Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vianočná roláda s mascarpone

Vianočná roláda s mascarpone



Popis

Sviežosť vianočnej roláde od Dominiky Kavaschovej dodáva tvaroh v plnke a maliny na vrchu. V jednoduchosti je krása a výborná chuť zaručená.

Ingrediencie

Suroviny
  • 5 vajec
  • štipka soli
  • 125 g kryštálového cukru
  • 125 g hladkej múky
  • 6 g prášku do pečiva
Na plnku
  • 200 g čokolády na varenie
  • 250 g hladkého tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 2 balíčky vanilkového cukru
Na dozdobenie
  • 200 g maliny

Pomôcky

Postup

  1. Rúru vyhrejme na 180 ̊C. Vajcia oddelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky s kryštálovým cukrom vyšľaháme do nadýchanej peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku a prášok do pečiva zmiešame a preosejeme cez sitko. Po lyžiciach pridávame do žĺtkovej hmoty. Po tretinách, jemne, do cesta primiešame sneh.
  2. Plech na pečenie s rozmerom 30 x 40 cm vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme naň cesto, rovnomerne ho rozotrieme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme dozlatista asi 10 - 12 minút.
  3. Na pracovnú dosku rozprestrieme čistú utierku a posypeme ju práškovým cukrom. Upečenú roládu preklopíme na utierku papierom navrch a opatrne ho stiahneme z rolády. Ešte horúce cesto zrolujeme spolu s utierkou ako roládu a necháme vychladnúť.
  4. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme mierne vychladnúť. Dohladka ju rozmiešame s tvarohom a vanilkovým cukrom. Nakoniec jemne primiešame mascarpone. Nešľaháme, aby nám plnka držala tvar.
  5. Dvoma tretinami plnky naplníme vychladnutú roládu. Zrolujeme. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme hodinu stuhnúť v chladnička. Zvyšnú plnku nafarbíme gélovou zelenou farbou a naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a dozdobíme vrch rolády. Nakoniec dozdobíme roládu malinami. Môžeme poprášiť práškovým cukrom.

Ingredience

Suroviny
  • 5 vajec
  • štipka soli
  • 125 g kryštálového cukru
  • 125 g hladkej múky
  • 6 g prášku do pečiva
Na plnku
  • 200 g čokolády na varenie
  • 250 g hladkého tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 2 balíčky vanilkového cukru
Na dozdobenie
  • 200 g maliny

Pomôcky

Postup

  1. Rúru vyhrejme na 180 ̊C. Vajcia oddelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky s kryštálovým cukrom vyšľaháme do nadýchanej peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku a prášok do pečiva zmiešame a preosejeme cez sitko. Po lyžiciach pridávame do žĺtkovej hmoty. Po tretinách, jemne, do cesta primiešame sneh.
  2. Plech na pečenie s rozmerom 30 x 40 cm vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme naň cesto, rovnomerne ho rozotrieme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme dozlatista asi 10 - 12 minút.
  3. Na pracovnú dosku rozprestrieme čistú utierku a posypeme ju práškovým cukrom. Upečenú roládu preklopíme na utierku papierom navrch a opatrne ho stiahneme z rolády. Ešte horúce cesto zrolujeme spolu s utierkou ako roládu a necháme vychladnúť.
  4. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme mierne vychladnúť. Dohladka ju rozmiešame s tvarohom a vanilkovým cukrom. Nakoniec jemne primiešame mascarpone. Nešľaháme, aby nám plnka držala tvar.
  5. Dvoma tretinami plnky naplníme vychladnutú roládu. Zrolujeme. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme hodinu stuhnúť v chladnička. Zvyšnú plnku nafarbíme gélovou zelenou farbou a naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a dozdobíme vrch rolády. Nakoniec dozdobíme roládu malinami. Môžeme poprášiť práškovým cukrom.