Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Včeličkovská želé torta

Včeličkovská želé torta


Ikona hodin

2,5 hod.

Ikona počet porcií

16 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Pred rokom som prvýkrát skúsila makrónky vďaka mojej kamarátke Lucke a od vtedy sme v každodenom kontakte a vzájomne si radíme v našej skupine. Práve vďaka nej som začala piecť a zistila, že to je to, čo chcem v živote robiť. A preto chcem tento koláčik venovať Luckinej dcérke Alžbetke, ktorá miluje včielky a med.

Ingrediencie

Sušienkový korpus
  • 60 g zmäknutého masla
  • 50 g práškového cukru
  • 12 g žĺtkov
  • 100 g hladkej múky
  • 6 g kukuričného škrobu
  • 45 g namletých lieskových orechov
  • 1 g soli
Korpus
  • 10 g zmäknutého masla
  • 15 g kokosového masla
Biela plnka
  • 600 g krémového syra
  • 90 g práškového cukru
  • 12 g plátkovej želatíny
  • 300 g smotany na šľahanie 36 %
Šľahačka
  • 4 g plátkovej želatíny
  • 200 g smotany na šľahanie 36 %
  • 20 g práškového cukru
  • 50 g medu
Pomarančové želé
  • 250 g pomarančového pyré
  • 120 g studenej vody
  • 20 g práškovej želatíny (220 g blooM)
  • 50 g medu
Acai želé
  • 250 g acai pyré
  • 120 g studenej vody
  • 20 g práškovej želatíny (220 g blooM)
  • 50 g medu
Medové pláty
  • 113 g mandarínkového pyré
  • 60 g pomarančového pyré
  • 1 PL agar
  • ½ citrónová šťava (šťava z polovice citróna?)
  • 145 g vody
  • 50 g kryštálového cukru
Včielky
  • 100 g žltej modelovacej hmoty
  • 30 g čiernej modelovacej hmoty
  • 50 g bielej modelovacej hmoty

Pomôcky

  • ráfik 20cm
  • ručný mixér
  • silikónové formy – med
  • modelovacia hmota

Postup

  1. Korpus - Maslo vyšľaháme s cukrom do hladka. Potom pridáme žĺtok a znovu vymixujeme ručným mixérom. Pridáme preosiatu múku, oriešky, škrob a soľ a všetko vymixujeme ručným mixérom do omrviniek. Potom cesto nasypeme a rozotrieme na papier na pečenie a dáme na 30 minút do mrazničky. Zatiaľ vyhrejeme rúru na 170 °C. Cesto potom vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Sušienky môžeme počas pečenia premiešať, aby sa nám nepripálili. Necháme vychladnúť. Sušienky si v pulzoch rozmixujeme a pridáme 10 g zmäknutého masla a kokosového masla a ručne zamiešame, aby vznikla pevnejšia hmota. Všetko spolu dobre premiešame. Nasypeme do 20 cm formy vystlanej papierom na pečenie a okolo si vložíme acetátovú fóliu. Cesto dobre pozatláčame a dáme do mrazničky.
  2. Želé - Želatínu na obe želé si zalejeme 168 g vody a necháme napučať približne 10 minút. Následne zohrejeme pyré s medom na 80°C a pridáme napučanú želatínu Dobre premiešame a dáme do naolejovanej plytšej sklenenej nádoby a vložíme do chladničky, kým želé zatuhne. Potom ho ľubovoľne nakrájame na rôzne kocky.
  3. Plnka - Plátkovú želatínu namočíme do studenej vody. Zatiaľ vyšľaháme ½ šľahačky (150 g) s krémovým syrom a cukrom do hladka. Potom zohrejeme druhú ½ šľahačky (150 g), pridáme dobre vyžmýkanú želatínu a premiešame. Zmes nalejeme do hmoty z krémového syra a všetko spolu dobre premiešame. Odoberieme 1/3 plnky. Do väčšej časti nasypeme nakrájané ovocné želé a dobre premiešame. Plnku nalejeme do formy a zvyšnú 1/3 plnky potrieme na vrch. A dáme zatuhnúť do chladničky.
  4. Šľahačka - Želatínu dáme do studenej vody napučať na 10 minút. Zatiaľ zohrejeme 50 g šľahačky s cukrom na 80°C. Potom pridáme vyžmýkanú želatínu do teplej šľahačky a premiešame. Zmes nalejeme do zvyšných 150 g šľahačky, premiešame a nalejeme na vrch cheesecakeu. Necháme dobre zatuhnúť v chladničke do druhého dňa.
  5. Medové pláty - Vodu a agar zmiešame v panvici. Pridáme cukor a citrónovú šťavu, pomarančové pyré a privedieme k varu. Následne pridáme mandarínkové pyré a povaríme 1 – 2 min. Potom nalejeme do foriem a necháme zatuhnúť. Z modelovacej hmoty si vytvoríme včielky.

    Ingredience

    Sušienkový korpus
    • 60 g zmäknutého masla
    • 50 g práškového cukru
    • 12 g žĺtkov
    • 100 g hladkej múky
    • 6 g kukuričného škrobu
    • 45 g namletých lieskových orechov
    • 1 g soli
    Korpus
    • 10 g zmäknutého masla
    • 15 g kokosového masla
    Biela plnka
    • 600 g krémového syra
    • 90 g práškového cukru
    • 12 g plátkovej želatíny
    • 300 g smotany na šľahanie 36 %
    Šľahačka
    • 4 g plátkovej želatíny
    • 200 g smotany na šľahanie 36 %
    • 20 g práškového cukru
    • 50 g medu
    Pomarančové želé
    • 250 g pomarančového pyré
    • 120 g studenej vody
    • 20 g práškovej želatíny (220 g blooM)
    • 50 g medu
    Acai želé
    • 250 g acai pyré
    • 120 g studenej vody
    • 20 g práškovej želatíny (220 g blooM)
    • 50 g medu
    Medové pláty
    • 113 g mandarínkového pyré
    • 60 g pomarančového pyré
    • 1 PL agar
    • ½ citrónová šťava (šťava z polovice citróna?)
    • 145 g vody
    • 50 g kryštálového cukru
    Včielky
    • 100 g žltej modelovacej hmoty
    • 30 g čiernej modelovacej hmoty
    • 50 g bielej modelovacej hmoty

    Pomôcky

    • ráfik 20cm
    • ručný mixér
    • silikónové formy – med
    • modelovacia hmota

    Postup

    1. Korpus - Maslo vyšľaháme s cukrom do hladka. Potom pridáme žĺtok a znovu vymixujeme ručným mixérom. Pridáme preosiatu múku, oriešky, škrob a soľ a všetko vymixujeme ručným mixérom do omrviniek. Potom cesto nasypeme a rozotrieme na papier na pečenie a dáme na 30 minút do mrazničky. Zatiaľ vyhrejeme rúru na 170 °C. Cesto potom vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Sušienky môžeme počas pečenia premiešať, aby sa nám nepripálili. Necháme vychladnúť. Sušienky si v pulzoch rozmixujeme a pridáme 10 g zmäknutého masla a kokosového masla a ručne zamiešame, aby vznikla pevnejšia hmota. Všetko spolu dobre premiešame. Nasypeme do 20 cm formy vystlanej papierom na pečenie a okolo si vložíme acetátovú fóliu. Cesto dobre pozatláčame a dáme do mrazničky.
    2. Želé - Želatínu na obe želé si zalejeme 168 g vody a necháme napučať približne 10 minút. Následne zohrejeme pyré s medom na 80°C a pridáme napučanú želatínu Dobre premiešame a dáme do naolejovanej plytšej sklenenej nádoby a vložíme do chladničky, kým želé zatuhne. Potom ho ľubovoľne nakrájame na rôzne kocky.
    3. Plnka - Plátkovú želatínu namočíme do studenej vody. Zatiaľ vyšľaháme ½ šľahačky (150 g) s krémovým syrom a cukrom do hladka. Potom zohrejeme druhú ½ šľahačky (150 g), pridáme dobre vyžmýkanú želatínu a premiešame. Zmes nalejeme do hmoty z krémového syra a všetko spolu dobre premiešame. Odoberieme 1/3 plnky. Do väčšej časti nasypeme nakrájané ovocné želé a dobre premiešame. Plnku nalejeme do formy a zvyšnú 1/3 plnky potrieme na vrch. A dáme zatuhnúť do chladničky.
    4. Šľahačka - Želatínu dáme do studenej vody napučať na 10 minút. Zatiaľ zohrejeme 50 g šľahačky s cukrom na 80°C. Potom pridáme vyžmýkanú želatínu do teplej šľahačky a premiešame. Zmes nalejeme do zvyšných 150 g šľahačky, premiešame a nalejeme na vrch cheesecakeu. Necháme dobre zatuhnúť v chladničke do druhého dňa.
    5. Medové pláty - Vodu a agar zmiešame v panvici. Pridáme cukor a citrónovú šťavu, pomarančové pyré a privedieme k varu. Následne pridáme mandarínkové pyré a povaríme 1 – 2 min. Potom nalejeme do foriem a necháme zatuhnúť. Z modelovacej hmoty si vytvoríme včielky.