Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Tatranský vodopád

Tatranský vodopád


Ikona hodin

4 hod.

Ikona počet porcií

20 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Keďže bývam blízko Tatier, tak som sa touto tortou inšpirovala práve nimi. Na Slovensku máme nádhernú prírodu a Tatry patria k dominantám. Síce som v Tatrách nestrávila množstvo času, vždy obdivujem ich krásu. V budúcnosti by som určite chcela prejsť každý kút Tatier a pozrieť sa na naše krásne Slovenska aj z najvyšších vrchov. Príchute som si zvolila čokoládu a višnu, pretože to je kombinácia, ktorú by som si upiekla aj na turistiku, či už ako maličký koláčik alebo buchty.

Ingrediencie

Korpus torta (2x)
  • 4 vajcia izbovej teploty
  • 435 g hladkej múky
  • 375 g kryštálového cukru
  • 150 g slnečnicového oleja
  • 15 g prášku do pečiva
  • 7,5 g sódy bikarbóny
  • 120 g alkalizovaného kakaa
  • 65 g kefírového mlieka (2 - 4 %) izbovej teploty
  • 255 g vriacej vody
Višne
  • 378 g mrazených višní
  • 19 g kukuričného škrobu + 32 g vody
  • 76 g cukru
Ganache
  • 4 g práškovej želatíny (220 g bloom) + 24 g vody
  • 150 g čokolády 54 %
  • 150 g (1) smotany na šľahanie 36 %
  • 210 g (2) smotany na šľahanie 40 %
  • 75 g salka
  • 35 g krémového syra
  • 25 g glukózového sirupu
Krém
  • 567 g mascarpone
  • 89 g krémového syra
  • 202 g smotany na šľahanie 40 %
  • 76 g práškového cukru
  • 89 g salka
  • 50 g lyofilizovaných višní
  • 60 g nasekanej horkej čokolády
Plnka do korpusu
  • 225 g mascarpone
  • 35 g krémového syra
  • 80 g šľahačky
  • 30 g práškového cukru
Obter (švajčiarsky krém)
  • 227 g bielkov
  • 1/2 ČL soli
  • 454 g kryštálového cukru
  • 680 g masla
Na pokvapkanie korpusov
  • 100 g višňového likéru
  • 50 g višňovej šťavy
  • 70 g cukru
Tsunami poleva
  • 1 salko
  • 100 g bielej čokolády
  • 60 g smotany na šľahanie
  • modré farbivo

Pomôcky

  • ráfik 20 cm
  • plech
  • papier na pečenie
  • stierky
  • ručný mixér
  • hubka (žinka)
  • olejové farby
  • acetátová fólia

Postup

  1. Korpus - Rúru predhrejeme na 160°C – horný dolný ohrev. Ráfik 20 cm obalíme alobalom zospodu. Vajcia spolu s cukrom vyšľaháme do peny približne 7 minút. Medzitým preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a kakao a dobre premiešame. Zmiešame kefír s olejom. Ak sa vajcia vyšľahali, pomaly prilievame kefír s olejom a necháme dobre premiešať. Potom po 4 lyžiciach sypeme múku do vajec, kým sa múka zapracuje. Keď je cesto hustejšie, pridáme zovretú vodu a dobre premiešame. Nalejeme do oboch ráfikov, zakryjeme alobalom zvrchu a pečieme približne 35 - 45 minút.Po 30 minútach dáme alobal dole a dopekáme. Necháme vychladnúť a dáme na 24h do chladničky. Na druhý deň si z korpusov zrežeme vrch a rozdelíme na 2 rovnaké časti. Budeme mať 4 korpusy. Rovnako si upečieme korpus na hory, ale postačí ho upiecť na plechu. Všetky suroviny na pokvapkanie korpusu si zohrejeme v hrnci. Následne korpusy pokropíme šťavou.
  2. Višne - Višne s cukrom privedieme k varu. Zmiešame škrob s vodou a prilejeme k višniam. Necháme prevrieť, zakryjeme fóliou necháme vychladnúť v chladničke do druhého dňa.
  3. Ganache - Želatínu necháme napučať s vodou 10-15 minút. (1) šľahačku s glukózovým sirupom zohrejeme na 80°C, pridáme želatinu, dobre premiešame a zalejeme čokoládou. Počkáme a rozmixujeme ponorným mixérom. Následne nalejeme (2)studenú šľahačku, krémový syr, salko a opäť rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Nalejeme do nádoby, zakryjeme fóliou a necháme cez noc zatuhúť v chladničke. Následne ganache vyšľaháme dohladka.
  4. Krém - Všetko okrem salka vyšľaháme na strednej rýchlosti 2-3 minúty. Následne postupne prilievame salko a vyšľaháme dohladka.
  5. Plnku do korpusu – Všetky suroviny dobre vyšľaháme. Korpus, ktorý sme upiekli na plechu následne rozdrobíme v miske a pridáme plnku a dobre premiešame, aby vznikla pevna hutná hmota.
  6. Swiss krém - Vajcia s cukrom a soľou zohrejeme vo vodnom kúpeli, až kým sa cukor roztopí. Potom vyšľaháme sneh na vysokej rýchlosti cca 10 minút a sneh necháme zachladiť na 5 minút do chladničky. Znížime rýchlosť na minimum a postupne pridávame zmäknuté maslo, kým sa všetko dobre prepojí a došľaháme cca 8-10 minút. Vymeníme nadstavec za plochý a došľaháme ešte 10 minút.
  7. Skladanie -Korpus, krém, višne, korpus krém, korpus, krém višne. Tortu zabalíme a necháme cez noc v chladničke. Na druhý deň vyrežeme dva dĺhe vodopády a na vrch torty vytvoríme hory. Tortu na tenko obalíme swiss krémom a dáme zatuhnúť. Swiss krém zafarbíme na modrú, zelenú, čiernu, červenú farbu. Pomocou špachtle a húbky si vytvoríme efekt hôr. A dokreslíme pomocou vrecka divé maky.
  8. Poleva - Smotanu zohrejeme a zalejeme čokoládou. Necháme roztopiť a následne prilejeme salko a zafarbíme. Necháme vychladnúť. Pomocou acetátovej fólie si vytvoríme zábranu a nalejeme do jazierok polevu.

Ingredience

Korpus torta (2x)
  • 4 vajcia izbovej teploty
  • 435 g hladkej múky
  • 375 g kryštálového cukru
  • 150 g slnečnicového oleja
  • 15 g prášku do pečiva
  • 7,5 g sódy bikarbóny
  • 120 g alkalizovaného kakaa
  • 65 g kefírového mlieka (2 - 4 %) izbovej teploty
  • 255 g vriacej vody
Višne
  • 378 g mrazených višní
  • 19 g kukuričného škrobu + 32 g vody
  • 76 g cukru
Ganache
  • 4 g práškovej želatíny (220 g bloom) + 24 g vody
  • 150 g čokolády 54 %
  • 150 g (1) smotany na šľahanie 36 %
  • 210 g (2) smotany na šľahanie 40 %
  • 75 g salka
  • 35 g krémového syra
  • 25 g glukózového sirupu
Krém
  • 567 g mascarpone
  • 89 g krémového syra
  • 202 g smotany na šľahanie 40 %
  • 76 g práškového cukru
  • 89 g salka
  • 50 g lyofilizovaných višní
  • 60 g nasekanej horkej čokolády
Plnka do korpusu
  • 225 g mascarpone
  • 35 g krémového syra
  • 80 g šľahačky
  • 30 g práškového cukru
Obter (švajčiarsky krém)
  • 227 g bielkov
  • 1/2 ČL soli
  • 454 g kryštálového cukru
  • 680 g masla
Na pokvapkanie korpusov
  • 100 g višňového likéru
  • 50 g višňovej šťavy
  • 70 g cukru
Tsunami poleva
  • 1 salko
  • 100 g bielej čokolády
  • 60 g smotany na šľahanie
  • modré farbivo

Pomôcky

  • ráfik 20 cm
  • plech
  • papier na pečenie
  • stierky
  • ručný mixér
  • hubka (žinka)
  • olejové farby
  • acetátová fólia

Postup

  1. Korpus - Rúru predhrejeme na 160°C – horný dolný ohrev. Ráfik 20 cm obalíme alobalom zospodu. Vajcia spolu s cukrom vyšľaháme do peny približne 7 minút. Medzitým preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a kakao a dobre premiešame. Zmiešame kefír s olejom. Ak sa vajcia vyšľahali, pomaly prilievame kefír s olejom a necháme dobre premiešať. Potom po 4 lyžiciach sypeme múku do vajec, kým sa múka zapracuje. Keď je cesto hustejšie, pridáme zovretú vodu a dobre premiešame. Nalejeme do oboch ráfikov, zakryjeme alobalom zvrchu a pečieme približne 35 - 45 minút.Po 30 minútach dáme alobal dole a dopekáme. Necháme vychladnúť a dáme na 24h do chladničky. Na druhý deň si z korpusov zrežeme vrch a rozdelíme na 2 rovnaké časti. Budeme mať 4 korpusy. Rovnako si upečieme korpus na hory, ale postačí ho upiecť na plechu. Všetky suroviny na pokvapkanie korpusu si zohrejeme v hrnci. Následne korpusy pokropíme šťavou.
  2. Višne - Višne s cukrom privedieme k varu. Zmiešame škrob s vodou a prilejeme k višniam. Necháme prevrieť, zakryjeme fóliou necháme vychladnúť v chladničke do druhého dňa.
  3. Ganache - Želatínu necháme napučať s vodou 10-15 minút. (1) šľahačku s glukózovým sirupom zohrejeme na 80°C, pridáme želatinu, dobre premiešame a zalejeme čokoládou. Počkáme a rozmixujeme ponorným mixérom. Následne nalejeme (2)studenú šľahačku, krémový syr, salko a opäť rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Nalejeme do nádoby, zakryjeme fóliou a necháme cez noc zatuhúť v chladničke. Následne ganache vyšľaháme dohladka.
  4. Krém - Všetko okrem salka vyšľaháme na strednej rýchlosti 2-3 minúty. Následne postupne prilievame salko a vyšľaháme dohladka.
  5. Plnku do korpusu – Všetky suroviny dobre vyšľaháme. Korpus, ktorý sme upiekli na plechu následne rozdrobíme v miske a pridáme plnku a dobre premiešame, aby vznikla pevna hutná hmota.
  6. Swiss krém - Vajcia s cukrom a soľou zohrejeme vo vodnom kúpeli, až kým sa cukor roztopí. Potom vyšľaháme sneh na vysokej rýchlosti cca 10 minút a sneh necháme zachladiť na 5 minút do chladničky. Znížime rýchlosť na minimum a postupne pridávame zmäknuté maslo, kým sa všetko dobre prepojí a došľaháme cca 8-10 minút. Vymeníme nadstavec za plochý a došľaháme ešte 10 minút.
  7. Skladanie -Korpus, krém, višne, korpus krém, korpus, krém višne. Tortu zabalíme a necháme cez noc v chladničke. Na druhý deň vyrežeme dva dĺhe vodopády a na vrch torty vytvoríme hory. Tortu na tenko obalíme swiss krémom a dáme zatuhnúť. Swiss krém zafarbíme na modrú, zelenú, čiernu, červenú farbu. Pomocou špachtle a húbky si vytvoríme efekt hôr. A dokreslíme pomocou vrecka divé maky.
  8. Poleva - Smotanu zohrejeme a zalejeme čokoládou. Necháme roztopiť a následne prilejeme salko a zafarbíme. Necháme vychladnúť. Pomocou acetátovej fólie si vytvoríme zábranu a nalejeme do jazierok polevu.