺtkovej zmesi. Nakoniec primiešame múku spolu s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech, ktorý sme vymastili s maslom a posypali hrubou múkou. Bublaninu dáme piecť do vyhriatej rúry na 35 – 40 min na 180 °C.

  2. Pena

    Kým sa pečie bublanina, tak nad parou vyšľaháme bielky s cukrom do veľmi hustej peny. Čerešne rozmixujeme ponorným mixérom a zašľaháme do bielkového snehu.

  3. Na záver

    Penu dáme do sklenenej misy a dozdobíme kokteilovými čerešňami.

Ingredience

Bublanina
  • 360 g práškového cukru
  • 6 žĺtkov
  • 240 g masla
  • 120 ml plnotučného mlieka
  • 6 bielkov
  • 360 g polohrubej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 500 g mrazených čerešní
  • štipka pravej vanilky
  • maslo s hrubá múka na vymastenie a vysypanie plechu
Čerešňová pena
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 bielky
  • 100 g mrazených čerešní
Zdobenie
  • 200 g kokteilových čerešní
  • 50 g práškového cukru

Pomôcky

  • plech
  • papier na pečenie
  • cukrárske vrecko

Postup

  1. Cesto

    Žĺtky spolu s práškovým cukrom vyšľaháme do peny. Po kúskoch zašľaháme maslo izbovej teploty. Pridáme 100 ml mlieka. So štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pomaly primiešame do žĺtkovej zmesi. Nakoniec primiešame múku spolu s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech, ktorý sme vymastili s maslom a posypali hrubou múkou. Bublaninu dáme piecť do vyhriatej rúry na 35 – 40 min na 180 °C.

  2. Pena

    Kým sa pečie bublanina, tak nad parou vyšľaháme bielky s cukrom do veľmi hustej peny. Čerešne rozmixujeme ponorným mixérom a zašľaháme do bielkového snehu.

  3. Na záver

    Penu dáme do sklenenej misy a dozdobíme kokteilovými čerešňami.