Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vegetariánsky koláč

Vegetariánsky koláč


Ikona hodin

2,5 hod.

Ikona počet porcií

10 porcií

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona tlačenia

Popis

Tento jesenný koláčik by som chcela venovať Lacimu z divadla, ktorý vždy v lete príde k nám do kaviarne na okno a povie „Timka, daj pohár“ a už mi ho vráti plný čerstvého ovocia zo svojej záhradky. Je to rodinný priateľ mojich rodičov a ocko mojej najlepšej kamarátky z detstva. Trávila som u nich veľa času a Laci nám vždy niečo dobré navaril. A keďže preferuje viac slané ako sladké, tak tento koláč je pre neho ako stvorený.

Ingrediencie

Cesto
  • 300 g hladkej múky
  • 4 g soli
  • 18 g sušeného mlieka
  • 227 g studeného masla
  • 57 – 113 g studenej vody
  • 10 g kurkumy
Plnka
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g mrkvy
  • 300 g mixu húb (hliva, shitake, shimeji)
  • 300 g pečených nesladených gaštanov
  • 20 g sezamového oleja
  • 1 ČL sušeného tymiánu
  • 225 g krémového syra
  • 20 g sušených brusníc
  • soľ
  • 1 vajce
Omáčka
  • 1 PL masla
  • 150 g mixu húb
  • 100 g pečených gaštanov
  • 250 g smotany na šľahanie 40%
  • soľ
  • korenie
  • mletý klinček

Pomôcky

  • koláčová forma 20cm
  • radielko na mriežku
  • panvica
  • varecha
  • maslovačka

Postup

  1. Maslové cesto - Múku, soľ, sušené mlieko, kurkumu rozmixujeme v robote. Medzičasom nakrájame na kocky studené maslo. Pridáme k múke a postupne mixujeme. Ostane nám sypká zmes, cesto však nesmieme prepracovať. Zmes dáme do misky a postupne pridávame vodu, kým nám vznikne kompaktné cesto – znovu nesmieme premiešať. Miešame, len kým sa zmes spojí s vodou. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút až 1 h do chladničky. Zatiaľ si vyhrejeme rúru s ventilátorom na 195 °C. Následne si cesto rozdelíme na dve polovice, trochu pomúčime rozvaľkáme na tenšie cesto a dáme do okrúhlej formy (20 – 24 cm). Prebytok cesta odrežeme a postláčame okraje, cesto popicháme vidličkou. Dáme na vrch papier na pečenie, zaťažíme guličkami alebo strukovinou a dáme piecť na 10 - 15 minút. Vyberieme, dáme dole papier s guličkami a necháme vychladnúť. Zo zvyšnej časti cesta si môžeme vyrezať mriežku, ktorý pokladáme na vrch koláča pred pečením.
  2. Plnka – Cibuľu nadrobno nakrájame. Zatiaľ zohrejeme olej na panvici a pridáme cibuľu, ktorú opražíme. Pretlačíme cesnak a pridáme k cibuli. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Pridáme k cibuli a opražíme. Zatiaľ nakrájame všetky huby a pridáme k mrkve. Jemne osolíme. Podusíme približne 10 minút. Pridáme tymián a krémový syr. Miešame, kým sa zmes spojí a je krásne krémová. Vypneme a pridáme gaštany a brusnice. Zmes dáme na predpečený korpus, a na vrch dáme naše ozdobené zvyšné cesto a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme piecť na 15 - 25 minút na 195°C.
  3. Omáčka - Huby nakrájame, roztopíme maslo na panvici a pridáme huby a opražíme do zlatista. Pridáme gaštany a opäť opražíme. Zalejeme šľahačkou, podľa chuti okoreníme a necháme zredukovať do hustej omáčky. Podávame ku koláču.

Ingredience

Cesto
  • 300 g hladkej múky
  • 4 g soli
  • 18 g sušeného mlieka
  • 227 g studeného masla
  • 57 – 113 g studenej vody
  • 10 g kurkumy
Plnka
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g mrkvy
  • 300 g mixu húb (hliva, shitake, shimeji)
  • 300 g pečených nesladených gaštanov
  • 20 g sezamového oleja
  • 1 ČL sušeného tymiánu
  • 225 g krémového syra
  • 20 g sušených brusníc
  • soľ
  • 1 vajce
Omáčka
  • 1 PL masla
  • 150 g mixu húb
  • 100 g pečených gaštanov
  • 250 g smotany na šľahanie 40%
  • soľ
  • korenie
  • mletý klinček

Pomôcky

  • koláčová forma 20cm
  • radielko na mriežku
  • panvica
  • varecha
  • maslovačka

Postup

  1. Maslové cesto - Múku, soľ, sušené mlieko, kurkumu rozmixujeme v robote. Medzičasom nakrájame na kocky studené maslo. Pridáme k múke a postupne mixujeme. Ostane nám sypká zmes, cesto však nesmieme prepracovať. Zmes dáme do misky a postupne pridávame vodu, kým nám vznikne kompaktné cesto – znovu nesmieme premiešať. Miešame, len kým sa zmes spojí s vodou. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút až 1 h do chladničky. Zatiaľ si vyhrejeme rúru s ventilátorom na 195 °C. Následne si cesto rozdelíme na dve polovice, trochu pomúčime rozvaľkáme na tenšie cesto a dáme do okrúhlej formy (20 – 24 cm). Prebytok cesta odrežeme a postláčame okraje, cesto popicháme vidličkou. Dáme na vrch papier na pečenie, zaťažíme guličkami alebo strukovinou a dáme piecť na 10 - 15 minút. Vyberieme, dáme dole papier s guličkami a necháme vychladnúť. Zo zvyšnej časti cesta si môžeme vyrezať mriežku, ktorý pokladáme na vrch koláča pred pečením.
  2. Plnka – Cibuľu nadrobno nakrájame. Zatiaľ zohrejeme olej na panvici a pridáme cibuľu, ktorú opražíme. Pretlačíme cesnak a pridáme k cibuli. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Pridáme k cibuli a opražíme. Zatiaľ nakrájame všetky huby a pridáme k mrkve. Jemne osolíme. Podusíme približne 10 minút. Pridáme tymián a krémový syr. Miešame, kým sa zmes spojí a je krásne krémová. Vypneme a pridáme gaštany a brusnice. Zmes dáme na predpečený korpus, a na vrch dáme naše ozdobené zvyšné cesto a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme piecť na 15 - 25 minút na 195°C.
  3. Omáčka - Huby nakrájame, roztopíme maslo na panvici a pridáme huby a opražíme do zlatista. Pridáme gaštany a opäť opražíme. Zalejeme šľahačkou, podľa chuti okoreníme a necháme zredukovať do hustej omáčky. Podávame ku koláču.