Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Torta s figami

Torta s figami


Ikona hodin

5 hod.

Ikona počet porcií

50 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Figy nielen ako ozdoba, ale aj v podobe lahodného džemu nájdete v tejto jesennej torte. Chuť doladí aj obľúbené gaštanové pyré.

Ingrediencie

Korpusy (20 cm, 16 cm)
  • 14 vajec
  • 280 g hladkej múky
  • 280 g kryštálového cukru
  • 40 g prášku do pečiva
  • 40 g škoricového cukru
  • 10 g vanilkovej pasty
Figový džem
  • 500 g sušených fíg
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • citrónová kôra
  • 60 g kryštálového cukru
  • 20 g pektínu
Krém
  • 6 vajec
  • 360 g kryštálového cukru
  • 200 ml vody
  • 500 g gaštanového pyré
  • 200 g masla
Obter
  • 1 500 g smotanovej nátierky
  • ríbezle, černice, čučoriedky, figy

Pomôcky

  • kuchynský robot
  • misa
  • tortové formy s priemermi 20 a 16 cm
  • papier na pečenie
  • metlička
  • sitko
  • stierka
  • mixér
  • nôž
  • cukrárenské vrecká
  • špachtľa na obtieranie
  • silikónová podložka
  • štetce

Postup

  1. Korpus - Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme žĺtky, múku, prášok do pečiva a škoricový cukor. Dochutíme vanilkovou pastou. Rozdelíme do dvoch foriem s priemerom 16 a 20 cm. Dáme piecť na 170°C na 40 min.
  2. Džem - Figy namočíme do teplej vody deň vopred a dáme variť. Rozmixujeme. Necháme vychladnúť a v prípade veľmi hustej konzistencie doriedime vodou. Zohrejeme následne na 40°C. Pridáme cukor a pektín. Prevaríme, dochutíme citrónovou šťavou a redukujeme do požadovanej konzistencie.
  3. Krém - Vajcia dáme šľahať na najvyššej rýchlosti. Cukor a vodu dáme do hrnca variť a tesne predtým, ako začne hnednúť, vypneme a prilejeme do vajec. Vyšľaháme svetlú penu. Necháme chvíľu vychladnúť. Maslo vyšľaháme s gaštanovým pyré a postupne zašľahávame do peny z vajec.
  4. Korpusy rozrežeme na tri časti horizontálne. Natrieme ich džemom. Naplníme krémom, na ktorý uložíme ovocie podľa chuti (čučoriedky, černice, ríbezle). Dáme chladiť. Smotanovú nátierku krátko vyšľaháme, môžeme dosladiť práškovým cukrom. Obtrieme ňou tortu. Na boky ukladáme plátky sušených fíg. Vytvoríme zo zvyšného krému fault line. Dozdobíme miskou z izomaltu.

Ingredience

Korpusy (20 cm, 16 cm)
  • 14 vajec
  • 280 g hladkej múky
  • 280 g kryštálového cukru
  • 40 g prášku do pečiva
  • 40 g škoricového cukru
  • 10 g vanilkovej pasty
Figový džem
  • 500 g sušených fíg
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • citrónová kôra
  • 60 g kryštálového cukru
  • 20 g pektínu
Krém
  • 6 vajec
  • 360 g kryštálového cukru
  • 200 ml vody
  • 500 g gaštanového pyré
  • 200 g masla
Obter
  • 1 500 g smotanovej nátierky
  • ríbezle, černice, čučoriedky, figy

Pomôcky

  • kuchynský robot
  • misa
  • tortové formy s priemermi 20 a 16 cm
  • papier na pečenie
  • metlička
  • sitko
  • stierka
  • mixér
  • nôž
  • cukrárenské vrecká
  • špachtľa na obtieranie
  • silikónová podložka
  • štetce

Postup

  1. Korpus - Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme žĺtky, múku, prášok do pečiva a škoricový cukor. Dochutíme vanilkovou pastou. Rozdelíme do dvoch foriem s priemerom 16 a 20 cm. Dáme piecť na 170°C na 40 min.
  2. Džem - Figy namočíme do teplej vody deň vopred a dáme variť. Rozmixujeme. Necháme vychladnúť a v prípade veľmi hustej konzistencie doriedime vodou. Zohrejeme následne na 40°C. Pridáme cukor a pektín. Prevaríme, dochutíme citrónovou šťavou a redukujeme do požadovanej konzistencie.
  3. Krém - Vajcia dáme šľahať na najvyššej rýchlosti. Cukor a vodu dáme do hrnca variť a tesne predtým, ako začne hnednúť, vypneme a prilejeme do vajec. Vyšľaháme svetlú penu. Necháme chvíľu vychladnúť. Maslo vyšľaháme s gaštanovým pyré a postupne zašľahávame do peny z vajec.
  4. Korpusy rozrežeme na tri časti horizontálne. Natrieme ich džemom. Naplníme krémom, na ktorý uložíme ovocie podľa chuti (čučoriedky, černice, ríbezle). Dáme chladiť. Smotanovú nátierku krátko vyšľaháme, môžeme dosladiť práškovým cukrom. Obtrieme ňou tortu. Na boky ukladáme plátky sušených fíg. Vytvoríme zo zvyšného krému fault line. Dozdobíme miskou z izomaltu.