Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Včelia kráľovná

Včelia kráľovná


Ikona hodin

3 hod.

Ikona počet porcií

12 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Ak by bola moja mamka zvieraťom, bola by to práve včela. Najdôležitejší člen rodiny, starostlivá, neúnavná, pracovitá, skromná a nenápadná. Preto som sa rozhodla povýšiť ju na kráľovnú, moju, našej rodiny a jej včiel, keďže sa venuje aj včelárstvu.

Torta skrýva všetky jej obľúbené chute. Orechový korpus, slivky, škoricu a horkú čokoládu.

Dekor je okrem včely tiež malou symbolikou. Inšpirovala som sa vitrážou z dverí nášho rodinného domu, ktorú sme so sestrou mamke vyrobili k výročiu svadby.

Ingrediencie

Orechový korpus
    • 600 g vlašských orechov
    • 600 g kryštálového cukru
    • 800 g bielkov
    • 400 g žĺtkov
    • 120 g hladkej múky pšeničnej
    • 20 g strúhanky
    • 12g prášku do pečiva
      Škoricový krém
        • 500 g mascarpone
        • 175 g jemného tvarohu
        • 130 g kyslej smotany
        • 15 g trstinového cukru
        • 1 ks škoricového cukru
        • 5 g mletej škorice
        • 1 ČL vanilkovej pasty
        • 150 g bielej čokolády
          Slivkové pyré
            • 7 dcl sliviek zaváranej vo vlastnej šťave
            • 70 g trstinového cukru
            • 20 g kokosového cukru
            • 1 PL rumu
            • 2 KL škorice
            • 1 KL perníkového korenia
            • 1 PL pudingového prášku
              Pečené orechy
                • 90 g vlašských orechov
                • 25 g cukru
                • 90 g vody
                  Na obtretie torty
                  • 350 g čokolády 28 %
                  • 60 g masla 52 %
                    Zdobenie
                    • 0,1 l vodky na riedenie farieb
                    • 400 g poťahovej hmoty
                    • 50 g modelovacej hmoty
                    • gélové a prachové farby mix farieb

                    Pomôcky

                    • 2x forma/ráfik v priemere 20cm
                    • nerezová špachtľa vysoká
                    • cukrárska paleta
                    • silikónová podložka
                    • silikónový valček
                    • kostice na modelovanie

                    Postup

                    1. Korpus

                      Rúru rozohrejeme na 170 °C. Plechy v priemere 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Bielky so štipkou soli a cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme žĺtky a vymiešame.
                      Spojíme všetky suché prísady – orechy, strúhanku, hladkú múku a prášok do pečiva, dôkladne premiešame. Suché prísady zapracujeme do bielkovej hmoty stierkou po poloviciach. Cesto rozdelíme do štyroch plechov.

                    2. Slivkové pyré

                      Slivky vo vlastnej šťave precedíme, ⅓ sliviek nakrájame na menšie kúsky a odložíme bokom - tie budeme ukladať pri plnení. Zvyšné slivky so šťavou, trstinovým cukrom, kokosovým cukrom, rumom, škoricou a korením varíme, kým sa slivky nerozvaria. Pridáme 1 PL pudingového prášku na zahustenie. Prepasírujeme a necháme vychladiť.

                    3. Škoricový krém

                      Bielu čokoládu necháme roztopiť na vodnom kúpeli, zatiaľ vyšľaháme všetky suroviny s koreninami a cukrom na hladký krém. Za stáleho miešania na nízkych otáčkach prilievame čokoládu. Hotový krém dáme chladiť.

                    4. Pečené orechy

                      Vlašské orechy nasekáme. Na panvici roztopíme cukor s vodou na sirup, prisypeme orechy. Pečieme, kým sa orechy neobalia a povrch neskaramelizuje. Zmes vysypeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.

                    5. Skladanie

                      Orechový korpus potrieme slivkovým pyré, poukladáme kúsky sliviek, prikryjeme krémom, priložíme ďalší korpus, potrieme tenkou vrstvou krému, posypeme karamelizovanými orechmi, zabalíme krémom. Opakujeme vrstvy. Zvyšným krémom obtrieme tortu a necháme zachladiť, Ideálne cez noc, minimálne 5 hodín.

                    6. Obter

                      Pripravíme čokoládu na obter - bielu čokoládu s maslom nakrájaným na kocky roztopíme vo vodnom kúpeli, necháme mierne vychladnúť. Tortu poťahujeme čokoládou po vrstvách.

                    7. Na záver

                      Z poťahovej hmoty oddelíme časť na biele pozadie za včelou, zvyšok zafarbíme na požadovaný odtieň, vyváľame na tenký plát. Potiahneme tortu. Bielu hmotu vyváľame, vyrežeme do tvaru oblúka a prilepíme.
                      Farbami domaľujeme včelu a štylizované rastliny.

                    Ingredience

                    Orechový korpus
                      • 600 g vlašských orechov
                      • 600 g kryštálového cukru
                      • 800 g bielkov
                      • 400 g žĺtkov
                      • 120 g hladkej múky pšeničnej
                      • 20 g strúhanky
                      • 12g prášku do pečiva
                        Škoricový krém
                          • 500 g mascarpone
                          • 175 g jemného tvarohu
                          • 130 g kyslej smotany
                          • 15 g trstinového cukru
                          • 1 ks škoricového cukru
                          • 5 g mletej škorice
                          • 1 ČL vanilkovej pasty
                          • 150 g bielej čokolády
                            Slivkové pyré
                              • 7 dcl sliviek zaváranej vo vlastnej šťave
                              • 70 g trstinového cukru
                              • 20 g kokosového cukru
                              • 1 PL rumu
                              • 2 KL škorice
                              • 1 KL perníkového korenia
                              • 1 PL pudingového prášku
                                Pečené orechy
                                  • 90 g vlašských orechov
                                  • 25 g cukru
                                  • 90 g vody
                                    Na obtretie torty
                                    • 350 g čokolády 28 %
                                    • 60 g masla 52 %
                                      Zdobenie
                                      • 0,1 l vodky na riedenie farieb
                                      • 400 g poťahovej hmoty
                                      • 50 g modelovacej hmoty
                                      • gélové a prachové farby mix farieb

                                      Pomôcky

                                      • 2x forma/ráfik v priemere 20cm
                                      • nerezová špachtľa vysoká
                                      • cukrárska paleta
                                      • silikónová podložka
                                      • silikónový valček
                                      • kostice na modelovanie

                                      Postup

                                      1. Korpus

                                        Rúru rozohrejeme na 170 °C. Plechy v priemere 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Bielky so štipkou soli a cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme žĺtky a vymiešame.
                                        Spojíme všetky suché prísady – orechy, strúhanku, hladkú múku a prášok do pečiva, dôkladne premiešame. Suché prísady zapracujeme do bielkovej hmoty stierkou po poloviciach. Cesto rozdelíme do štyroch plechov.

                                      2. Slivkové pyré

                                        Slivky vo vlastnej šťave precedíme, ⅓ sliviek nakrájame na menšie kúsky a odložíme bokom - tie budeme ukladať pri plnení. Zvyšné slivky so šťavou, trstinovým cukrom, kokosovým cukrom, rumom, škoricou a korením varíme, kým sa slivky nerozvaria. Pridáme 1 PL pudingového prášku na zahustenie. Prepasírujeme a necháme vychladiť.

                                      3. Škoricový krém

                                        Bielu čokoládu necháme roztopiť na vodnom kúpeli, zatiaľ vyšľaháme všetky suroviny s koreninami a cukrom na hladký krém. Za stáleho miešania na nízkych otáčkach prilievame čokoládu. Hotový krém dáme chladiť.

                                      4. Pečené orechy

                                        Vlašské orechy nasekáme. Na panvici roztopíme cukor s vodou na sirup, prisypeme orechy. Pečieme, kým sa orechy neobalia a povrch neskaramelizuje. Zmes vysypeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.

                                      5. Skladanie

                                        Orechový korpus potrieme slivkovým pyré, poukladáme kúsky sliviek, prikryjeme krémom, priložíme ďalší korpus, potrieme tenkou vrstvou krému, posypeme karamelizovanými orechmi, zabalíme krémom. Opakujeme vrstvy. Zvyšným krémom obtrieme tortu a necháme zachladiť, Ideálne cez noc, minimálne 5 hodín.

                                      6. Obter

                                        Pripravíme čokoládu na obter - bielu čokoládu s maslom nakrájaným na kocky roztopíme vo vodnom kúpeli, necháme mierne vychladnúť. Tortu poťahujeme čokoládou po vrstvách.

                                      7. Na záver

                                        Z poťahovej hmoty oddelíme časť na biele pozadie za včelou, zvyšok zafarbíme na požadovaný odtieň, vyváľame na tenký plát. Potiahneme tortu. Bielu hmotu vyváľame, vyrežeme do tvaru oblúka a prilepíme.
                                        Farbami domaľujeme včelu a štylizované rastliny.