Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Strom lásky

Strom lásky



Popis

Môj manžel ma požiadal o ruku, pre mňa úplne najkrajším spôsobom. Na Malorke, na najsevernejšom bode ostrova Malorka, pri východe slnka po tom, ako nosil tri dni schovaný prsteň v ruksaku. Potom mi napadol tento sladký dezert, ktorý, si myslím, by bol úžasný ako dezert, keď chce muž požiadať ženu o ruku takým „americkým spôsobom“. No a ja by som raz chcela cestovať a spoznať Japonsko, tak som v tomto dezerte spojila lásku, zásnuby a Japonsko do jedného.

Ingrediencie

Cesto
  • 1 vajce
  • 84 g hladkej múky
  • 60 g kryštálového cukru
  • 58 g oleja
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 84 g baby špenátu
  • citrónová kôra
  • 4 g prášku do pečiva
Pomarančový curd
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 veľký bio pomoranč (šťava aj kôra)
  • 75 g masla
Čokoládové misky
  • 200 g horkej čokolády 72 %
  • 2 g mykrya
Čokoládová pena
  • 65 g  plnotučného mlieka
  • 17,5 g šľahačky 33 %
  • 8,5 g invertného cukru
  • 17,5 g žĺtkov
  • 92,5 g čokolády 70 %
  • 142,5 g šľahačky 33 %
Iné
  • 50 g poťahovej hmoty vanilka (červená)
  • ružové potravinárske farbivo
  • jedlý papier
Strom a vnútro misky (predelenie)
  • 150 g horkej čokolády 72 %
  • 1,5 g mykrya
Želé (voda v jazierku)
  • 100 g vody
  • 20 g pomarančovej šťavy precedenej cez sitko
  • 2 plátky želatíny
  • 15 g kryštálového cukru

    Pomôcky

    • 2 silikónové misky s priemerom 10 cm a výškou 2 cm
    • cukrárska páska

    Postup

    1. Korpus - Vystelieme ráfik s priemerom 12 cm papierom na pečenie. Vyšľaháme bielky a polovicu cukru. V druhej miske žĺtky s druhou polovicou cukru, rozmixovaným baby špenátom, citrónovou kôrou a citrónovou šťavou. Žĺtkovú zmes pridáme do bielkovej. Ručne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vylejeme do ráfiku a pečieme na 150°C cca 12 - 25 minút.
    2. Pomarančový curd - Všetky suroviny vložíme do misy a vo vodnom kúpeli varíme do zhustnutia. Pokiaľ nám neprekážajú kúsky kôry, necháme ich v kréme, ak nám prekážajú, krém jednoducho precedíme cez sitko.
    3. Čokoládové misky - Pomocou mykrya vytemperujeme čokoládu. Vylejeme ňou silikónové misky. Obrátime hore dnom a zvyšnú čokoládu vylejeme na papier na pečenie. Odložíme ju bokom (dá sa použiť inokedy). Misky dáme zatuhnúť do chladničky a následne opatrne vytiahneme čokoládové misky zo silikónových foriem.
    4. Čokoládové stromy, kvety, predelenie misiek - Vytemperujeme čokoládu pomocou mykrya. Čokoládu dáme do cukrárskeho vrecka, na ktorom spravíme malú dierku. Na papier na pečenie čokoládou “nakreslíme“ 4 stromy. A také isté, iba zrkadlovo otočené stromy si tiež nakreslíme na papier na pečenie (spolu 8 stromov). Po zatuhnutí zlepíme vždy 2 zrkadlovo otočené stromy. Vzniknú nám 4 stromy. 2 stromy rozkrojíme zvislo na dve polovice a tie prilepíme k stromu. Tak nám vznikne 2ks 3D stromov. Zvyšnú čokoládu vylejeme na cukrársku pásku v tenkej vrstve. Jedlý papier na pečenie poskladáme do tvaru kvetov. Stred namaľujeme jemne naružovo a pomocou čokolády kvety prichytíme na konáre. Z červenej poťahovej hmoty vymodelujeme kaprov.
    5. Čokoládová pena - Mlieko spolu so 17,5 g šľahačky zohrejeme. Časť nalejeme na rozšľahané žĺtky a vrátime späť do hrnca. Zohrejeme na 80 - 84ºC. Túto zmes nalejeme na čokoládu a miešame do úplného rozpustenia. Mixujeme tyčovým mixérom. Schladíme na 40 - 43°C a po častiach pridáme 142,5 g jemne vyšľahanej šľahačky.
    6. Voda v jazierku - Želatínu dáme napučať do studenej vody. Vodu s pomarančovou šťavou dáme do hrnčeka a zohrejeme. Zložíme zo zdroja tepla. Následne pridáme cukor a želatínu. Miešame do úplného rozpustenia. Necháme mierne schladiť.
    7. Skladanie - Čokoládové misky opatrne vytiahneme zo silikónovej formy. Z čokolády, ktorú sme vytemperovali a vyliali na fóliu vyrežeme horúcim nožom 2 ks pásikov, ktorými predelíme misky. Prichytíme ich trochou roztopenej čokolády. Kaprov prichytíme čokoládou na dno misky. Zalejeme ich schladnutým, no nie stuhnutým želé. Na dno druhej polovice prichytíme čokoládou stromy, dámepomarančový curd, naň navrstvíme čokoládovú penu a na penu na menšie kúsky rozmrvený korpus.

    Ingredience

    Cesto
    • 1 vajce
    • 84 g hladkej múky
    • 60 g kryštálového cukru
    • 58 g oleja
    • 1 ČL citrónovej šťavy
    • 84 g baby špenátu
    • citrónová kôra
    • 4 g prášku do pečiva
    Pomarančový curd
    • 2 vajcia
    • 2 žĺtky
    • 100 g práškového cukru
    • 1 veľký bio pomoranč (šťava aj kôra)
    • 75 g masla
    Čokoládové misky
    • 200 g horkej čokolády 72 %
    • 2 g mykrya
    Čokoládová pena
    • 65 g  plnotučného mlieka
    • 17,5 g šľahačky 33 %
    • 8,5 g invertného cukru
    • 17,5 g žĺtkov
    • 92,5 g čokolády 70 %
    • 142,5 g šľahačky 33 %
    Iné
    • 50 g poťahovej hmoty vanilka (červená)
    • ružové potravinárske farbivo
    • jedlý papier
    Strom a vnútro misky (predelenie)
    • 150 g horkej čokolády 72 %
    • 1,5 g mykrya
    Želé (voda v jazierku)
    • 100 g vody
    • 20 g pomarančovej šťavy precedenej cez sitko
    • 2 plátky želatíny
    • 15 g kryštálového cukru

      Pomôcky

      • 2 silikónové misky s priemerom 10 cm a výškou 2 cm
      • cukrárska páska

      Postup

      1. Korpus - Vystelieme ráfik s priemerom 12 cm papierom na pečenie. Vyšľaháme bielky a polovicu cukru. V druhej miske žĺtky s druhou polovicou cukru, rozmixovaným baby špenátom, citrónovou kôrou a citrónovou šťavou. Žĺtkovú zmes pridáme do bielkovej. Ručne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vylejeme do ráfiku a pečieme na 150°C cca 12 - 25 minút.
      2. Pomarančový curd - Všetky suroviny vložíme do misy a vo vodnom kúpeli varíme do zhustnutia. Pokiaľ nám neprekážajú kúsky kôry, necháme ich v kréme, ak nám prekážajú, krém jednoducho precedíme cez sitko.
      3. Čokoládové misky - Pomocou mykrya vytemperujeme čokoládu. Vylejeme ňou silikónové misky. Obrátime hore dnom a zvyšnú čokoládu vylejeme na papier na pečenie. Odložíme ju bokom (dá sa použiť inokedy). Misky dáme zatuhnúť do chladničky a následne opatrne vytiahneme čokoládové misky zo silikónových foriem.
      4. Čokoládové stromy, kvety, predelenie misiek - Vytemperujeme čokoládu pomocou mykrya. Čokoládu dáme do cukrárskeho vrecka, na ktorom spravíme malú dierku. Na papier na pečenie čokoládou “nakreslíme“ 4 stromy. A také isté, iba zrkadlovo otočené stromy si tiež nakreslíme na papier na pečenie (spolu 8 stromov). Po zatuhnutí zlepíme vždy 2 zrkadlovo otočené stromy. Vzniknú nám 4 stromy. 2 stromy rozkrojíme zvislo na dve polovice a tie prilepíme k stromu. Tak nám vznikne 2ks 3D stromov. Zvyšnú čokoládu vylejeme na cukrársku pásku v tenkej vrstve. Jedlý papier na pečenie poskladáme do tvaru kvetov. Stred namaľujeme jemne naružovo a pomocou čokolády kvety prichytíme na konáre. Z červenej poťahovej hmoty vymodelujeme kaprov.
      5. Čokoládová pena - Mlieko spolu so 17,5 g šľahačky zohrejeme. Časť nalejeme na rozšľahané žĺtky a vrátime späť do hrnca. Zohrejeme na 80 - 84ºC. Túto zmes nalejeme na čokoládu a miešame do úplného rozpustenia. Mixujeme tyčovým mixérom. Schladíme na 40 - 43°C a po častiach pridáme 142,5 g jemne vyšľahanej šľahačky.
      6. Voda v jazierku - Želatínu dáme napučať do studenej vody. Vodu s pomarančovou šťavou dáme do hrnčeka a zohrejeme. Zložíme zo zdroja tepla. Následne pridáme cukor a želatínu. Miešame do úplného rozpustenia. Necháme mierne schladiť.
      7. Skladanie - Čokoládové misky opatrne vytiahneme zo silikónovej formy. Z čokolády, ktorú sme vytemperovali a vyliali na fóliu vyrežeme horúcim nožom 2 ks pásikov, ktorými predelíme misky. Prichytíme ich trochou roztopenej čokolády. Kaprov prichytíme čokoládou na dno misky. Zalejeme ich schladnutým, no nie stuhnutým želé. Na dno druhej polovice prichytíme čokoládou stromy, dámepomarančový curd, naň navrstvíme čokoládovú penu a na penu na menšie kúsky rozmrvený korpus.